Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Επιστροφή φόρου «αγροτικού» πετρελαίου μετά το… Πάσχα, ευχολόγια για ΚΑΠ και πληρωμή βοσκοτόπων, από Αθ.Τσαυτάρη σε Φ.Αραμπατζή

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της βουλευτή Σερρών της ΝΔ Φ.Αραμπατζή: Για καθυστέρηση στην παροχή πληροφόρησης και επαρκούς διαλόγου με τα ενδιαφερόμενα μέρη σχετικά με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, η οποία ξεκινά από 01/01/2015, μίλησε η βουλευτής  Ν. Σερρών της Ν.Δ. κ. Φωτεινή Αραμπατζή.




Απευθυνόμενη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη, κατά την παρέμβασή της στην Επιτροπή Παραγωγής κι Εμπορίου στη Βουλή. Σε ό,τι αφορά το διάλογο με τους παραγωγικούς φορείς η κ. Αραμπατζή κάλεσε και από το βήμα της Βουλής τον Υπουργό – σε συνέχεια της προσωπικής πρόσκλησης, που του είχε απευθύνει από τις 28/01/2014 – να πραγματοποιήσει επίσκεψη ενημέρωσης για τη νέα ΚΑΠ στο Νομό Σερρών, που άλλωστε παράγει το 10% της συνολικής αγροτικής παραγωγής στην επικράτεια.
Ειδική έμφαση έδωσε στις συνδεδεμένες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ και συγκεκριμένα για την τευτλοκαλλιέργεια και ζήτησε απαντήσεις από τον Υπουργό σε σχέση με το ποσό της προβλεπόμενης επιδότησής της. Άλλωστε, όπως υπογράμμισε, ειδικά για το Νομό Σερρών, η ανάγκη να παραμείνει για τους παραγωγούς  η δυνατότητα αυτής της εναλλακτικής καλλιέργειας και να ενισχυθεί περαιτέρω είναι ιδιαίτερα σημαντική. Με αφορμή αυτό, ζήτησε επειγόντως την πληρωμή της ολοκληρωμένης διαχείρισης του 2012,  που ακόμη εκκρεμεί.
Όσον αφορά στις καλλιέργειες κτηνοτροφικών φυτών του Νομού (καλλιέργεια μηδικής) που υπάρχουν σε πληθώρα στο Νομό, ζήτησε και για αυτό τον κλάδο την ενίσχυσή του, όπως βεβαίως και για το μαλακό σιτάρι, προκειμένου να στραφούν οι παραγωγοί από την καλλιέργεια του σκληρού σιταριού στο μαλακό, για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών υψηλής ποιότητας στη χώρα μας.
Η Σερραία βουλευτής κατά την παρέμβαση της αναφέρθηκε στο μείζον θέμα της καθυστέρησης στην πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης των κτηνοτρόφων από τα βοσκοτόπια, που απασχολεί έντονα το Νομό Σερρών. «Πρόκειται για περισσότερα από 2.400.000 ευρώ, που εκκρεμούν προς πληρωμή σε περισσότερους από 664 Σερραίους κτηνοτρόφους»,  όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.
Να θυμίσουμε ότι για αυτό το θέμα ο Υπουργός είχε αναβάλει δύο φορές τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, που είχε καταθέσει η Φωτεινή Αραμπατζή, προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην αγωνία των κτηνοτρόφων.
Τέλος, η Σερραία βουλευτής έθιξε και το φλέγον θέμα της επιστροφής του φόρου πετρελαίου, το οποίο πέρυσι είχε δοθεί ως πρώτη δόση την 1η Μαρτίου, και ζήτησε να πληροφορηθεί αν ο επικείμενος εκσυγχρονισμός του συστήματος, που έχει εξαγγελθεί, θα καθυστερήσει το χρόνο καταβολής της επιστροφής.
Από την πλευρά του, ο Υπουργός κ. Αθ. Τσαυτάρης απαντώντας στα ερωτήματα της βουλευτή, σε ό,τι αφορά πρώτον την τευτλοκαλλιέργεια, είπε ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί με τη συνδεδεμένη ενίσχυση ενώ σε ό,τι  αφορά την πληρωμή της ολοκληρωμένης διαχείρισης του 2012 δήλωσε ότι θα την επισπεύσει.

Σε ό,τι αφορά την επιστροφή του φόρου πετρελαίου δεσμεύθηκε να δοθεί  αμέσως μετά το Πάσχα. Τέλος για τα βοσκοτόπια, έδωσε δίκιο στην κ. Αραμπατζή, παραδέχθηκε ότι  ο νομός Σερρών είναι ένας νομός με μεγάλα ανοίγματα σε ό,τι αφορά τις πληρωμές από την τρέχουσα περίοδο για τους βοσκοτόπους και είπε ότι γίνεται προσπάθεια κατά περίπτωση να λυθεί το θέμα και να πληρώνονται οι κτηνοτρόφοι μόλις ολοκληρώνονται οι έλεγχοι.

anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου