Τετάρτη 2 Απριλίου 2014

ΕΒΖ: Mελέτη αναδιάρθρωσης και στο βάθος πώληση

Τα επόμενα βήματα για να μείνει όρθια η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, μετά τους δύο αποτυχημένους διαγωνισμούς πώλησης του 82,33% της εταιρείας.



Η υπόθεση πώλησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ), σε αυτή τη φάση και μετά από δύο αποτυχημένους διαγωνισμούς, έλαβε τέλος. Τώρα πλέον, μπροστά μπαίνει η αναδιάρθρωση της εταιρείας σε νέα βάση, ώστε, η ΕΒΖ, κάποια στιγμή να μπορέσει να πουληθεί αφού βεβαίως ο ειδικός εκκαθαριστής, κ. Μαράντος, δεν θα κρατάει τη βιομηχανία σε μία συνεχή εκκρεμότητα.
 
Μετά το ναυάγιο του τελευταίου διαγωνισμού (10/3/2014), η διοίκηση της ΕΒΖ, σε συνεννόηση με το μέτοχο (τον εκκαθαριστή εν προκειμένω) και τον πιστωτή, την Τράπεζα Πειραιώς, ανέθεσε μελέτη αναδιάρθρωσης της Ζάχαρης στην εταιρεία συμβούλων «Kantor», η οποία και αναμένεται να παραδοθεί ως τα τέλη Απριλίου. 
 
Πάνω στις προτάσεις της μελέτης «θα πρέπει οι τρεις να δημιουργήσουν συνθήκες βελτίωσης της χρηματοοικονομικής κατάστασης της εταιρείας»,  δήλωσε στη Voria.gr πηγή έγκυρη που γνωρίζει τη δύσκολη πορεία της  ΕΒΖ εδώ και πολλά χρόνια. 
 
Η «Κantor», όπως εκτιμούν όσοι γνωρίζουν την εταιρεία "από μέσα και από έξω", δεν θα μπορεί να προτείνει κάτι τόσο  διαφορετικό από αυτά που ήδη έχουν κατά καιρούς εξετάσει τα στελέχη της Εταιρείας και ο εκκαθαριστής. Άλλωστε οι συνθήκες πλέον πιέζουν, με τους ορκωτούς ελεγκτές, στην τελευταία τακτική γενική συνέλευση, να εισηγούνται ως αναγκαία την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού.
 
Mε  άλλα λόγια, μένει να δούμε τι θα γίνει με τις μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις των 130 εκατ. ευρώ, καθώς και τι μέτρα θα ληφθούν για να βελτιωθούν τα χρηματο-οικονομικά της εταιρείας. Πιθανώς να επιχειρηθεί ξανά η πώληση μη παραγωγικών assets (κάπου μαθαίνουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον για το ακίνητο της Κουντουριώτου), ενώ επίσης μένει να δούμε αν θα υπάρξουν παρεμβάσεις και στο λειτουργικό μέρος των δραστηριοτήτων της ΕΒΖ, με κλείσιμο κάποιου από τα τρία ζαχαρουργεία αφού ως γνωστόν υπολειτούργησαν, λόγω μειωμένης παραγωγής πρώτης ύλης στις τελευταίες καμπάνιες. Είναι γνωστό ότι στο πρόσφατο παρελθόν είχε συζητηθεί και το ενδεχόμενο πώλησης θυγατρικής, μία από τις δύο που έχει η ΕΒΖ στη Σερβία.
 
To βέβαιο είναι ότι η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη για να πουληθούν τα assets της Σερβίας, εκτός κι αν επικρατήσει η σκέψη «πουλάμε όσο κι όσο» , αν και όπως μαθαίνει η Voria.gr , δεν είναι αυτή η επιθυμία όσων χειρίζονται τις τύχες της εταιρείας. 
 
Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία της ΕΒΖ, αν κλείσει κι άλλο ζαχαρουργείο, δεν θα μπορεί, σε περίπτωση που ενισχυθεί με τα κατάλληλα κίνητρα η τευτλοκαλλιέργεια, να επιδιωχθεί ανάπτυξη στο εσωτερικό και παράλληλη μείωση του μέσου κόστους παραγωγής. Πάντως, οι πλέον κρίσιμες απαντήσεις στην υπόθεση της "Ζάχαρης" αναμένεται να δοθούν από τον πιστωτή. Toυλάχιστον, σε τούτη τη φάση και μέσα στο μήνα, θα γνωρίζουμε τις προτάσεις της «Kantor», που υποθέτουμε ότι δεν μπορούν να βρίσκονται πολύ μακριά από όσα σκέπτονται μέτοχος και πιστωτής. 

της Άννης Καρολίδου
            voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου