Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Αγωγός αερίου ΤΑΡ: Πρόγραμμα Αποζημιώσεων με θετική υποδοχή στη Βόρεια Ελλάδα – Ενδεικτικά παραδείγματα

http://www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2015/02/%CE%A4%CE%91%CE%A1-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%B6%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82.jpg
Σε σειρά συναντήσεων που γίνονται στη Βόρεια Ελλάδα η κοινοπραξία του ΤΑΡ δημοσιοποιεί εδώ και μήνες το πρόγραμμα αποζημιώσεών του για τους ιδιοκτήτες και χρήστες γης κατά μήκος της όδευσής του.



Μάλιστα στις περιοχές όπου παρουσιάστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, συνάντησε θετική αποδοχή ενώ σημειώνεται ότι η όλη διαδικασία αποτελεί προαπαιτούμενο για το επόμενο στάδιο του έργου που είναι η ολοκλήρωση των συμφωνιών με τους ενδιαφερόμενους.
Τα βασικά σημεία του προγράμματος, σύμφωνα με τους χειριστές του, συνοψίζονται στα εξής:
          α) αποζημίωση για τη γη και την απώλεια αγροτικού εισοδήματος,      
          β) μίσθωση γης για τουλάχιστον δύο χρόνια,
          γ) ελάχιστη τιμή βάσης αγροτικής γης €1000 ανά στρέμμα
          δ) ελάχιστη εγγυημένη τιμή αποζημίωσης €900 ανά ιδιοκτησία,
          ε) άμεση εξόφληση, κατά κύριο λόγο, με την υπογραφή της σύμβασης και σε κάθε περίπτωση πριν την έναρξη της κατασκευής και στ) όλα τα διαδικαστικά κόστη καλύπτονται από τον TAP.
Σε ό,τι αφορά σε περιπτώσεις που θα απαιτηθεί η αγορά γης, υπολογίζεται για τους ιδιοκτήτες η αξία της γης και των επικειμένων καλλιεργειών και προστίθενται όποια έξοδα συναλλαγής, ενώ ενδεχόμενοι ενοικιαστές αποζημιώνονται για το γεωργικό εισόδημα δύο ετών.
Σε περιπτώσεις που θα απαιτηθεί η δέσμευση τεμαχίων για την κατασκευή του έργου προβλέπεται αποζημίωση για τους ιδιοκτήτες 25% της αξίας γης και των επικειμένων για τουλάχιστον δύο χρόνια και επιπρόσθετα 10% για κάθε επιπλέον έτος, αν υπάρξει τέτοια ανάγκη.
Για τους χρήστες της συγκεκριμένης γης, η ελάχιστη αποζημίωση θα ισούται με το γεωργικό εισόδημα δύο ετών. Αποζημιώνονται, επίσης, ακόμα και οι όποιες απώλειες επιδοτήσεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν ένα χρόνο περισσότερα από 100 αιτήματα για αλλαγή της όδευσης του αγωγού φυσικού αερίου TAP, όσες περίπου είναι και οι Κοινότητες στη διαδρομή του έργου, είχαν υποβληθεί μέχρι στιγμής από Δήμους, ιδιώτες και επιχειρήσεις στην Κοινοπραξία κατασκευής του αγωγού.
Ήδη έχουν ικανοποιηθεί τα 40 από αυτά, άλλα 30 έχουν απορριφθεί και τα υπόλοιπα εξετάζονται με κριτήριο τη βασιμότητα των αιτημάτων αλλά και την τεχνική δυνατότητα αλλαγής της διαδρομής. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, ο αγωγός θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαιτζάν μέσω Τουρκίας, Ελλάδας και Αλβανίας στην Ιταλία.
Η επένδυση για το ελληνικό τμήμα του αγωγού, μήκους 550 χιλιομέτρων εκτιμάται σε 1,5 δισ. ευρώ ενώ το έργο προβλέπεται ότι θα δημιουργήσει 2.000 άμεσες και 10.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Η μεταφορική ικανότητα του αγωγού θα είναι 10 δισ. κυβικά μέτρων φυσικού αερίου ετησίως, με δυνατότητα διπλασιασμού της ποσότητας στο μέλλον και οι πρώτες παραδόσεις αερίου στην Ευρώπη αναμένονται το 2019.
Ενδεικτικά παραδείγματα αποζημιώσεων Μέσα από ένα αναλυτικό σύστημα καταγραφής έχουν προσδιοριστεί τα ποσά απαλλοτριώσεων που βασίζονται στις εκτιμώμενες αξίες γης ανά περιφερειακή ενότητα, αλλά και το ανά προϊόν αγροτικό εισόδημα
Έτσι π.χ.
σε περιαστικό τεμάχιο στην περιοχή των Σερρών ανά τετραγωνικό μέτρο η αποζημίωση είναι 6 ευρώ/τ.μ ,
στη Ροδόπη 3 ευρώ/τ.μ και
στην Πέλλα 5 ευρώ .τ.μ.
Επιπλέον το ετήσιο εκτιμώμενο αγροτικό εισόδημα ανά στρέμμα για μια πολυετή καλλιέργεια όπως το κεράσι στο Νομό Θεσσαλονίκης υπολογίζεται ότι φτάνει στα 2.230 ευρώ, στη Ροδόπη 1848,50 ευρώ, στις Σέρρες 1848,50 – 2.230 ευρώ αναλόγως με την περιοχή και στην Πέλλα 2.230 ευρώ. στην Καβάλα επίσης 2.230 ευρώ, στην Καστοριά 1.848,50 ευρώ, στην Ξάνθη 1.848,50 ευρώ.
Έτσι για 2 στρέμματα σε περιαστική περιοχή με καλλιέργεια κερασιών στις Σέρρες η αποζημίωση μπορεί να φτάσει και τα 16.500 ευρώ περίπου. Παράλληλα για αρδευόμενο αγρό, οικοδομήσιμο όπου καλλιεργούνται μήλα (κανονική φύτευση) και καταλαμβάνεται κατά τη διάρκεια της κατασκευής έκταση 2.280 τμ, εκτιμάται αποζημίωση € 27.520 για προσωρινή χρήση.
Για μονοετή καλλιέργεια με αραβόσιτο, η αποζημίωση για προσωρινή χρήση ίδιας έκτασης κατά τη διάρκεια της κατασκευής, υπολογίζεται σε € 3.000 περίπου.
Επιπρόσθετα, υπολογίζονται, εφόσον συντρέχουν, οι αποζημιώσεις για μόνιμους περιορισμούς και δουλεία διόδου. Ενδεικτικά, για δικαίωμα δουλείας διόδου έκτασης 480τμ σε αγρό οικοδομήσιμο με καλλιέργειες μήλων, η εκτιμώμενη αποζημίωση ανέρχεται σε € 10.400 περίπου
Στα σχετικά έντυπα, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τα προμηθευτούν στα κατά τόπους κτηματολογικά γραφεία που λειτουργούν για τις ανάγκες του TAP, εξηγούνται λεπτομερώς όλες οι περιπτώσεις και παρέχονται και αναλυτικοί πίνακες για την εκτιμώμενη αξία γης ανά περιφερειακή ενότητα από όπου θα διέλθει ο αγωγός, σύμφωνα με τον εγκεκριμένο σχεδιασμό, καθώς και για το εκτιμώμενο αγροτικό εισόδημα ανά καλλιέργεια και περιφερειακή ενότητα.

Γιώργος Αλεξάκης
  anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου