Τρίτη 21 Οκτωβρίου 2014

Νέο κρούσμα διαρροής υγρών από τον ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου

Άμεση η αντίδραση του Περιβαλλοντικού συλλόγου των κατοίκων του Παλαιοκάστρου που αντιτίθενται στον τρόπο λειτουργίας του ΧΥΤΑ στην περιοχή τους, στο νέο «κρούσμα» διαρροής σε ρέμα της περιοχής νερών ύποπτης σύνθεσης.




Το περιστατικό συνέβη από σπάσιμο αγωγού του ΧΥΤΑ και διαρροή του περιεχομένου του σε ρέμα, όπου τα νερά του έγιναν μαύρα με αφρό την επιφάνειά τους. Παρόμοιο περιστατικό είχε συμβεί πριν από 2 μήνες
Τότε εκπρόσωποι του συλλόγου είχαν συλλέξει δείγματα νερού τα οποία έστειλαν για ανάλυση στο Χημείο Σερρών. Τα αποτελέσματα είχαν δείξει υπέρβαση των δεικτών πολλές φορές πάνω από το όριο. Τότε τα αποτελέσματα των μετρήσεων αμφισβητήθηκαν ως προς τη συλλογή τους.

Palaiokastro-10_20_2014_16_10_27

Αυτή την φορά, για να πιστοποιήσουν τα δείγματα. κάλεσαν την αστυνομία και παρουσία των αστυνομικών συνέλεξαν νερά τα οποία θα φυλαχθούν στο αστυνομικό τμήμα και θα σταλούν στο χημείο του κράτους ώστε να υπάρχουν επίσημα αποτελέσματα.
Σήμερα κάτοικοι του Παλαιοκάστρου συνοδευόμενοι από τον νομικό τους σύμβουλο κύριο Γιάντσιο επισκέφθηκαν  τον εισαγγελέα Σερρών. Σε δηλώσεις στα ΜΜΕ ο κ.Γιάντσιος είπε ότι ενημερώθηκε ο εισαγγελέας Σερρών για τα γεγονότα της Κυριακής στον ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου, ενώ ανακοίνωσε οτι αύριο θα υποβληθούν μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου.

Παλαιόκαστρο-Γιαντσιος

Το όλο πρόβλημα οι αρμόδιοι του ΦΟΣΔΑ το αποδίδουν ότι οφείλεται στην λειτουργία του χώρου στο Παλαιόκαστρο ως ΧΥΤΑ (ταφή σύμμεικτων σκουπιδιών) και όχι ως ΧΥΤΥ το οποίο θα λειτουργεί μετά την κατασκευή του εργοστασίου διαχείρισης και διαλογής των απορριμμάτων.
Η θέση του αντιπεριφερειάρχη Γ.Μωϋσιάδη
Ο Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Μωυσιάδης ανακοίνωσε οτι οι αρμόδιες υπηρεσίες θα προχωρήσουν σε λήψη δειγμάτων από τα νερά τα οποία θα σταλούν για έλεγχο, ενώ αν πράγματι τα νερά προέρχονται από τον ΧΥΤΑ τότε κάτι δεν κάνουν σωστά οι υπεύθυνοι του έργου και τόνισε ότι θα ζητηθεί από τον ΦΟΣΔΑ να αναλάβει τις ευθύνες του.

anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου