Παρασκευή 7 Μαρτίου 2014

«Δεν αρκεί η συγγνώμη» φώναξαν οι ενώσεις θυμάτων στον Γερμανό Πρόεδρο

ΛΙΓΚΙΑΔΕΣ
Συγκέντρωση στο μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες των Ιωαννίνων πραγματοποίησαν μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και των ενώσεων θυμάτων από τα ολοκαυτώματα, με αφορμή την επίσκεψη του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Γιόακιμ Γκάουκ και τη συγγνώμη που ζήτησε για τα εγκλήματα των ναζί στην Ελλάδα.


Τα μέλη των οργανώσεων διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων ξεδίπλωσαν πανό, το οποίο έγραφε τις λέξεις «Δικαιοσύνη και Αποζημίωση» σε τρεις γλώσσες, θέτοντας με αυτό τον τρόπο, ενώπιον του Γερμανού Προέδρου, το θέμα των γερμανικών οφειλών για τα όσα υπέστησαν οι Ελληνες στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.
Οι συγκεντρωθέντες ζήτησαν να συναντηθούν με τον ίδιο τον κ.Γκάουκ, ο οποίος δέχτηκε τελικά να τους ακούσει για λίγα λεπτά, μετά την ομιλία του στο μνημείο των 81 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στο χωριό Λιγκιάδες, κατά την οποία ζήτησε συγγνώμη εκ μέρους του γερμανικού λαού.
Για περίπου δέκα λεπτά, τα μέλη των ενώσεων είπαν στον Γερμανό Πρόεδρο ότι ήταν θετική κίνηση, το ότι ζήτησε για πρώτη φορά συγγνώμη η Γερμανία από την Ελλάδα, αλλά πρόσθεσαν ότι ελπίζουν επιπλέον να αποδεχτεί, ότι αυτή η συγγνώμη θα είναι το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας, η οποία θα θέσει το γενικότερο πλαίσιο των γερμανικών οφειλών, μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, με αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό.
Αφού τους άκουσε υπομονετικά, ο Γιόακιμ Γκάουκ απάντησε ότι τη συγγνώμη την εννοεί και την λέει μέσα από την καρδιά του, ενώ τους ευχαρίστησε που ήρθαν από κάθε γωνιά της Ελλάδας στους Λιγκιάδες για να παραστούν σε αυτή την σημαντική εκδήλωση μνήμης.
Επανέλαβε, δε, ότι ο ίδιος, με την ιδιότητά του ως ομοσπονδιακού προέδρου, δεν είναι μέλος της γερμανικής κυβέρνησης, ωστόσο δεσμεύτηκε να θέσει τα αιτήματα τους στην κυβέρνηση της χώρας του.
Τα μέλη του εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών και των ενώσεων θυμάτων από τα ολοκαυτώματα δώρισαν στον κ.Γκάουκ δύο βιβλία για τη γερμανική κατοχή.

 ΕΘΝΟΣ On Line

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου