Το 70-80% των επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα φλερτάρουν με τη φοροδιαφυγή. Το παραπάνω ποσοστό – όσο μεγάλο και αν φαίνεται – προκύπτει από τις εκτιμήσεις των ελεγκτών της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών.
«Η φοροδιαφυγή είναι εδώ και είναι παντού», λέει χαρακτηριστικά στη Voria.gr υψηλόβαθμος υπηρεσιακός παράγοντας της ΥΕΔΔΕ, ο οποίος εντοπίζει το μεγαλύτερο ποσοστό φοροδιαφυγής στη μη έκδοση αποδείξεων. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα περισσότερα περιστατικά εντοπίζονται στους «επιρρεπείς στη φοροδιαφυγή» κλάδους παροχής υπηρεσιών, όπως δικηγόροι, γιατροί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί κα, αλλά και στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.
Είναι χαρακτηριστική η καταγγελία στη Voria.gr για γνωστό κατάστημα fast food στη Νεάπολη Θεσσαλονίκης, που δεν έκοψε απόδειξη σε δύο παραγγελίες, ύψους περίπου 17 και 14 ευρώ έκαστη. Αντ' αυτού, τη νόμιμη απόδειξη αντικατέστησε ένα χειρόγραφο χαρτί της παραγγελίας!
Ο Γκοτζίλα και... τα μυρμήγκια
Η ΥΕΔΔΕ λειτουργεί επισήμως από τον Μάιο του 2014, με αντικείμενο τον προληπτικό έλεγχο, ενώ το κατάστημα της Θεσσαλονίκης είναι αρμόδιο για τους ελέγχους σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, από τη Θεσσαλία έως τη Θράκη. Καθημερινά, κλιμάκια 2-3 ελεγκτών το καθένα αναλαμβάνουν το δύσκολο έργο του εντοπισμού της φοροδιαφυγής, αντιμετωπίζοντας σε αρκετές περιπτώσεις τον έντονο εκνευρισμό των καταστηματαρχών, αλλά και των πελατών. «Κάποιες φορές βλέπουμε το παράδοξο ακόμη και οι πελάτες ενός καταστήματος, για παράδειγμα μίας ταβέρνας, να μας προπηλακίζουν και να μας λένε: “Μα καλά αυτόν βρήκατε να ελέγξετε; Γιατί δεν κυνηγάτε τα μεγάλα ψάρια;”. Οι πολίτες δεν έχουν καταλάβει ακόμη ότι, όταν ένας επιχειρηματίες δεν κόβει απόδειξη και επομένως δεν αποδίδει τον ΦΠΑ, τους κλέβει, γιατί ο ΦΠΑ είναι ένας φόρος που πληρώνει ο πελάτης. Είναι σαν κάποιος να σου παίρνει λεφτά από το πορτοφόλι και όταν έρθει η αστυνομία για να τον συλλάβει εσύ να τον υπερασπίζεσαι», λέει ελεγκτής της ΥΕΔΔΕ. «Το κράτος, με όλες τις αστοχίες και τα λάθη, δείχνει ότι θέλει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, αλλά αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι δεν θέλουν οι πολίτες», συμπληρώνει.
Πάντως, παρά τις αντιξοότητες και τα προβλήματα – κυρίως αυτό της υποστελέχωσης – οι «ράμπο» της ΥΕΔΔΕ φέρνουν αποτελέσματα και κόβουν καθημερινά πρόστιμα στους ασυνεπείς επιχειρηματίες. Τα πρόστιμα ανέρχονται σε 250 ευρώ για μη έκδοση μίας απόδειξης, 500 ευρώ για δύο και 1.000 ευρώ για τρεις, ενώ για 10 κινούνται οι διαδικασίες για να μπει προσωρινό λουκέτο στο κατάστημα. Ενδεικτικό του οργίου της φοροδιαφυγής είναι πως η συντριπτική πλειονότητα των «ξεχασιάρηδων» επιχειρηματιών συνεχίζει να μην εκδίδει παραστατικά ακόμη και αν έχει υποβληθεί σε αρκετούς ελέγχους. «Επιχειρήσεις που κάνουν μεγάλους τζίρους φοροδιαφεύγουν συνεχώς, καθώς δεν τους «πονάει» το να πληρώνουν μια στο τόσο πρόστιμο. Μπορεί να πάμε σε ένα κατάστημα, να του βάλουμε πρόστιμο 1.000 ευρώ και μετά από ένα μήνα, σε νέο έλεγχο, να διαπιστώσουμε ότι συνεχίζει την ίδια πρακτική», τονίζει ελεγκτής της ΥΕΔΔΕ.
«Η φοροδιαφυγή είναι ο Γκοτζίλα και εμείς είμαστε... μυρμήγκια», αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμη πηγή της υπηρεσίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνεργασίας με τους πολίτες. «Πρέπει οι φορολογούμενοι να μας βοηθήσουν, να ζητούν πάντα απόδειξη και να καταγγέλλουν περιστατικά φοροδιαφυγής», σημειώνει.
Όποιος πολίτης εντοπίσει κάποιο τέτοιο περιστατικό μπορεί να καλέσει στο 210 – 2925111 και να το καταγγείλλει. Για να διευκολυνθεί το έργο των ελεγκτών, η καταγγελία θα πρέπει να είναι επώνυμη και συγκεκριμένη, και όχι γενική, όπως για παράδειγμα «οι δικηγόροι των Σερρρών φοροδιαφεύγουν», καθώς κάτι τέτοιο είναι πρακτικώς αδύνατον να ελεγχθεί.
Στοχευμένοι έλεγχοι για να παταχθεί η φοροδιαφυγή
Την ανάγκη να υπάρξουν στοχευμένοι – και όχι τυχαίοι όπως γίνεται σήμερα – έλεγχοι επιχειρήσεων και περιοχών που υπάρχει εν δυνάμει φοροδιαφυγή, υπογραμμίζει αξιωματούχος της ΥΕΔΔΕ. Όπως λέει, με αυτόν τον τρόπο, αφενός ο «κακός» επιχειρηματίας θα αναγκαστεί να συμμορφωθεί, γιατί θα ξέρει ότι βρίσκεται στη «μαύρη λίστα» και αφετέρου θα λειτουργήσει ως φόβητρο για τους υπόλοιπους της γύρω περιοχής.
«Αν πάμε για παράδειγμα σε 2-3 καφέ – μπαρ της Λεωφόρου Νίκης και πούμε στους ιδιοκτήτες ότι θα τους ταράξουμε στον έλεγχο και θα μας έχουν πάνω από το κεφάλι του σε καθημερινή βάση, κάποια στιγμή θα αναγκαστούν να συμμορφωθούν γιατί δεν θα μπορούν να πληρώνουν τα πρόστιμα. Αυτό θα γίνει γνωστό και στα υπόλοιπα καφέ – μπαρ της περιοχής, που και αυτά με τη σειρά τους, υπό τον φόβο του ελέγχου, θα κόβουν κανονικά αποδείξεις. Αν γίνει κάτι τέτοιο σε όλες τις “επικίνδυνες” περιοχές της χώρας, η φοροδιαφυγή σταδιακά θα εκμηδενιστεί», επισημαίνει.
του Αλέξανδρου Μητάκη
voria.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου