Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Προς συμφωνία μετά από 177 μέρες... φαγούρα

ΝΕΟΣ ΓΥΡΟΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΡΟΙΚΑ
 Μετά την πρωινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Γιάννη Στουρνάρα, το οικονομικό επιτελείο και οι επικεφαλής της τρόικας ξεκίνησαν τη συγγραφή των κειμένων του επικαιροποιημένου Μνημονίου.

Κοντά σε συμφωνία βρέθηκαν χθες κυβέρνηση και τρόικα μετά από ακόμη έναν κύκλο εξαντλητικών διαβουλεύσεων από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.


Λίγο μετά τις 2 το πρωί υψηλόβαθμο στέλεχος του υπ. Οικονομικών υπογράμμισε πως σημειώθηκε σημαντική σύγκλιση αλλά παραμένουν ανοιχτά θέματα όπως η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, οι απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 και η διανομή κοινωνικού μερίσματος.«Ελπίζω να έχουμε συμφωνία μέχρι σήμερα το απόγευμα» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Οι διαπραγματεύσεις επί των θεμάτων αυτών συνεχίζονται με τους κυρίους Μορς και Μαζούχ καθώς ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει από την Αθήνα.
Μετά την πρωινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Γιάννη Στουρνάρα το οικονομικό επιτελείο και οι επικεφαλής της τρόικας ξεκίνησαν χθες το απόγευμα τη συγγραφή των κειμένων του επικαροποιημένου μνημονίου (Memorandum of Understanding) δείγμα ότι οι διαπραγματεύσεις οι οποίες ξεκίνησαν στις 22 του περασμένου Σεπτεμβρίου δηλαδή πριν από 177 ημέρες φθάνουν στο τέλος τους.


Στο κτίριο της οδού Νίκης πέρα από τον Γιάννη Στουρνάρα και τους συνεργάτες του βρέθηκαν οι υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης προκειμένου να συμφωνηθεί η διατύπωση των κειμένων.
Ειδικότερα για τις απολύσεις στο Δημόσιο το 2015 υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί το αίτημα της τρόικας και πως δεν θα συνδέεται η διαθεσιμότητα με τις απολύσεις από την επόμενη χρονιά και μετά.
Κατά πληροφορίες η κυβέρνηση ζήτησε παράταση έως την επόμενη αξιολόγηση, οπότε το θέμα θα ξαναμπεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Εξάλλου συμφωνήθηκε ο κύκλος των 25.000 διαθεσίμων να κλείσει με τη διαδημοτική κινητικότητα από τους ΟΤΑ.
Για την αγορά γάλακτος, η λύση που προκρίνεται είναι να δημιουργηθούν τρεις κατηγορίες, το γάλα ημέρας, το χαμηλής παστερίωσης, και το υψηλής παστερίωσης. Φρέσκο θα ονομάζεται το γάλα με διάρκεια έως 10 ημερών.
Οσον αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, θα μειωθεί το περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών και θα τεθεί σε ισχύ μεταβατική περίοδος τριών μηνών κατά την οποία θα πωλούνται μόνο από τα φαρμακεία. Αν στο διάστημα αυτό δεν υποχωρήσουν οι τιμές, τότε θα επιτραπεί και η πώλησή τους από σούπερ μάρκετ.
Ως προς το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν εκφράσει την κάθετη αντίθεσή τους στην διανομή μέρους του κοινωνικού μερίσματος σε ένστολους, με την κυβέρνηση να αντιτείνει ότι αυτή θα λάβει την απόφαση για το πως αυτό θα διατεθεί.
«Νομίζω ότι η ουσία του προβλήματος είναι ότι δεν περίμεναν τόσο υψηλό πλεόνασμα και έχουν πρόβλημα να εξηγήσουν στους προϊσταμένους τους τις προβλέψεις που έκαναν τον Σεπτέμβριο», ανέφερε πηγή του υπουργείου Οικονομικών.
Εξάλλου στο υπ. Οικονομικών μετέβη λίγο μετά τις 8.00 το βράδυ και η κ. Αναστασία Σακελλαρίου, επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Κατά πληροφορίες η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών έχει κλείσει και χθες έγιναν κάποιες τεχνικές αλλαγές στον νόμο, που μπορεί να κατατεθεί εντός της εβδομάδας στη Βουλή.
Κώστας Τσαχάκης
ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ
Ματίας Μορς
ΣΕ ΑΝΟΙΧΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΜΕ ΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Με ένα τηλέφωνο στο χέρι ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στην τρόικα κ. Μ. Μορς στον διάδρομο του 6ου ορόφου του υπουργείου Οικονομικών ήταν αργά χθες το απόγευμα σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες, καθώς οι διαπραγματεύσεις με το οικονομικό επιτελείο έμπαιναν στην τελική και πιο δύσκολη φάση.
Από το απόγευμα τα διαλείμματα ήταν συχνά και ο Γερμανός τεχνοκράτης δεν ήταν ο μόνος που ενημέρωνε τη «βάση» του για τις εν εξελίξει διαβουλεύσεις.
Το ίδιο έκανε και ο Π. Τόμσεν του ΔΝΤ, ο οποίος για τον σκοπό αυτόν αποχώρησε για τουλάχιστον μία ώρα από το υπουργείο Οικονομικών για να επιστρέψει λίγο μετά τις 9 το βράδυ.
Πληροφορίες από πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων αναφέρουν ότι τα τελευταία 24ωρα ο κ. Μορς είχε «πυροσβεστικό» ρόλο και επιχειρούσε να σβήσει τις φωτιές που άναβε, όπως άλλωστε το συνηθίζει, ο κ. Τόμσεν για ζητήματα όπως οι απολύσεις στον δημόσιο τομέα το 2015 αλλά και η απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα.
Κι αυτό καθώς διέβλεπε ότι ορισμένα ζητήματα η ελληνική κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να τα υλοποιήσει.

message
AΠΟ ΤΟΝ ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΡΑΝΤΑΚΟ
«Παζάρια» από τους δανειστές
Τελικά η διάσταση του θρίλερ δόθηκε και σε αυτόν τον κύκλο της διαπραγμάτευσης με την τρόικα. Μόνο που αυτή τη φορά οι ευθύνες δεν είναι της ελληνικής κυβέρνησης αλλά των δανειστών, που έβγαλαν από το συρτάρι τους κάθε λογής αιτήματα που δεν είχαν καμιά σχέση με τη δόση των 8,8 δισ. Από ό,τι φαίνεται, η μέθοδος του «ανατολίτικου παζαριού» έχει φτάσει και στη Δύση και αυτή ακριβώς εφαρμόζουν και οι εκπρόσωποι της τρόικας.



    ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου