Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Εμφαση στην ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό

ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Πραγματοποιείται και φέτος στη Θεσσαλονίκη το 42ο Διεθνές Πρόγραμμα Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού. Πρόκειται για ένα εντατικό πρόγραμμα σπουδών της ελληνικής γλώσσας, της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και του πολιτισμού της, διάρκειας τεσσάρων εβδομάδων, με οργανωτικό φορέα το Ιδρυμα Μελετών Χερσονήσου του Αίμου.




 Συγκεντρώνει, μάλιστα, φοιτητές και ερευνητές νεοελληνικών και συναφών κλάδων σπουδών, διπλωμάτες, εκπαιδευτικούς, οικονομολόγους και δημοσιογράφους από όλες τις ηπείρους.
Οπως εξηγεί ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Βερολίνου και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών (ΕΕΝΣ), Κωνσταντίνος Α. Δημάδης, «η υποδειγματική οργάνωση του προγράμματος έχει αποδώσει ιδιαίτερα θετικούς καρπούς και συμβάλλει αποτελεσματικά από το 1973 στην προώθηση των νεοελληνικών σπουδών σε παγκόσμια κλίμακα. Πρόκειται για ένα εντατικό πρόγραμμα σπουδών της ελληνικής γλώσσας, της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας και του πολιτισμού της, που πλαισιώνεται με ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες και οργανωμένες επισκέψεις σε ορισμένα κύρια αστικά κέντρα του βορειοελλαδικού χώρου (Καβάλα, Σιάτιστα, Καστοριά, περιοχή Πρεσπών, Εδεσσα), όπως επίσης στους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας και στο Αγιον Ορος. Με τον τρόπο αυτόν οι αλλοδαποί φοιτητές και οι νέοι επιστήμονες έχουν την ευκαιρία να βρίσκονται επί ένα μήνα σε άμεση επαφή με την ελληνική κοινωνία».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του προγράμματος υπάρχει συστηματική συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η συνεργασία αφορά την προσφορά από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού των υποτροφιών σε φοιτητές και νέους επιστήμονες ξένων πανεπιστημίων. Η λήξη εργασιών του 42ου Διεθνούς Προγράμματος Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού θα γίνει στις 24 Αυγούστου.

agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου