Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Για τις «πιέσεις» των… αγορών οργανώνεται ο ΣΥΡΙΖΑ

«Γραμμή άμυνας»
Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει και επισήμως την εκλογική προετοιμασία, καθώς όλα τα πρώτα στοιχεία και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει η προεδρική πλειοψηφία.



«Γραμμή άμυνας» για τη συμπεριφορά των αγορών (χρηματιστήριο, fund, σπρεντ) προσπαθεί να διαμορφώσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις πρώτες αρνητικές αντιδράσεις που υπήρξαν για την επίσπευση της προεδρικής εκλογής.
Η θεαματική, ιστορικών διαστάσεων, πτώση του δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο, όπως και η ταχεία άνοδος των επιτοκίων δανεισμού για τα ελληνικά ομόλογα προκάλεσαν την παρέμβαση στελεχών του κόμματος, που διαβλέπουν ότι οι αγορές θα επιχειρήσουν να παίξουν ρόλο και να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.

Ο Δημήτρης Στρατούλης έκανε λόγο από το βήμα της Βουλής για «ωμή παρέμβαση του κερδοσκοπικού κεφαλαίου», με στόχο «να επηρεάσει τις ταχύτατες εξελίξεις που έχουν δημιουργηθεί ώστε να μην γίνει η μεγάλη πολιτική αλλαγή».

Πρόσθεσε δε ότι «πρόκειται για τρομοκρατικού τύπου εκφοβιστική παρέμβαση στο λαό, στις αντιμνημονιακές δυνάμεις, στην Αριστερά και ειδικά στο ΣΥΡΙΖΑ» και διαμήνυσε ότι «δεν μας τρομάζει αυτή η επίθεση των λεγόμενων αγορών, δηλαδή των μαντρόσκυλων φυλάκων του μνημονιακού συστήματος της χώρας αλλά αντίθετα, ενισχύει την αποφασιστικότητα μας να εφαρμόσουμε το αντιμνημονιακό πρόγραμμά μας μέχρι τέλος, χωρίς να υποκύψουμε σε καμία απειλή».

Νωρίτερα η ιστοσελίδα iskra.gr που εκφράζει την αριστερή πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη είχε γράψει επίσης για «ωμή παρέμβαση του χρηματιστηριακού κεφαλαίου ενάντια στην αριστερά». Σημείωνε δε ότι «οι αντιδράσεις των αγορών αλλά και των κυρίαρχων αντιδραστικών κύκλων της ΕΕ, όσο σφοδρές και αν γίνουν, είναι αντιμετωπίσιμες και μπορούν να γίνουν «μπούμερανγκ» στους εμπνευστές τους, αρκεί να υψωθεί απέναντί τους ένα ισχυρό προοδευτικό αριστερό αγωνιστικό μέτωπο πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων».

Αν και από την ηγετική ομάδα οι τόνοι ήταν σαφώς πιο χαμηλοί κατά την πρώτη ημέρα των εξελίξεων, θεωρείται βέβαιο ότι το όλο θέμα θα απασχολήσει τη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος, που θα συνεδριάσει σήμερα (στις 4 το απόγευμα) υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Από την Κουμουνδούρου συνιστούν ψυχραιμία και υπομονή, θεωρώντας ότι υπάρχουν όρια στις «πιεστικές» συμπεριφορές των αγορών και ότι το ίδιο το σύστημα, ειδικά το τραπεζικό, θα βάλει, για λόγους αυτοπροστασίας, φραγμό σε φαινόμενα διάλυσης.

Όπως και να έχει το μέτωπο αυτό, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει και επισήμως την εκλογική προετοιμασία, καθώς όλα τα πρώτα στοιχεία και οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι δεν υπάρχει η προεδρική πλειοψηφία, άρα η χώρα οδηγείται σε εκλογές. Η ΠΓ αναμένεται να συγκροτήσει ομάδες εκλογικής κινητοποίησης και μεταξύ των άλλων να αρχίσει και επίσημα τη συζήτηση για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων.

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου