Σε ρεπορτάζ του Νίκου Φωτόπουλου για την Εφημερίδα των Συντακτών στο φύλο της 29/9, αναφέρεται ότι:
Εκπέμπουν SOS οι εφοριακοί της ΔΟΥ Σερρών! Για λόγους φτηνότερου ενοικίου και… «άλλων συμφερόντων» -όπως καταγγέλλουν- το υπουργείο Οικονομικών μεταφέρει την τοπική Εφορία σε κτίριο με θηριώδη κεραία κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με τους ίδιους, στο παρελθόν, όταν η Β′ ΔΟΥ στεγαζόταν στο ίδιο κτίριο, είχαν σημειωθεί αυξημένα κρούσματα καρκίνων σε συναδέλφους τους, μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα. Για το θέμα μάλιστα, είχε κατατεθεί τότε και ερώτηση στη Βουλή.
Η μετεγκατάσταση της ΔΟΥ Σερρών από τη λεωφόρο 10ης Μεραρχίας στο… ανθρωποφάγο κτίριο, ιδιοκτησίας του ΟΤΕ, έχει προκαλέσει εύλογες αντιδράσεις και μεγάλη ανησυχία στους περίπου 100 εφοριακούς υπαλλήλους που πρόκειται να μετακομίσουν εκεί τα γραφεία τους. Μάλιστα, η διαδικασία της μετεγκατάστασης ξεκίνησε χθες, εν μέσω… απειλών προς τους αντιδρώντες από τον προϊστάμενο της ΔΟΥ, σύμφωνα με τις καταγγελίες τους.
Και απειλές
«Πρόκειται για ένα κτίριο με υψηλό βαθμό επικινδυνότητας, όπως έχουμε διαπιστώσει στο παρελθόν. Στην οροφή του είναι εγκατεστημένη μια τεραστίων διαστάσεων κεραία κινητής τηλεφωνίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σημειώστε πως είναι το μόνο στην πόλη, στο οποίο δεν θέλαμε να μετακινηθούμε, γνωρίζοντας το ιστορικό», δηλώνουν στην «Εφ.Συν.» υπάλληλοι της ΔΟΥ, που μάλιστα μας έστειλαν και τις φωτογραφίες που δημοσιεύουμε.
Οπως επισημαίνουν, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η διαδικασία επιλογής του συγκεκριμένου κτιρίου που προτιμήθηκε, «προφανώς για να εισπράττει το ενοίκιο ο ΟΤΕ», ενώ υπήρχαν διαθέσιμα και άλλα δημόσια κτίρια στην πόλη. Καταγγέλλουν επίσης την «κωμικοτραγική στάση του προϊστάμενου της υπηρεσίας που μας εκβιάζει ότι όποιος αντιδρά θα πάρει χαμηλό βαθμό στην αξιολόγηση, αν προχωρήσει σε οποιαδήποτε μορφή διαμαρτυρίας»… Υπό αυτές τις συνθήκες, οι υπάλληλοι έχουν συλλέξει περίπου 70 υπογραφές διαμαρτυρίας, αλλά ακόμη δεν τις έχουν υποβάλει στο υπουργείο Οικονομικών, όπως τονίζουν.
Το ιστορικό
Σύμφωνα με αναφορές παλαιότερων εφοριακών, στο επίμαχο κτίριο στεγαζόταν το 2008 η πρώην Β′ ΔΟΥ Σερρών, όπου καταγράφηκαν τότε τουλάχιστον εννέα κρούσματα καρκίνου σε διάστημα 14 ετών επί συνόλου περίπου 70 μόνιμων υπαλλήλων. Σχετική ερώτηση είχε καταθέσει τον Φεβρουάριο του 2008 στη Βουλή ο πρώην βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ Στάθης Κουτμερίδης: «Με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο των Σερρών, σας κάνω γνωστό ότι σε διάφορα σημεία της πόλης υπάρχουν εγκατεστημένες κεραίες κινητής τηλεφωνίας και μάλιστα μία εξ αυτών βρίσκεται εγκατεστημένη απέναντι από σχολική μονάδα στο κέντρο της πόλης, ενώ μία άλλη βρίσκεται πάνω στο κτίριο που στεγάζει τη Β′ ΔΟΥ Σερρών, με αποτέλεσμα να προκαλείται η αγανάκτηση των υπαλλήλων της υπηρεσίας, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι εδώ και καιρό παρουσιάστηκαν σοβαρότατες παθήσεις σε εργαζομένους, οι οποίες και κρίνουν πως έχουν κύρια αιτία την ακτινοβολία που εκπέμπει η εν λόγω κεραία», ανέφερε τότε.
Στοιχεία-σοκ
Mε στοιχεία που προκύπτουν από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τα νέα κρούσματα καρκίνου στην Ελλάδα για το έτος 2012 σε πληθυσμό 10.815.000 ανθρώπων εκτιμώνται σε 37.000. Από μια σύντομη επεξεργασία των στοιχείων συνάγεται πως τα κρούσματα καρκίνου στο συγκεκριμένο κτίριο συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό της χώρας ήταν αυξημένα κατά 270%.
Σύμφωνα με την αρχή της προφύλαξης, όπως καταγράφηκε στη συνθήκη του Ρίο, όπου υφίσταται απειλή για σοβαρή ζημία, η έλλειψη πλήρους επιστημονικής βεβαιότητας δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως λόγος για την αναβολή λήψης μέτρων ως προς το κόστος. Η επικινδυνότητα των κεραιών εκτείνεται σε απόσταση 500 μέτρων, που είναι το διεθνώς αποδεκτό όριο. Η ακτινοβολία κατευθύνεται ακόμα και στο κτίριο εγκατάστασης του σταθμού βάσης. Οι τεχνικοί γνωρίζουν την επικινδυνότητα, γι’ αυτό φορούν ειδικές στολές.
Οι μέχρι τώρα επιδημιολογικές έρευνες σε ανθρώπινο πληθυσμό, σε σχέση με ακτινοβολίες κινητής τηλεφωνίας, έχουν καταγράψει συσχέτιση της έκθεσης με καρκίνο. To γεγονός πως τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας επικεντρωνόμαστε στα οικονομικά προβλήματα, δεν σημαίνει επ’ ουδενί πως τα θέματα προστασίας της υγείας μας δεν είναι πρωτεύοντα. Αλλωστε, το ΣτΕ αναγνώρισε ρητώς ότι η προστασία της ανθρώπινης υγείας προηγείται παντός άλλου αγαθού.
Πηγη: http://www.efsyn.gr/
anexartitos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου