Τετάρτη 5 Νοεμβρίου 2014

Άσπρη... μέρα για τις ελληνικές επιχειρήσεις στο Αζερμπαϊτζάν

Οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου των κατασκευών και των δομικών υλικών προετοιμάζονται για την… απόβασή τους στη δυτική ακτή της Κασπίας




  Ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι κάνουν, έστω και με καθυστέρηση, βήματα για να αξιοποιήσουν τις προοπτικές που παρουσιάζει το Αζερμπαϊτζάν, τώρα που η εξαγορά της ΔΕΣΦΑ από τη SOCAR και η αποφασισμένη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου, ΤΑΡ, από την Ελλάδα, φέρνουν πιο κοντά τις δύο χώρες. 
 
Ελληνικές επιχειρήσεις κάνουν τα πρώτα βήματα για να αξιοποιήσουν τις τεράστιες ευκαιρίες που διανοίγονται για εξαγωγές και συνεργασίες στη χώρα αυτή, την τόσο πλούσια σε υδρογονάνθρακες και μάλιστα σε αποθέματα φυσικού αερίου. Το ΑΕΠ του Αζερμπαϊτζάν,  20πλασιάστηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μέχρι σήμερα και η χώρα έχει έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, παγκοσμίως. 
 
Άμεσες ξένες επενδύσεις από το διεθνές κεφάλαιο αλλά και από πόρους της ίδιας της χώρας. Επενδύσεις σε υποδομές, σε δίκτυα, στις μεταφορές, σε οικιστικά projects, σε περιβαλλοντικά έργα, αλλά και στον αγροτικό τομέα και τον τουρισμό. 
 
Το ρήμα «κτίζω» στο Αζερμπαϊτζάν, συναντάται σε όλα τα πρόσωπα, όλοι κτίζουν και τώρα οι ελληνικές εταιρείες του κλάδου των κατασκευών και των δομικών προϊόντων, δείχνουν να προετοιμάζονται για την… απόβασή τους στη δυτική ακτή της Κασπίας. Άλλωστε, οι ελληνικοί όμιλοι διαθέτουν κάτι που δεν έχει ο ισχυρότερος ίσως εμπορικός εταίρος του Αζερμπαϊτζάν, η Τουρκία. Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ποιοτικό προβάδισμα και με την εσωτερική αγορά βουλιαγμένη στη κρίση, το Αζερμπαϊτζάν μπορεί να αποτελέσει μία κάποια λύση. 
 
Όπως πληροφορείται η Voria.gr, ήδη κινούνται εταιρείες από τους κλάδους του αλουμινίου, των μονωτικών υλικών και προϊόντων, των κουφωμάτων, του μαρμάρου, των σωληνώσεων, του ηλεκτρολογικού υλικού, για να εξασφαλίσουν αναθέσεις από τα έργα των πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που αφορούν στην κατασκευή της νέας βιομηχανικής περιοχής εκτός Μπακού, τα νέα διϋλιστήρια και το τεράστιο σχέδιο αστικής ανάπλασης, όπου η παλιά βάση της πετρελαϊκής βιομηχανίας στο νοτιοανατολικό άκρο της πρωτεύουσας, η λεγόμενη «μαύρη πόλη», θα δώσει τη θέση της στην «άσπρη πόλη», μία πρότυπη περιβαλλοντικά πόλη η οποία δεν θα θυμίζει σε τίποτα το βεβαρημένο βιομηχανικό τοπίο του παρελθόντος.
 
Οι ευκαιρίες
 
Οι ελληνικές κατασκευαστικές, για κάποια έργα, όπως τα έργα των Ευρωπαϊκών Αγώνων, έχουν ήδη χάσει το …τρένο, αλλά τουλάχιστον υπάρχει περιθώριο για τις εταιρείες δομικών υλικών στα έργα επέκτασης του μετρό, τις οικιστικές αναπλάσεις, τα μεγάλα τουριστικά και εμπορικά συγκροτήματα που δημιουργούνται στη χώρα, ενώ παράλληλα μεγάλα κεφάλαια επενδύονται σε οδικά έργα, σε έργα ύδρευσης και αποχέτευσης αλλά και σε έργα περιβαλλοντικής εξυγίανσης. 
 
Ελληνικές κατασκευαστικές δεν έχουν δει την αγορά του Αζερμπαϊτζάν, παρότι η χώρα  έχει πρόσβαση σε όλους τους μεγάλους διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς.  Δεν θα απέκλειε κανείς την εκδήλωση ενδιαφέροντος για έργα από κοινού με τοπικούς ομίλους, αλλά ήδη στον τομέα των μελετών τεχνικών έργων και project management, Έλληνες, με διεθνή εμπειρία, έχουν ρίξει άγκυρα στο Μπακού. 
 
Ως τώρα, ο ελληνικός κλάδος που τα πάει πολύ καλά στο Αζερμπαϊτζάν, είναι ο κλάδος γούνας, καθώς το χρήμα δεν κρύβεται. Οι Έλληνες γουναράδες άρπαξαν την ευκαιρία (κοντά στις 10.000 δολάρια το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα) και τώρα που βελτιώθηκε σημαντικά το κλίμα μεταξύ Αθήνας και Μπακού, μπαίνουν κι άλλοι κλάδοι στο χορό.
 
Άλλωστε το πολιτικό περιβάλλον και οι στρατηγικές επιλογές του προέδρου Αλίγιεφ,  βοηθούν στη προσέγγιση με τη Δύση, την Ευρώπη και την Ελλάδα ειδικότερα. Το Αζερμπαϊτζάν, κρατάει από τη μια τις ισορροπίες με τη Ρωσία αλλά από την άλλη πλευρά δείχνει με τον πλέον σαφή τρόπο τη δυτικόστροφη επιλογή του. Η χώρα αυτή της Κασπίας, που βρίσκεται μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, έχει επιλέξει τρόπον τινά, το «ανήκομεν εις την δύσιν».  
 
Διοργάνωσε το 2012 το διαγωνισμό της Eurovision,  φιλοξένησε το σκακιστικό τουρνουά και η χώρα ετοιμάζεται πυρετωδώς για τους πρώτους Ευρωπαϊκούς Αθλητικούς Αγώνες, κάτι σαν ….μίνι Ολυμπιακούς, που οργανώνονται από την Ε.Ο.Ε και θα πραγματοποιηθούν το καλοκαίρι του 2015.
 
Η κυβέρνηση της χώρας προσπαθεί να ανακόψει τις τάσεις αστυφιλίας και να βοηθήσει στην ανάπτυξη και άλλων κλάδων της οικονομίας πέραν του ενεργειακού. Έτσι, θέλει την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής, στον κλάδο όπου υπάρχουν περιθώρια δραστηριοποίησης ελληνικών εταιρειών προϊόντων φυτοπροστασίας αλλά και ανάπτυξης γενετικού υλικού ( ήδη μεγάλος όμιλος δείχνει ενδιαφέρον), ενώ η ελληνική τουριστική βιομηχανία μπορεί να δώσει τα φώτα της και στον κλάδου του τουρισμού που είναι ένας ακόμη στον οποίο η αζέρικη κυβέρνηση δίνει έμφαση.  
 

Το Αζερμπαϊτζάν, μία χώρα πλούσια και με πληθυσμό σχεδόν 10 εκατομμυρίων κατοίκων, αποτελεί μία αγορά- πρόκληση για τις ελληνικές επιχειρήσεις που τώρα πλέον αρχίζουν να κάνουν τις πρώτες κινήσεις προσέγγισης. 

της Άννης  Καρολίδου
          voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου