Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Οι πιο δημοφιλείς αποκριάτικες εκδηλώσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Πλήθος εκδηλώσεων με αναβίωση εθίμων και παρελάσεις μασκαράδων θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς



 Πλήθος εκδηλώσεων με αναβίωση εθίμων και παρελάσεις μασκαράδων θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα το τελευταίο τριήμερο της αποκριάς, παρά τις μετεωρολογικές προβλέψεις για άστατο καιρό.

Την τιμητική του έχει κάθε χρόνο το καρναβάλι της Ξάνθης, στο οποίο φέτος πρωταγωνιστής είναι το ποδόσφαιρο, λόγω Μουντιάλ. Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το απόγευμα του Σαββάτου από τη διασταύρωση 28ης Οκτωβρίου και Καβάλας, όπου τα αποκριάτικα πληρώματα θα παρελάσουν, υπό τους καρναβαλικούς ρυθμούς. Η παρέλαση θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της Ξάνθης, όπου το γλέντι θα συνεχιστεί με ένα μεγάλο πάρτι. Κορυφαία στιγμή των εορτών είναι η Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση την Κυριακή στις 13.00. Άρματα και χιλιάδες καρναβαλιστές θα ξεχυθούν στους δρόμους της πόλης, με χρώματα και μουσικές να συνοδεύουν τον Βασιλιά Καρνάβαλο. Με τη λήξη της παρέλασης ξεκινάει ένα μεγάλο πάρτι στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο του ΑΟ Ξάνθης με τη συμμετοχή όχι μόνο των Καρναβαλιστών αλλά και του κόσμου.
 Οι Κουδουνοφόροι θα κάνουν και φέτος παρέλαση την Καθαρά Δευτέρα στο Σοχό Θεσσαλονίκης. Με στολές από δέρματα ζώων και ζωσμένοι με κουδούνια, οι αθυρόστομοι κουδουνοφόροι καρναβαλιστές χορεύουν και τραγουδούν σε όλη την περιοχή. Ο Δήμος Λαγκαδά σε συνεργασία με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, δίνουν την δυνατότητα δωρεάν μετάβασης, σε όσους επιθυμούν να επισκεφθούν την πόλη του Σοχού για το τριήμερο της αποκριάς και να γνωρίσουν από κοντά τους Κουδουνοφόρους «ΜΕΡΙΟΥ». Στη Χαλκηδόνα την Κυριακή στις 12.00 θα λάβουν χώρα οι γιαουρτομαχίες και η παράλαση αρμάτων.
 Κορυφώνονται το τριήμερο οι αποκριάτικες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Νάουσας με τη συνεργασία και συμμετοχή Πολιτιστικών-Λαογραφικών Συλλόγων, του Συλλόγου "Φίλοι του Καρναβαλιού" και μαθητών των σχολείων. Για μια ακόμη χρονιά την τιμητική τους έχουν οι Γενίτσαροι και Μπούλες, ένα δρώμενο που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το πρωί. Αρχικά οι Γενίτσαροι και οι Μπούλες θα μαζευτούν σε μπουλούκια και αφού πάρουν την άδεια από τον δήμαρχο της πόλης θα βγουν στους δρόμους χορεύοντας μαζί με τους χιλιάδες ντόπιους και επισκέπτες, αποκαλύπτοντας αργά το απόγευμα τα πρόσωπα τους. Η καρναβαλική παρέλαση θα πραγματοποιηθεί την Καθαρά Δευτέρα με συμμετοχή μαθητών Γυμνασίων-Λυκείων και ελεύθερων σατιρικών ομάδων, ενώ θα πραγματοποιηθεί και η γιορτή της φασολάδας.

Στην Κρύα Βρύση του νομού Πέλλας, το πρόγραμμα του φετινού 23ου καρναβαλιού περιλαμβάνει για το Σάββατο παιδικές αποκριάτικες δραστηριότητες, ενώ την Κυριακή, στη 1 το μεσημέρι, θα γίνει η παρέλαση αρμάτων και καρναβαλιστών στον πεζόδρομο. Το κεντρικό πάρκο της πόλης έχει μετατραπεί σε ένα τεράστιο Λούνα Πάρκ. Κούνιες, καρτ, νερόμπαλες, καρουζέλ, τραμπολίνα, φουσκωτά, παιχνίδια, σερπαντίνες και κομφετί, υπόσχονται ξένοιαστες στιγμές για μικρούς και μεγάλους!
Στην Έδεσσα, σήμερα στις 6 το απόγευμα, πενήντα τυμπανιστές και πενήντα μαζορέτες ανοίγουν τη μεγάλη παρέλαση αρμάτων και 4000 καρναβαλιστών. Την Κυριακή το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί το κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου στο γήπεδο της πόλης.
Ξεφάντωμα και ζωντάνια στην πιο κεφάτη γιορτή του χρόνου για άτομα όλων των ηλικιών υπόσχεται το πρόγραμμα των φετινών αποκριάτικων εκδηλώσεων που έχει διαμορφώσει ο δήμος Κατερίνης. Το Σάββατο, 1 Μαρτίου, στις 11 το πρωί στο κέντρο της πόλης μια επταμελής ομάδα διασκεδαστών αναλαμβάνει να παρασύρει μικρούς και μεγάλους σε καρναβαλικούς ρυθμούς. Την Κυριακή, στις 11:30 το πρωί, θα παρουσιαστεί ένα τρίωρο διαδραστικό πρόγραμμα με στοιχεία stand up comedy, ενώ για την Καθαρά Δευτέρα από τις 11 το πρωί έχουν προγραμματιστεί Κούλουμα μετά μουσικής στην πλατεία της Παραλίας Κατερίνης. Το βράδυ της τελευταίας Κυριακής της Αποκριάς είναι συνυφασμένο με το κάψιμο των κέδρων τόσο στο Λιτόχωρο όσο και σε άλλες περιοχές του δήμου Δίου-Ολύμπου. Οι εκδηλώσεις θα συνοδεύονται από χορούς και τραγούδια.
Στον Πολύγυρο Χαλκιδικής την Κυριακή στις 11.00 η «Κατσ΄αμάκα» σερβίρει δωρεάν στους επισκέπτες λουκάνικο, ελιές και κρασί στο πάρκο των «Έξι Βρύσεων». Ενώ στις 14.00 θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση καρναβαλιστών επί της οδού Πολυτεχνείου και μια ώρα αργότερα η συναυλία - γλέντι με τη «Φωνή της Μακεδονίας», τη σπουδαία ερμηνεύτρια, Ξανθίππη Καραθανάση, και την ορχήστρα των Αφων Τσικούρη στην πλατεία των «Έξι Βρύσεων».
Ο Δήμος Δράμας συνεχίζει και φέτος τις λαογραφικές εκδηλώσεις στο λόφο του Κορυλόβου, στο πλαίσιο του εθίμου της Καθαράς Δευτέρας. Θα αναβιώσει για τα παιδιά, ο παραδοσιακός Αποκριάτικος χορός «το Γαϊτανάκι» και υπαίθρια εργαστήρια όπου οι μικροί μας φίλοι θα φτιάξουν χαρταετούς και αποκριάτικα καπέλα. Στις 14.00 θα πραγματοποιηθεί  το αποκριάτικο ξεφάντωμα στο καρναβάλι της Χωριστής.
Δυτική Μακεδονία
Οι «Φανοί», οι μασκαράδες οι λαϊκοί οργανοπαίκτες και το κρασί, τα «κιχιά» και τα κεράσματα είναι τα χαρακτηριστικά των αποκριάτικων ημερών στην Κοζάνη, όπου αναβιώνουν παλιά έθιμα.
Οι παραδοσιακοί Φανοί είναι οι φωτιές που συμβολίζουν τον εξαγνισμό, τη λατρεία της φύσης που ανανεώνεται και ξαναγεννιέται σηματοδοτώντας το καλωσόρισμα της άνοιξης και την έναρξη της καρποφορίας της γης. Κυρίαρχος είναι ο ρόλος του κορυφαίου τραγουδιστή, ο οποίος τραγουδά συγκεκριμένα τραγούδια που λέγονται μόνο την Κυριακή της Μεγάλης Αποκριάς. Οι παρευρισκόμενοι σχηματίζουν έναν κύκλο γύρω από τη φωτιά και τον κορυφαίο τραγουδιστή. Οι εκδηλώσεις της Κοζάνης θα κορυφωθούν με την παρέλαση αρμάτων την Κυριακή 2 Μαρτίου, ενώ την ίδια μέρα στις 20.30 θα ανάψουν όλοι οι φανοί σε 14 διαφορετικά σημεία.
 Το πατροπαράδοτο έθιμο «Μπουρμπούνα – Χάσκαρι» θα αναβιώσει ο δήμος Καστοριάς την Κυριακή της Αποκριάς 2 Μαρτίου 2014 στις 20:00 μ. μ. στην Πλατεία Ομονοίας. Οι κάτοικοι ανάβουν μεγάλες φωτιές, τις "Μπουμπούνες", γύρω από τις οποίες στήνεται χορός με την συνοδεία παραδοσιακών τοπικών σχημάτων. Στο τέλος, οι πιο τολμηροί πηδάνε πάνω από τη θράκα. Το έθιμο του χάσκαρη  είναι ένα συμβολικό έθιμο που πραγματοποιείται στα σπίτια της Καστοριάς επίσης την τελευταία Κυριακή τη αποκριάς. Ο πιο ηλικιωμένος, συνήθως ο[παππούς  της οικογένειας , δένει στην άκρη μιας κλωστής ένα  αυγό, βάζοντας τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας στη διαδικασία να το πιάσουν με το στόμα.

    voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου