Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Στο πειθαρχικό γιατί έδειξε το νοσοκομείο της ντροπής

ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΣ-ΑΣΘΕΝΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΚΑΤΟΧΗ ΚΙΝΗΤΟΥ
 Tη βελτιώση των συνθηκών διαβίωσης και τη στελέχωση του νοσοκομείου με γιατρούς και νοσηλευτές ζητούν οι κρατούμενοι-ασθενείς

Από πειθαρχικό έλεγχο περνά σήμερα η υπόθεση του κρατουμένου που πρωταγωνίστησε στη δημοσιοποίηση των ντροπιαστικών συνθηκών διαβίωσης που επικρατούν στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού «Αγιος Παύλος».


Ετσι, την ίδια στιγμή που οι δημοσιοποιηθείσες φωτογραφίες κάνουν τον γύρο του κόσμου εκθέτοντας διεθνώς το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα, η μόνη, μέχρι στιγμής, θεσμική αντίδραση της ελληνικής πολιτείας είναι να παραπέμψει τον κρατούμενο ενώπιον του πειθαρχικού συμβουλίου των νοσοκομειακών φυλακών για την κατοχή κινητού τηλεφώνου εκ μέρους του μέσα σε αυτό...
«Ο λόγος που ο Γ.Κ. προέβη σε αυτήν την κίνηση είναι γιατί, βλέποντας και ζώντας τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στον ?Αγιο Παύλο?, θεώρησε ότι η κίνησή του θα ήταν ίσως ο μόνος τρόπος να προκαλέσει ευαισθητοποίηση για το θέμα, αφού όσες φορές κι αν κατέφυγαν στις αρμόδιες Αρχές προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης και νοσηλείας, δεν υπήρξε ανταπόκριση», υποστηρίζει στο «Εθνος» ο δικηγόρος του Γ.Κ., Γιώργος Θωμάς.
«Ειδικά οι εισαγγελικές και υγειονομικές Αρχές, οι οποίες επόπτευαν τις φυλακές Κορυδαλλού, κώφευαν σε όλα τα αιτήματα για πολλούς μήνες», προσθέτει.

 Στο νοσοκομείο του Κορυδαλλού, οι περίπου 200 ασθενείς φιλοξενούνται σε χώρο ικανό να στεγάσει μόλις 60 άτομα. Οι κρατούμενοι υποστηρίζουν ότι «εκτίουν ποινή θανάτου», αφού η επίβλεψη των αρρώστων, ορισμένοι από τους οποίους πάσχουν από βαριά νοσήματα, γίνεται από μόλις δύο γιατρούς. «Ακόμη και σωφρονιστικοί υπάλληλοι είναι στο πλευρό των απεργών πείνας», υποστηρίζει ο δικηγόρος Γ. Θωμάς.


Οι ασθενείς ζητούν τα αυτονόητα: να στελεχωθεί το νοσοκομείο με επαρκές προσωπικό, γιατρούς και νοσηλευτές και να περάσει αυτό στην αρμοδιότητα του υπουργείου Υγείας, όπως είχε άλλωστε οριστεί διά νόμου πριν από τέσσερα χρόνια.
Πρόσφατα πάντως η νέα δικαστική λειτουργός που είναι αρμόδια για την υπόθεση (πρόκειται για την αντιεισαγγελέα Εφετών Πειραιά κυρία Μαρία Τρουπή, η οποία έχει ενημερωθεί για τα αιτήματα των κρατουμένων) «έχει επιληφθεί του θέματος και καταβάλλει προσπάθειες να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την όλη κατάσταση», αναφέρει ο κ. Θωμάς και συμπληρώνει: «Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Μ. Σκανδάμης, παρέλαβε τα αιτήματα των κρατουμένων και υποσχέθηκε άμεση νομοθετική ρύθμιση που θα τα συμπεριλαμβάνει».
Τροπολογία
Το υπουργείο είχε στο μεταξύ καταθέσει τροπολογία, η οποία και ψηφίστηκε, που προέβλεπε πως όσοι εκτίουν ποινές κάθειρξης έως δέκα χρόνια και πάσχουν από ασθένειες όπως σκλήρυνση κατά πλάκας, καρκίνο, έχουν υποβληθεί σε επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς, νεφρού ή είναι οροθετικοί, μπορούν να αρχίσουν να μετρούν αντίστροφα τον χρόνο για την αποφυλάκισή τους, εφόσον έχουν εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους.
Το θέμα έχει φτάσει και στο Συμβούλιο της Ευρώπης που ζητάει την άμεση βελτίωση των συνθηκών στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού.
«Ο Γ.Κ. θα συνεχίσει με όλες του τις δυνάμεις τον αγώνα, μαζί με τους συγκρατούμενούς του, προκειμένου όλοι οι νοσηλευόμενοι κρατούμενοι να λαμβάνουν τη νοσηλεία που αρμόζει σε κάθε άνθρωπο, κρατούμενο ή όχι», καταλήγει ο Γ. Θωμάς.

ΚΛΑΡΑ ΓΕΝΙΤΣΑΡΙΩΤΗ
             ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου