Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Τσίπρας: Διαπραγματευόμαστε μετάβαση σε νέο πρόγραμμα

Ουσιαστικά βήματα προς την τελική επίτευξη συμφωνίας
http://www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=Fit&f=ZmlsZXMvMS8yMDE1LzAyLzEzLzAwMF9QYXI4MDk3Nzg1LmpwZw%3d%3d&t=635593985336408653&w=1000&h=1000
Πώς θα γίνει το πέρασμα από το Μνημόνιο στο «νέο ελληνικό πρόγραμμα» μέχρι τη Δευτέρα - «Το Μνημόνιο και η Τρόικα τελείωσε - Έχουμε διάθεση για πολιτική συμφωνία - Η κυβέρνηση έχει σχέδιο μεταρρυθμίσεων για κράτος και δημόσια διοίκηση» δήλωσε ο Ελληνας πρωθυπουργός.



Ουσιαστικά βήματα προς την τελική επίτευξη συμφωνίας με τους Ευρωπαίους έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκαν τα μεσάνυχτα.
Όπως προέκυψε από τις δηλώσεις του κυρίου  Τσίπρα αλλά και των ξένων ηγετών συμφωνήθηκε ότι οι δύο πλευρές πρέπει να τα βρουν μέχρι τη Δευτέρα και να καταλήξουν σε ένα «νέο πρόγραμμα» για την Ελλάδα. «Η μετάβαση στο νέο πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. «Συζητήσαμε με τους εταίρους ένα πρόγραμμα-γέφυρα που θα μας οδηγήσει σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τους εταίρους μετά από έξι μήνες» υπογράμμισε.

Στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «το Μνημόνιο και η Τρόικα τελείωσε» αποφεύγοντας, όμως, να ξεκαθαρίσει ποιο ακριβώς θα είναι το πλαίσιο του νέου «προγράμματος».

Οι πληροφορίες μιλούν για στοιχεία από το Μνημόνιο σε ποσοστό 70% το οποίο θα εμπλουτιστεί με προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Αναφέρθηκε ενδεικτικά σε μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση ενός κράτους δικαίου καθώς το βάρος έπεσε στα μεσαία και μικρά εισοδήματα ενώ αντίθετα όσοι είχαν υψηλά εισοδήματα δεν πλήρωσαν το μερτικό τους και στη δημιουργία ενός αποτελεσματικού κράτους κράτος για να αποκατασταθεί ένα κράτος δικαίου και να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες. Το μείγμα της τελικής συμφωνίας θα προκύψει από τις διαπραγματεύσεις που αρχίζουν σήμερα το πρωί και πρέπει να ολοκληρωθούν έως το μεσημέρι της Δευτέρας.

Ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχώρησε αναφέρθηκε σε γενικές γραμμές στο νέο πρόγραμμα, στις συζητήσεις που έγιναν κεκλεισμένων των θυρών, επανέλαβε τις θέσεις ότι η Ελλάδα «διεκδικεί και πείθει, δεν εκβιάζεται και δεν εκβιάζει». Επανέλαβε ότι δεν θέλουμε ρήξεις με κανέναν, υπογράμμισε τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας και δεν παρέλειψε να ρίξει τα «καρφιά» του για τη στάση του πρωθυπουργού της Ισπανίας Ραχόι που απ' ό,τι φαίνεται ήταν επιθετικός προς την ελληνική πλευρά.


Στόχος η εξεύρεση λύσης μέχρι τη Δευτέρα
«Ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε τη δήλωσή του για τη συμφωνία που είχαμε, μια δήλωση που αποτελεί ενα βήμα σε θετική κατεύθυνση προκειμένου να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μέχρι τη Δευτέρα με εποικοδομητική διάθεση για να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη τύπόυ μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας για τις διαπραγματεύσεις των δύο τελευταίων ημερών ο πρωθυπουργός είπε ότι «τις τελευταίες ώρες διακινήθηκαν μέσα και έξω από την Ελλάδα σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας αν η κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και ολοκρήωση του Μνημονίου ή σε περίπτωση που δεν δεχόμασταν την πρόταση για κοινό ανακοινωθέν του Eugrogroup. Δεν τα υπογράψαμε, δεν επήλθε καμία καταστροφή. Η μετάβαση στο νέο πρόγραμμα είναι το ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων. Η Ελλάδα προσέρχεται σε αυτη τη διαβούλευση με καθαρές θέσεις τις υπερασπίζεται, πείθει, δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται».

«Η Ελληνική αντιπροσωπεία έκανε ένα σημαντικό βήμα αλλά η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Είμαστε βέβαιοι ότι η εργασία των τεχνικών επιτροπών θα διευκολύνει τις εργασίες του Eurogroup» συνέχισε ο πρωθυπουργός.


Το σχέδιο μας έχει μεταρρυθμίσεις
«Είχα την ευκαιρία να εξηγήσω ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο σαρωτικών μεταρρυθμίσεων σε κράτος, δημόσια διοίκηση, για να αντιμετωπιστούν οι παθογένειες των τελευταίων χρόνων γιατί δεν υπήρχε βούληση να αντιμετωπιστούν, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος, όπως είπε, εξήγησε στους εταίρους ότι η Ελλάδα είχε τα τελευταία χρόνια ένα πρόγραμμα τρομακτικής δημοσιονομικής προσαρμογής, με μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση «που έχουμε όλοι μας υποχρέωση να αντιμετωπίσουμε και που δημιούργησε ένα χρέος μη βιώσιμο» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης.

Εξήγησα ότι έχουμε σχέδιο συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο που δεν διαταράσσει τους κανόνες για δημοσιονομική ισορροπία, δεν θα επιστρέψουμε στην εποχή των ελλειμμάτων, συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για το ποιες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να μπουν στο νέο «πρόγραμμα» ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι οι ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις ήταν ένα φύλλο συκής καθώς ποτέ δεν είχαν μπει ως προαπαιτούμενα. «Με αυτή την έννοια το Μνημόνιο ξεχάστε το, Τρόικα δεν υπάρχει ξεχάστε την» τόνισε με έμφαση.

«Θέλουμε να προτάξουμε τις μεταρρυθμίσεις για την αποκατάσταση ενός κράτους δικαίου καθώς το βάρος έπεσε στα μεσαία και μικρά εισοδήματα ενώ αντίθετα όσοι είχαν υψηλά εισοδήματα δεν πλήρωσαν το μερτικό τους. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό κράτος για να αποκαταστήσουμε ένα κράτος δικαίου και να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες» εξήγησε ο πρωθυπουργός..


Δεν αισθάνθηκα απομονωμένος στη Σύνοδο Κορυφής
«Αν η Ελλάδα σταματήσει να απασχολεί για πολύ χρόνο ακόμη ως ειδικό θέμα τις Συνόδους Κορυφής, ξεπεράσει την κρίση, αυτό θα είναι το τέλος της κρίσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Αναφερόμενος στον κρίσιμο συνδυασμό για να υπάρξει συμβιβασμός είπε ότι θα πρέπει να αφορά την τήρηση των δύο βασικών αρχών: της δημοκρατίας και των ευρωπαϊκών κανόνων

Συμπλήρωσε ότι δεν αισθάνθηκε απομονωμένος καθώς ήταν πολλοί αυτοί που είπαν ότι πρέπει να υπάρχει κατανόηση στις ελληνικές θεσεις. «Η Ελλάδα δεν είναι μόνη, διαμορφωώνει συμμαχίες, έχει υπόσταση και αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη» τόνισε.

Δήλωσε αισιόδοξος, επίσης, ότι μετά τις σημερινές εξελίξεις θα υπάρξει μια πολιτική συμφωνία η οποία θα ανοίξει τον δρόμο και σε μια τεχνική συμφωνία.


Δεν υπάρχει πια Τρόικα
Η έννοια της Τρόικα δεν υπάρχει πια, επανέλαβε μετά από σχετική ερώτηση, υποστηρίζοντας ότι το ίδιο υποστήριξε και ο κ. Ντάισελμπλουμ. «Εμείς θα επικοινωνούμε με τους θεσμικούς μας εταίρους. Η επικοινωνία θα γίνεται κατά κύριο λόγο με την ΕΕ. Στο βαθμό που έχουμε δανειακές υποχρεώσεις θα είμαστε σε επικοινωνία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ για να βρίσκουμε βιώσιμες λύσεις».


Ο κ. Ραχόι ήταν ανησύχος κατά της Ελλάδας
Ερωτηθείς για τη στάση του κ. Ραχόι ο κ. Τσίπρας δήλωσε με έμφαση - επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει - ότι «ο κ. Ραχόι ήταν λίγο ανήσυχος οσον αφορά το θέμα της Ελλάδας στη Σύνοδο και θα ήθελα να του το εξηγήσω και προσωπικά. Δεν δικαιούται κανείς να εκφράζει εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες διακυβεύοντας το κοινό ευρωπαικό μέλλον. Τα εσωτερικά πολιτικά του προβλήματα ο κάθε ηγέτης θα τα λύσει αν εφαρμόζει πολιτικές που γίνονται αποδεκτές από τους πολίτες της χώρας του».


Για την ώρα δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος
Διαρκώς θα έχουμε στο νου μας το αν ο λαός εγκρίνει τις κινήσεις και τις αποφάσεις μας, όμως προς ώρας δεν τίθεται ζήτημα εμπιστοσύνης τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας σε ερώτηση για το αν η επικείμενη συμφωνία θα τεθεί στην κρίση του λαού με δημοψήφισμα. Ο κύριος Τσίπρας αναφέρθηκε στις διαδηλώσεις συμπαράστασης, που χαρακτήρισε πρωτοφανείς, και σημείωσε τη διαφορά μεταξύ των σημερινών διαδηλώσεων και εκείνων πριν από πέντε χρόνια.

Όσον αφορά στο τι συνέβη το βράδυ της Τετάρτης στο Eurogroup και το αν ήταν αυτός που έδωσε εντολή να μην γίνει δεκτό το προσχέδιο που κυκλοφόρησε απάντησε ότι «η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά, ήμουν διαρκώς σε ενημέρωση, λάβαμε την απόφαση συλλογικά, δεν είχαμε διαφωνίες, ήταν κοινή, συμπέσαμε και οι τρεις σε αυτή τη στάση».

Σε εκτίμηση δημοσιογράφου ότι η Ελλάδα δεν παρουσίασε συγκεκριμένη πρόταση ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «πρόταση υπήρξε και θα δοθεί η δυνατότητα να υπάρξουν πιο εξειδικευμένες τεχνικές προσεγγίσεις. Η παρουσίαση στο Eurogroup ήταν άρτια και τεκμηριωμένη» και συμπλήρωσε «ας μας πουν και οι άλλοι ποια είναι η πρόταση μετά από ένα πρόγραμμα που απέτυχε»


Το χαμόγελο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Στο τέλος της συνέντευξης τύπου ο πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και αρκέστηκε στο να χαμογελάσει πριν αποχωρήσει από τον χώρο της συνέντευξης τύπου λίγο μετά τις 12:30 τα μεσάνυχτα.


Το άτυπο ευρωπαικό συμβούλιο απασχόλησαν θέματα τρομοκρατίας και κυρίως η Ουκρανία. Για την απόφαση του Μινσκ την χαρακτήρισε ως ευκαιρία για τη χώρα ενώ για την τρομοκρατία δήλωσε ότι αποφασίστηκε να υπάρξουν μέτρα πρόληψης στο πλαίσιο των σεβασμών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Ποιοι βρέθηκαν στο πλευρό της Ελλάδας

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλευρό των ελληνικών θέσεων βρέθηκαν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Βέλγος Πρωθυπουργός Σάρλ Μισέλ.

Η εισήγηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα και προς το παρόν δεν είναι γνωστές οι αντιδράσεις της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ.

Πάντως πηγές από το Συμβούλιο αναφέρουν πως ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι τάχθηκε ανοιχτά εναντίων των διεκδικήσεων της Ελλάδας.

Το ενδιαφέρον των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης είναι στραμμένο στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως φαίνεται από την φωτογραφία στην αίθουσα Τύπου.



protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου