Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΠΑνΕΚ-κίνηση με 6,5 δισ.ευρώ στην πραγματική οικονομία

Οι προβληματισμοί και οι προοπτικές για το πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ του νέου ΕΣΠΑ που αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον των ελληνικών επιχειρήσεων




  Για τη στερημένη από πόρους ελληνική επιχείρηση, που η πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό έχει καταντήσει να αποτελεί προνόμιο για λίγες και μάλιστα ακριβό, λόγω του υψηλού κόστους χρήματος, το λεγόμενο "νέο ΕΣΠΑ",  που το συζητούνε και το ξανασυζητούνε οι φορείς των παραγωγικών τάξεων, φαντάζει σαν μία εξαιρετική ίσως και μοναδική ευκαιρία, για να χρηματοδοτήσουν αναπτυξιακά πλάνα και να αξιοποιήσουν την παραγωγική τους μηχανή. 
 
Με το Νέο ΕΣΠΑ ή ΣΕΣ 2014-2020, θα πέσουν στη χώρα, από την Ένωση, 20,9 δισ. ευρώ (μαζί με το 1,2 δισ. του CEF, της Εδαφικής Συνεργασίας και του Ταμείου Απόρων FEAD). Aν συνυπολογιστεί και η εθνική συμμετοχή,  το νέο ΕΣΠΑ χωρίς τους ειδικούς πόρους, ανέρχεται στα 24,8 δισ. ευρώ.  
 
Και επειδή η υπόθεση της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, άμεσων, αποδεικνύεται πολύ σύνθετη και καθόλου εύκολη υπόθεση, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, άπαντες περιμένουν αυτά τα περίπου 26 δισ. για να πάρει κάπως μπρος η μηχανή της ανάπτυξης αλλά και μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων των 13 Περιφερειών, να διατεθούν πόροι και για αναγκαίες υποδομές. 
 
Ο προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ, μοιράζεται, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του Προγράμματος, σε Περιφερειακά Επιχειρησιακά και σε  Εθνικά Επιχειρησιακά, 13 και 7 αντίστοιχα. 
 
Από τα Εθνικά Επιχειρησιακά, το επιχειρηματικό ενδιαφέρον είναι σε μεγάλο βαθμό στραμμένο το ονομαζόμενο ΕΠΑνΕΚ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία, το οποίο με 3.646.378.290,48 ευρώ Κοινοτικής συνδρομής είναι το δεύτερο μεγαλύτερο Εθνικό, μετά το «Αγροτική Ανάπτυξη» . Το ΕΠΑνΕΚ, μαζί με την εθνική συμμετοχή και την ίδια συμμετοχή των επιχειρήσεων που θα εντάξουν δράσεις τους, εκτιμάται ότι θα φτάσει σε αυτή την προγραμματική περίοδο κοντά στα 6,5 δισ. ευρώ. 
 
Αυτό που αποτελεί, αυτή την περίοδο, ίσως το πιο κρίσιμο θέμα συζήτησης, είναι το πώς θα δοθεί η ενίσχυση. Γιατί όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, υπάρχει εισήγηση, αντί οι ενισχύσεις να δίδονται άμεσα, να διοχετεύονται μέσα από νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και μηχανισμούς. Σε μία τέτοια περίπτωση βεβαίως, τίθενται διάφορα θέματα, όπως: Το πόσο ώριμα είναι αυτά τα εργαλεία, τα διάφορα… Capitals και Funds κ.ο.κ., αλλά και το πόσο έτοιμες είναι οι επιχειρήσεις που θέλουν να ενταχθούν σε δράσεις του ΕΣΠΑ, να λειτουργήσουν σε ένα τέτοιο πλαίσιο; Ένα άλλο ζήτημα και πολύ σημαντικό, είναι αυτό του ύψους των επιτοκίων αφού μία τέτοια επιλογή μπορεί να προβλέπει και τη συνδυαστική λήψη δανείων. 
 
Όπως και να έχει το πράγμα, ο χρόνος είναι χρήμα κυριολεκτικώς για τις ελληνικές επιχειρήσεις, που σε αυτή τη φάση περιμένουν την έγκριση των επιχειρησιακών προγραμμάτων και την εξειδίκευση των δράσεων που θα βγούνε στον αέρα, που θα αρχίσουν, όπως δηλώνουν πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, να προκηρύσσονται προς το τέλος του έτους. 
 
Στόχος και άξονες του ΕΠΑνΕΚ
 
Το ΕΠΑνΕΚ έρχεται να ενισχύσει, στρατηγικά, παραγωγικούς, ανταγωνιστικούς και εξωστρεφείς τομείς της οικονομίας όπως ο τουρισμός, η ενέργεια, η αγροδιατροφή/βιομηχανία τροφίμων, το περιβάλλον, η εφοδιαστική αλυσίδα, οι τεχνολογίες πληροφορικής & επικοινωνιών, η υγεία και η φαρμακευτική βιομηχανία, οι δημιουργικές και πολιτιστικές βιομηχανίες και τα  υλικά – κατασκευές. Το ΕΠΑνΕΚ 2014-2020 δομείται στους παρακάτω 'Αξονες Προτεραιότητας:
 
-Αξονας 1: «Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας με τομεακές προτεραιότητες» (προϋπολογισμού 2.243,8 εκ. ευρώ)
 
-Αξονας 2: «Προσαρμογή εργαζομένων, επιχειρήσεων και  επιχειρηματικού  περιβάλλοντος στις νέες αναπτυξιακές απαιτήσεις»  (προϋπολογισμού 828,8 εκ. ευρώ)
 
-'Αξονας 3: «Ανάπτυξη μηχανισμών στήριξης της επιχειρηματικότητας» (προϋπολογισμού 1.401,4 εκ. ευρώ)
 
-'Αξονες 4 - 5: «Τεχνική Συνδρομή ΕΤΠΑ και ΕΚΤ» (προϋπολογισμού 83,9 εκ. ευρώ) 

   
της Άννης Καρολίδου
           voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου