Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2014

Washington Post: Με τον ΣΥΡΙΖΑ στον ορίζοντα κανείς δεν στοιχηματίζει στην Ελλάδα

http://www.crashonline.gr/wp-content/uploads/2014/12/0E39B8E500000578-2867828-image-a-163_1418171344508-600x274.jpg
Η επί μακρό λανθάνουσα κρίση της Ευρωζώνης, μπορεί να ξυπνήσει με ένα βρυχηθμό, μετά την ψηφοφορία της Δευτέρας στην Ελλάδα, γράφει η Washington Post.



Η ψηφοφορία που ενδέχεται να ρίξει την κυβέρνηση, και να ανοίξει τον δρόμο για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα φέρει στην εξουσία ένα κόμμα της άκρας αριστεράς, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η ψηφοφορία έχει συγκεντρώσει την στενή προσοχή όλης της Ευρώπης, σαν ένα σινιάλο, για πιθανή επικείμενη οικονομική αναταραχή, καθώς η Ευρώπη αντικρίζει την άβυσσο της ύφεσης για άλλη μια φορά.
Η όποια αλλαγή στην Ελλάδα όμως, όπως διατείνεται ο αρθρογράφος, θα σηματοδοτήσει την αλλαγή του πολιτικού κλίματος στην Ευρώπη, με τα κόμματα των πολιτικών άκρων να κερδίζουν έδαφος σε ολόκληρη την ήπειρο.
Στην Ελλάδα, αυτή η εξέλιξη προκύπτει, την στιγμή που η οικονομία άρχισε να σταθεροποιείται. Τώρα όμως, με πιθανή την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να στοιχηματίσει σε αυτή την σταθεροποίηση.
Η προοπτική μια εκ νέου σύγκρουσης με τους δανειστές, έχει προκαλέσει αναταράξεις στις αγορές, και φέρνει μνήμες του κοντινού παρελθόντος όταν η χώρα φλέρταρε επικίνδυνα με την καταστροφή.

Η πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, προειδοποίησε κατά το διάγγελμα του Σαββατοκύριακου, ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα οδηγήσει την χώρα στην χρεοκοπία και την έξοδο από την ζώνη του ευρώ.
Αλλά για πολλούς άλλους στην χώρα, και όχι μόνο, η άνοδος της αριστεράς, έχει ξαναδώσει ζωή στην ελπίδα ότι η Ευρώπη μπορεί να απελευθερωθεί από την αγχόνη της λιτότητας.
Όπως υποστηρίζουν οι επικριτές της παρούσας αντιμετώπισης της ύφεσης, οι περικοπές στις δαπάνες, και η αυστηρή δημοσιονομική ισοσκέλιση, δεν αφήνουν χώρο οικονομική ανάπτυξη, έχουν επιδεινώσει την ανεργία, και η Ε.Ε χρειάζεται μια εναλλακτική πολιτική στην διαχείριση της κρίσης.
Το άρθρο παραθέτει της απόψεις του Γιώργου Σταθάκη, οικονομολόγου του ΣΥΡΙΖΑ, που υποστηρίζει πως ο ΣΥΡΙΖΑ περιμένει την στήριξη άλλων ευρωπαϊκών κομμάτων, που αντιτίθενται στις κυρίαρχες πολιτικές της ευρωζώνης.
Όπως αναφέρει όμως το δημοσίευμα, σε αντίθεση με χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα δεν καθορίζει πλέον μόνη της την δημοσιονομική της πολιτική.
Η οποιαδήποτε κίνηση άρσης της λιτότητας, απαιτεί σκληρές διαπραγματεύσεις, με τους δανειστές, που σύμφωνα με τους αναλυτές, μπορεί να οδηγήσουν την χώρα ξανά σε κρίση δανεισμού.
Ερωτηθείς ο Σταθάκης σχετικά με αυτό το ενδεχόμενο, παραδέχεται πως δεν υπάρχει σχέδιο β, στην περίπτωση που οι δανειστές αρνηθούν να διαπραγματευθούν.

Η προοπτική μια σύγκρουσης του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ευρωπαίους διαπραγματευτές, οδήγησε τα επιτόκια των ελληνικών δεκαετών ομολόγων να ανεβούν σε υψηλοτέρα επίπεδα, ακόμα και αν η πτώση τη παρούσας κυβέρνησης παραμένει ακόμα ένα σενάριο.
Στην συνέχεια το άρθρο παραθέτει τις απόψεις πολιτών στην Ελλάδα, που παρουσιάζονται διχασμένες απέναντι στην προοπτική των πρόωρων βουλευτικών εκλογών, με κάποιους να υποστηρίζουν ότι ο τόπος χρειάζεται πολιτική αλλαγή πάση θυσία, και κάποιους άλλους να είναι ανήσυχοι εμπρός στο ενδεχόμενο μιας νέας πολιτικής και ίσως εθνικής περιπέτειες, δεδομένου κιόλας του τεταμένου κλίματος και στου στενού χρονικού περιθωρίου, εντός του οποίου θα πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές, αν τελικά γίνουν.

crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου