Παρασκευή 5 Σεπτεμβρίου 2014

Σενάρια απόσχισης της δυτικής Τουρκίας

Οι κάτοικοι των περιοχών που βρέχονται από το Αιγαίο πέλαγος επιθυμούν να αποσπαστούν από την υπόλοιπη Τουρκία, καθώς πιστεύουν πως δεν τους δένει τίποτα με την Ανατολία




  Κατά περίεργη συγκυρία, λίγες μόνον ημέρες μετά την θριαμβευτική εκλογή του κ. Ερντογάν στην προεδρία της Τουρκίας, επανέρχονται τα σενάρια διάσπασης στην Τουρκία, από τον ίδιο τον τουρκικό Τύπο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται παρόμοιο θέμα. Την προηγουμένη φορά μάλιστα,  συνέβη επεισόδιο μέσα στην Αθήνα, σε Ημερίδα του ΝΑΤΟ. Τότε, ο Αμερικανός εισηγητής είχε αναρτήσει χάρτη της Μ. Ανατολής με την Τουρκία διαμελισμένη, γεγονός που προκάλεσε την μήνη του παρισταμένου Τούρκου στρατιωτικού ακολούθου της Πρεσβείας των Αθηνών, και ο οποίος εγκατέλειψε την αίθουσα εκνευρισμένος, μη πεισθείς από την εξήγηση των Αμερικανών, ότι πρόκειται για άσκηση επί χάρτου.
Αυτή πάντως η ιστορία είναι παλιά. Προ ετών, συζητώντας με εκπρόσωπο Τύπου της Κυπριακής Δημοκρατίας, μού είχε πει πως από τα μέσα της δεκαετίας του ’80 ήταν σε γνώση τους αυτά τα σενάρια.
Κατά δε τον Ιούνιο του 2006, είχε δώσει συνέτευξη στο βρετανικό περιοδικό Newsweek, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, κ. Μόρτον Αμπράμοβιτς, και μάλιστα σε μια περίοδο που οι σχέσεις Τουρκίας ΗΠΑ ήταν σε πολύ καλό επίπεδο. Είχε αναγγείλει την επικείμενη διάσπαση της Τουρκίας και τον οριστικό διαμελισμό της.
Ο έμπειρος Αμερικανός διπλωμάτης και πολύ καλός γνώστης των τουρκικών πραγμάτων, προφήτευσε μια μεγάλη εσωτερική σύγκρουση παράλληλα με την αυξανομένη κουρδική κρίση, μέσα σε ένα εκρηκτικό εξωτερικό περιβάλλον, που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια την γειτονική χώρα σε θανάσιμους κλυδωνισμούς και στο τέλος στη οριστική της διάσπαση.
Προχθές λοιπόν, επανήλθε το σενάριο, και δεν πρόκειται -όπως θα υποθέτουν οι αναγνώστες- για απόσχιση του Κουρδιστάν, αλλά για «Σχέδιο ανεξάρτητου Αιγαίου».
Προβλέπει δηλαδή απόσχιση της δυτικής Τουρκίας. Όπως γράφει ο τουρκολόγος-συγγραφέας κ. Ν. Χειλαδάκης, είναι ένα πρώτο σοβαρό σημάδι για έντονες διασπαστικές τάσεις που αναμένονται, σύμφωνα και με πολλά ξένα Κέντρα Στρατηγικών Ερευνών, να ξεσπάσουν στο επόμενο χρονικό διάστημα στην Τουρκία μετά και την εκλογή του κ. Ερντογάν στην προεδρία.
Να μην ξεχνάμε πως ο ίδιος ο κ. Ερντογάν έχει χαρακτηριστεί σαν ο «μοιραίος» άνθρωπος που θα επιφέρει την τελική καταστροφή της σύγχρονης Τουρκίας με την μορφή που επέζησε από το 1922 μέχρι σήμερα. Έχω γράψει μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο, ότι το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου προόρισται να διαλύσει το κράτος τους.
Όπως λοιπόν, μεταφέρει ο κ. Ν. Χειλαδάκης, το τεράστιο αυτό ζήτημα άρχισε με ένα άρθρο του Fatih Altaylı, πολύ γνωστού Τούρκου αρθρογράφου, στην εφημερίδα Habertürk, που αναρτήθηκε και στο διαδίκτυο και βρήκε τεράστια ανταπόκριση με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «Bağımsız Ege Projesi», δηλαδή, «Σχέδιο Ανεξάρτητου Αιγαίου».
Όπως αναφέρει το επίμαχο αυτό άρθρο, που άνοιξε κυριολεκτικά τον «ασκό του Αιόλου» για μια τεράστια περιοχή της δυτικής Μικρας Ασίας και όχι μόνο, οι κάτοικοι των περιοχών που βρέχονται από το Αιγαίο πέλαγος επιθυμούν να αποσπαστούν από την υπόλοιπη Τουρκία και να ιδρύσουν δική τους καινούργια ανεξάρτητη κρατική οντότητα.
Ο βασικός λόγος για αυτή τους την επιλογή, είναι ότι πιστεύουν πως δεν τους δένει τίποτα με την Ανατολία, ενώ σήμερα είναι αναγκασμένοι να υποστούν τις επιλογές της υπόλοιπης Τουρκίας στο οικονομικό και κυρίως στο πολιτικό πεδίο με τις οποίες όμως διαφωνούν ριζικά.
Οι περιοχές που επιθυμούν την αυτονόμηση ακόμα και την ανεξαρτησία από την κεντρική διοίκηση της Άγκυρας, εκτείνονται από την περιοχή του Ελλήσποντου (Τσανάκ Καλέ), μέχρι και την μεσογειακή περιοχή της Αττάλειας, ενώ συμπεριλαμβάνουν και την ανατολική Θράκη, καθώς και την επαρχία του Αφιόν Καραχισάρ.
Είναι δηλαδή όλες εκείνες οι περιοχές που στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση για την εκλογή του προέδρου της Τουρκίας, καταψήφισαν με μεγάλα ποσοστά την υποψηφιότητα του κ. Ταΐπ Ερντογάν ο οποίος εκλέχτηκε ουσιαστικά με τις ψήφους της εσωτερικής Ανατολίας.

Το ζήτημα φαίνεται πως έχει προχωρήσει αρκετά καθώς οι εκπρόσωποι αυτής της κίνησης, που άρχισε με ένα μη σοβαρό, όπως χαρακτηρίστηκε στη αρχή άρθρο του Fatih Altaylı στην εφημερίδα Habertürk, έχουν κάνει και μια πρώτη εκτίμηση «απογραφή» του πληθυσμού της νέας ανεξάρτητης περιοχής, (ανεξάρτητο κράτος;), που φτάνει τα 11 εκατομμύρια σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους.

Ο Μακεδών
   voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου