Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Υοzma Group: Η ισραηλινή συνταγή

Στελέχη του ισραηλινού fund of funds οργώνουν την Ελλάδα και ετοιμάζουν αναπτυξιακή πρόταση για την καινοτομία, τις start up επιχειρήσεις και την πρωτοπόρα επιχειρηματικότητα στη χώρα μας



Ώρες κράτησε χθες στο υπουργείο Ανάπτυξης η παρουσίαση των βασικών στοιχείων ενός αναπτυξιακού μοντέλου που δίνει έμφαση στη καινοτομία, από την ομάδα των τεχνοκρατών του Yozma, του ισραηλινού fund of funds.
 
Οι Ισραηλινοί- αφού τον προηγούμενο μήνα, γύρισαν όλη τη χώρα ξανά και ξανά, μαζί με στελέχη του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας & Ανάπτυξης) αλλά και της Ένωσης Εταιρειών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων – χθες έκαναν την πρώτη παρουσίασή τους στο Συμβούλιο Καινοτομίας .  
 
Το ίδιο το Yozma, αποτελεί ένα εξαιρετικά επιτυχημένο μέγα-πείραμα αξιοποίησης της καινοτομίας, σε όλους τους τομείς, από υφιστάμενες αλλά και νέες επιχειρήσεις. Η δημιουργία ενός fund of funds που θα στηρίξει τη καινοτομία, τις start ups επιχειρήσεις και την πρωτοπόρα επιχειρηματικότητα  είναι πιθανότατα το ζητούμενο και για την Ελλάδα. 
 
Να σημειωθεί πως σε αυτό το μήνα, η ομάδα των έμπειρων στελεχών του Yozma group, πραγματοποίησε περισσότερες από 250 συναντήσεις συνεργασίας με κλαδικούς φορείς, επιμελητήρια, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις, είτε ανεξάρτητα, είτε ομαδικά. Μάλιστα, η ομάδα αυτή, που συνεχίζει το διάλογο που άνοιξε με φορείς και επιχειρήσεις, μέσω τηλεδιασκέψεων, ανταλλαγής προτάσεων κ.ο.κ.,  ήρθε τρεις φορές στη Θεσσαλονίκη. Στις επισκέψεις αυτές, συνάντησε όσους σχετίζονται με την Καινοτομία, όπως το ΕΚΕΤΑ, τις θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, τη Ζώνη Καινοτομίας, το ΣΕΠΒΕ, την Τεχνόπολη, επιμελητήρια κ.αλ.  Επισκέψεις  και συναντήσεις έγιναν επίσης σε Πάτρα και Ηράκλειο. 
 
Να σημειωθεί ότι τo Yozma είναι αυτό που δημιούργησε τον κλάδο των venture capitals στο  Ισραήλ. Το Yozma είναι αυτό που μέσα από τα τρία επενδυτικά κεφάλαια- τα Yozma I. Yozma II και Yozma III- διαχειρίστηκε πάνω από 220 εκατ. δολάρια κατευθύνοντας αναπτυξιακούς πόρους σε καινοτόμες πρωτοβουλίες στη βιοτεχνολογία, τις επικοινωνίες, την πληροφορική, την τηλεϊατρική. 
 
Τα στελέχη της Ομάδας, μέχρι το τέλος Μαρτίου, θα παρουσιάσουν την ολοκληρωμένη πρότασή τους, που σε επίπεδο στρατηγικής και με οριζόντιες πολιτικές, θα δείξει το πώς μπορεί να υποστηριχθεί  η καινοτομία  και, μέσα από αυτή,  η επιχειρηματικότητα. Φυσικά, αυτή την πρόταση, θα πρέπει να πάρει η ελληνική πλευρά, η κυβέρνηση κεντρικά, οι Περιφέρειες, και να δούνε πώς μπορούν σε επίπεδο μίκρο, δηλαδή συγκεκριμένων μέτρων και δράσεων, να την προωθήσουν. 
 
Οι κινήσεις που γίνονται φανερώνουν την πρόθεση της κυβέρνησης, να αξιοποιηθούν οι διπλάσιοι πόροι που προβλέπονται στον επόμενο ΚΠΣ , στο ΣΕΣ 2014-2020, για την καινοτομία ( από 4% στο 8% του συνολικού προϋπολογισμού) , όπως και οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες που παρέχονται από το Κοινοτικό «Horizon 2020», το πρόγραμμα που χρηματοδοτεί την έρευνα και την καινοτομία με 70 δισ ευρώ. 

της Άννης Καρολίδου
          voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου