Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΕΡΡΩΝ: Εκδήλωση και απονομή τιμών για τα «100 Χρόνια Διαδρομής1914–2014»

http://www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2014/12/%CE%94%CE%B9%CE%BA%CE%B7%CE%B3%CE%BF%CF%81%CE%BF%CE%B9-100%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1_e.jpg
Ο Δικηγορικός σύλλογος Σερρών με αφορμή την συμπλήρωση 
100 ετών από την ίδρυση του διοργανώνει την Παρασκευή 19 
Δεκεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ. εκδήλωση «100 Χρόνια Διαδρομής 
1914 – 2014» στη αίθουσα του Αμφιθεάτρου της Δημόσιας 
Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών.



 Kάλεσμα στους Σερραίους να παρακολουθήσουν την εκδήλωση απηύθυναν το μεσημέρι της Τετάρτης τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης, Βαγγέλης Ζαπριάνος πρόεδρος, Νίκος Φαλαγκάρας αντιπρόεδρος και Αντώνης Φραγγεδάκης, γραμματέας της οργανωτικής επιτροπής, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου. 
Ο Βαγγέλης Ζαπριάνος, αναφερόμενος στην ίδρυση του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών, τόνισε «Ο δικηγορικός σύλλογος Σερρών όπως και όλοι οι δικηγορικοί σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας συστήθηκε σύμφωνα με το Ν.147/ 1914,που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 1914, λίγους μήνες μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας. 
Με το νόμο αυτό επεκτάθηκε η χωρική αρμοδιότητα και η δικαιοδοσία των ελληνικών δικαστηρίων στη Βόρεια Ελλάδα», σημειώνοντας ότι είναι μια σημαντική επέτειος για τον δικηγορικό σύλλογο Σερρών και ότι το διοικητικό συμβούλιο μαζί με την οργανωτική επιτροπή αποφάσισε να διεξάγει εκδηλώσεις με κορυφαία αυτή, της Παρασκευής19 Δεκεμβρίου στη δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών. «Είναι μια εκδήλωση για τα εκατό χρόνια διαδρομής του δικηγορικού συλλόγου μια εκδήλωση μνήμης και τιμής. 
Μνήμης γιατί θυμόμαστε όλους αυτούς που βοήθησαν να γίνει ο δικηγορικός σύλλογος, πέρα από το νομοθετικό διάταγμα εξετάζουμε στην πορεία αυτή του δικηγορικού συλλόγου τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι δικηγόροι. 
Σκεφτείτε ότι βρισκόμαστε στο έτος 1914, ένα έτος μετά την απελευθέρωση των Σερρών, όπου σε σύντομο χρονικό διάστημα θεσμοί και διοίκηση, έπρεπε να ανταποκριθούν με γρήγορους ρυθμούς στα νέα δεδομένα, στο νέο ελληνικό κράτος. 
Η εκδήλωση αυτή εκτός από ιστορική αναφορά έχει θέμα και συγκεκριμένες αναφορές σε μέλη του συλλόγου που διακρίθηκαν» ανέφερε ο Αντώνης Φραγγεδάκης. Ο αντιπρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής κ. Νικόλαος Φαλαγκάρας ανέφερε στην τοποθέτηση του ότι συμμετέχει στην εκδήλωση με μία εισήγηση για τον Γιώργο Τσαρούχα. 
Ο Γιώργος Τσαρούχας υπήρξε δικηγόρος Σερρών και μία προσωπικότητα τραγική που το πρόσωπο του αντικατοπτρίζεται η ιστορία της νεώτερης Ελλάδας. Ο δικηγορικός σύλλογος όσο και τα μέλη της επιτροπής επέλεξαν τα συγκεκριμένα διότι διακρίθηκαν στη πολιτική και στο πολιτισμό όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα απονεμηθεί τιμητική πλακέτα στην μνήμη του εκλιπόντος Γεωργίου Παπανίκου , ο οποίος μετά την συνταξιοδότησή του προχώρησε στην γραφή έξη πονημάτων για την ιστορία του δικηγορικού συλλόγου των Σερρών, με χρήσιμες και πολύ σπάνιες πληροφορίες για την πορεία του συλλόγου. 
Είναι ο μόνος που ασχολήθηκε με την ιστορία του δικηγορικού συλλόγου Σερρών, ο ιστοριογράφος του δικηγορικού συλλόγου Σερρών. Πρόγραμμα Εκδήλωσης «100 Χρόνια Διαδρομής 1914 – 2014» Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2014, 
στις 7:00 το απόγευμα στο αμφιθέατρο «Γεώργιος Καφταντζής», στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών. 
19:00 Χαιρετισμός του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών Παναγιώτη Καρίπογλου 
19:10 «Γεώργιος N. Παπανίκος : Ο συνάδελφος και ιστοριογράφος του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών». Χρήστος Παπαδημητρίου συνταξιούχος Δικηγόρος 
19:20 Απονομή τιμητικής πλακέτας στη μνήμη του εκλιπόντος συναδέλφου Γεωργίου Ν. Παπανίκου1η Θεματική Ενότητα: Το νομοθετικό πλαίσιο ιδρύσεως του δικηγορικού συλλόγου Σερρών και η προσφορά του στην τοπική κοινωνία. 
19: 25 « Ίδρυση Δικηγορικών Συλλόγων το 1914 στα Πρωτοδικεία της Μακεδονίας : Ο παρεμβατικός ρόλος και η προσφορά τους στη ζωή της χώρας». Δημήτρης Γαρούφας Δικηγόρος, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης . 
2η Θεματική Ενότητα : Μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών που διακρίθηκαν στην πολιτική και στον πολιτισμό. 
20:00 « Δημήτριος Δίγκας» Αντώνης Αθ. Φραγγεδάκης Δικηγόρος 
20:10 «Άγγελος Αγγελούσης» Βαγγέλης Ζαπριάνος Δικηγόρος 
20: 20 « Κοσμάς Αλεξανδρίδης» Λουκία-Σμαράγδα Αλεξανδρίδου- Γεωργίου Δικηγόρος 
20: 30 « Γιώργος Τσαρουχάς» Νίκος Φαλαγκάρας Δικηγόρος 
20: 40 « Γιώργος Καφταντζής» Αλεξία -Τριάδα Βαβαλέκα Δικηγόρος 
20: 50 « Αθανάσιος Αργυρός» Αντώνης Αθ. Φραγγεδάκης Δικηγόρος 
21:00 « Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής» Βαγγέλης Ζαπριάνος Δικηγόρος Θεατρική αφήγηση κειμένων από την εργογραφία του Γεωργίου Ν. Παπανίκου.Μέλη της θεατρικής ομάδας του Δικηγορικού 
Συλλόγου Σερρών «ΘΕΑΤΡΟΝΟΜΟΙ» : Αλεξία-Τριάδα Βαβαλέκα , Στυλιανή Βλάσση,Ελένη Δούκα., Χρύσα Εφραιμίδου, Δέσποινα Μιγγιάνη, Χριστίνα Κρέτση , Αγγέλα Χατζηιωαννίδου, Νικόδημος Σταυρίδης . 
21:10 – 21:40 
1. «Ο Δόσας και ο Πρόεδρος» 
2. «Η παράνομη ανασκαφή για ανεύρεση θησαυρού» 
3. «Το χαμόγελο του Προέδρου» 
4. «Η ευστροφία του Συνηγόρου» 
5. «Τα καμπίσια και τα βουνίσια πρόβατα» 
6. « Η σύσταση του Προέδρου» 
7. «Μια ποδοσφαιρική δίκη» 
8. « Ένα δίδαγμα μετριοφροσύνης» Επισημαίνεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος Σερρών απευθύνει ανοικτή πρόσκληση σε όλους τους Σερραίου να παρακολουθήσουν την εκδήλωση.

anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου