Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

Άφωνοι οι ειδικοί με τον τάφο της Αμφίπολης – Τι λένε για τον “ένοικο” του τάφου

Δύο είναι τα βασικά θέματα με τα οποία ασχολούνται όλοι, σε ολόκληρο τον κόσμο, μετά την αρχή των αποκαλύψεων στον τάφο της Αμφίπολης στον λόφο Καστά. Τα μοναδικά ευρήματα αλλά και το μεγάλο ερώτημα. Απ' την Ελλάδα, ως την Κίνα, τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία, οι επιστήμονες έχουν στρέψει το βλέμμα τους στις αρχαιολογικές έρευνες 



Είναι ενδεικτικό ότι όλα τα μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν στέψει τις κάμερες στην Ελλάδα, αυτή τη φορά όχι λόγο κρίσης, αλλά λόγω του τάφου.

Απευθύνονται σε παγκόσμιας φήμης αρχαιολόγους με τεράστια εμπειρία και καθηγητές πανεπιστημίου για να μιλήσουν και εκείνοι, όλοι χωρίς εξαιρέσεις, μιλούν με θαυμασμό για την ανακάλυψη, ενώ μπαίνουν και στον πειρασμό να απαντήσουν στην ερώτηση για το ποιος θα μπορούσε να είναι ο τόσο επιφανής άνθρωπος που τιμήθηκε με ένα τέτοιου είδους μνημείο.




Είναι ενδεικτικό ότι ενώ όλοι ξεκινούν με την διαπίστωση ότι μόνο οι αρχαιολόγοι που διενεργούν την έρευνα μπορούν να δώσουν τις απαντήσεις δεν διστάζουν να μιλήσουν για ένα μνημείο μοναδικό τουλάχιστον στον ελλαδικό χώρο τόσο από πλευράς όγκου όσο όμως και σε ό,τι αφορά στον διάκοσμο.



Χαρακτηριστικές είναι οι απόψεις που εξέφρασαν στο γνωστό σε ολόκληρο τον κόσμο National Geographic γνωστοί επιστήμονες. Άλλωστε το ίδιο το National Geographic για να ιντριγκάρει δεν δίστασε να τιτλοφορίσει το άρθρο με το ερώτημα “Ποιος είναι θαμμένος στον τάφο της Αμφίπολης;”.
 



Ο Philip Freeman, καθηγητής κλασικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Luther College της Αϊόβα μιλώντας στο National Geographic, με αφορμή τη μοναδικότητα των καρυάτιδων που κοσμούν το μνημείο τονίζει πως “δεν ξέρω άλλα αγάλματα που να τους μοιάζουν” αναφερόμενος τόσο στο γεγονός ότι δεν υπάρχει άλλος μακεδονικού τύπου τάφος με ανάλογο διάκοσμο, όσο και στην ίδια τη λεπτομερή και “πλούσια” κατασκευή των αγαλμάτων.




Ο Ian Worthington, από την πλευρά του, καθηγητής κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μισούρι λέει πως “Ο τύμβος είναι ξεκάθαρο σημάδι πλούτου. Το μωσαϊκό και οι λεπτομέρειες μέσα στον τύμβο κόστιζαν αρκετά, επομένως δεν θα μπορούσε να τον φτιάξει ο οποιοσδήποτε”.

Ωστόσο υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μιλάμε για τον Μ. Αλέξανδρο: "Ο Πτολεμαίος έκλεψε το πτώμα του Μέγα Αλέξανδρου και το μετέφερε κάπου στην Αίγυπτο για να το θάψει. Επομένως δεν θα στοιχημάτιζα ότι στην Αμφίπολη βρίσκεται ο Αλέξανδρος. Μπορεί να είναι η μητέρα του Ολυμπιάδα, η γυναίκα του Ρωξάννη ή ο γιος του Αλέξανδρος, αλλά όχι ο ίδιος".

Ο Hector Williams, αρχαιολόγος στο British Columbia του Βανκούβερ λέει: “Είναι ένας τεράστιος τάφος και αυτό από μόνο του δείχνει πως φτιάχτηκε για κάποιον πλούσιο και σημαντικό”.

Αποφεύγουν να μιλήσουν με ονόματα, περιμένουν να προχωρήσει η έρευνα στο κύριο τμήμα του μνημείου απ' το οποίο πλέον οι αρχαιολόγοι απέχουν κυριολεκτικά μια ανάσα καθώς έχουν φτάσει πλέον στον τελευταίο διαφραγματικό τοίχο πριν τον προθάλαμο και τον νεκρικό θάλαμο.

newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου