Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2014

Από την τούμπα της Αμφίπολης στη θάλασσα των Αντικυθήρων

Χαράς ευαγγέλια για όσους πιστεύουν ότι είμαστε ο εξυπνότερος λαός του κόσμου και κατοικούμε στην ωραιότερη χώρα του κόσμου.




 Δικαίωμά τους.
Τον τελευταίο καιρό, πάντως, τα όσα είδαμε, ακούσαμε και διαβάσαμε για τις ανασκαφές στην Αμφίπολη θα μπορούσαν να εξαντλήσουν ακόμη και την υπομονή του Ιώβ.
Και σαν να μην έφταναν τα της Αμφιπόλεως, μάς προέκυψε και πάλι το ναυάγιο των Αντικυθήρων. Στην περίπτωση αυτήν, όμως, οι τηλεοπτικές φλυαρίες είναι πολύ λιγότερες, ίσως επειδή οι εν καταδύσει εικονοληψίες στοιχίζουν πολύ ακριβά.
Και σαν να μη μας έφταναν Αμφίπολη και Κύθηρα, οι καταφλυαρούντες ασχολήθηκαν, ευτυχώς για λίγο, με την περιπόθητη επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, και μάλιστα με πρωταγωνίστρια μια ξένη κυρία την οποία πολλοί αποκαλούσαν όμορφη! Θου, Κύριε, φυλακήν τω στόματί μου...
Ολα τα παραπάνω, από τη στιγμή που θυμήθηκα το «αμαρτία εξομολογημένη, αμαρτία συχωρεμένη», αποτελούν την αφορμή για την εξομολόγηση που ακολουθεί.
Ομολογώ λοιπόν ότι, παρά τις πολυάριθμες υποσχέσεις που είχα δώσει στον εαυτό μου, μόλις πρόσφατα αξιώθηκα να πάω στη Θέρμη και να μπω στο θαυμάσιο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας.
Την πραγματοποίηση της μακροχρόνιας επιθυμίας μου τη χρωστάω σ' έναν παλιό φίλο και γείτονα, το συνεργάτη του μουσείου Μιχάλη Γκαβέζο, και τη γειτόνισσα και φίλη του Μουσείου Εμμανουέλα Εμμανουήλ.
Γρανάζια από τους Ελληνες
Θα ήταν όμως κρίμα κι άδικο, και μάλιστα κρίμα ασυγχώρητο, επαινώντας το μουσείο, να μη θυμηθούμε έναν από τους πρωτεργάτες του, τον αείμνηστο Νικόλαο Οικονόμου, καθηγητή της Φυσικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Πριν από αρκετά χρόνια είχα την τύχη να συνεργαστώ μαζί του, αναλαμβάνοντας την επιμέλεια της έκδοσης ενός σημαντικού βιβλίου.
Συγγραφέας, ο Αμερικανός καθηγητής Derek de Solla Price. Τίτλος: «Γρανάζια από τους Ελληνες - Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων». Προλεγόμενα και απόδοση στα ελληνικά: Ν. Οικονόμου. Εκδοση του Τεχνικού Μουσείου.
Από τα προλεγόμενα παραθέτω λίγες αράδες που αποκαλύπτουν τον τρόπο σκέψης του καθηγητή. «Ο πολιτισμός είχε ανέκαθεν άμεσες σχέσεις με την τεχνολογία, και η τεχνολογία εξαρτάται από τη δυνατότητα εκμετάλλευσης και μετατροπής της ενέργειας. Τα όργανα για το σκοπό αυτόν είναι οι μηχανές [...]. Οι μηχανές είναι προϊόν της τεχνικής, που η πολυπλοκότητά της συμβαδίζει με την πνευματική καλλιέργεια.
»Για να έχουμε όμως πνευματική καλλιέργεια, είναι απαραίτητη προϋπόθεση η οικονομική ευμάρεια. Με άλλα λόγια η κοινωνία θα πρέπει να έχει ξεπεράσει τα πιεστικά προβλήματα επιβίωσης, και έτσι το άτομο να έχει στη διάθεσή του τον απαιτούμενο χρόνο για ενασχόληση με θέματα που, διαφορετικά, θα μπορούσαν να θεωρηθούν υπερβατικά».

Του ΘΟΔΩΡΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ
          agelioforos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου