Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2015

«Χίτλερ που σας χρειάζεται, και σαπούνι»: Με αυτά τα λόγια επιτέθηκε στη γιατρό ο ασθενής στην Κοζάνη

Γiα εξύβριση θα δικαστεί στο Αυτόφωρο ο 57χρονος
http://www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=ZmlsZXMvMS8yMDE1LzAyLzI1L01FU0EuanBn&t=635604670095236456&w=820&h=457&a=Center
Θύμα λεκτικής ρατσιστικής βίας έπεσε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου Κοζάνης, η ειδικευόμενη γιατρός Solace Akpevwe Godwin - Δεν είναι η πρώτη φορά που η κοπέλα απασχολεί τα Μέσα - Διαβάστε παλαιότερη ανακοίνωση της.



«Χίτλερ που σας χρειάζεται, και σαπούνι». Με αυτά τα ρατσιστικά λόγια επιτέθηκε ασθενής στην ειδικευόμενη γιατρό, Solace Akpevwe Godwin, με καταγωγή από τη Νιγηρία, όταν αυτή πήγε να τον βοηθήσει στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ιατρικού συλλόγου Κοζάνης, Χαράλαμπο Τσεβεκίδη.
Ο πρόεδρος δήλωσε  στο protothema.gr για την επίθεση: «Η κοπέλα είναι ειδικευόμενη γιατρός στο Μαμάτσειο Νοσοκομείο Κοζάνης και χθες κατά τη διάρκεια της εφημερίας της σημειώθηκε εναντίον της ένα εντελώς ατυχές συμβάν λεκτικής ρατσιστικής βίας. Ένας ασθενής που περίμενε στην ουρά για να εξεταστεί καταφέρθηκε εναντίον της λέγοντας της: Χίτλερ που σας χρειάζεται, και σαπούνι.

Αμέσως, η κοπέλα κάλεσε την αστυνομία και κατήγγειλε το γεγονός, έχοντας ως μάρτυρα και μια νοσηλεύτρια που είδε όλα όσα συνέβησαν. Πρόκειται για μία εξαιρετική κοπέλα από την Νιγηρία. Μεγάλωσε, όμως, στην Ελλάδα, έχει ελληνική υπηκοότητα, έχει τελειώσει το σχολείο στην χώρα μας, έχει σπουδάσει, κάνει την ειδικότητα της σε αυτή τη χώρα και αγαπάει πολύ την Ελλάδα. Είναι ένα συμβάν πρωτόγνωρο για την περιοχή και μας έχει στενοχωρήσει όλους. Όλα αυτά που έχουν λεχθεί σ´ αυτό το περιστατικό, δεν μπορούν να λέγονται ούτε σαν αστείο».


Σε βάρος του 57χρονου συνταξιούχου έχει ασκηθεί από την εισαγγελία πλημμελειοδικών Κοζάνης ποινική δίωξη για εξύβριση και με την κατηγορία αυτή παραπέμφθηκε στο Αυτόφωρο, από το οποίο πήρε αναβολή για να δικαστεί το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του ασθενή, κυρία Γεωργία Κιούλτζη, δεν υπήρχε καμία ρατσιστική πρόθεση. Ειδικότερα, όπως δήλωσε στο protothema.gr: «Ο εντολέας μου δεν είχε καμιά ρατσιστική πρόθεση εναντίον της γιατρού. Ο άνθρωπος αυτός δεν έχει ρατσιστικές καταβολές, ούτε έχει τέτοιου είδους στοιχεία στον χαρακτήρα του. Έχει παραπεμφθεί στο δικαστήριο με την κατηγορία της απλής εξύβρισης».

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φόρα που η ειδικευόμενη γιατρός απασχολεί τα ΜΜΕ. Στις εκλογές του ιατρικού συλλόγου το 2014, της είχε απαγορευθεί να ψηφίσει και η ίδια εξέδωσε τότε μια ανακοίνωση, στην οποία εξέφραζε την πικρία της και το παράπονο της.


Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Λέγομαι Solace Akpevwe Godwin και είμαι Νιγηριανής καταγωγής. Ζω στην Ελλάδα τα τελευταία 14 χρόνια. Φοίτησα σε ελληνικό σχολείο και ύστερα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τμήμα Ιατρικής. Αποφοίτησα στις 9/3/2011 και επί του παρόντος είμαι ειδικευόμενη Παθολογίας στο Γ.Ν Κοζάνης (ΜΑΜΑΤΣΕΙΟ).

Αποστέλλω αυτό το κείμενο διότι αν και νόμιμος κάτοικος της χώρας, πτυχιούχος της Ιατρικής και εγγεγραμμένο μέλος του Ιατρικού συλλόγου, ανακάλυψα προσφάτως ότι δεν μου δίδεται η δυνατότητα να ψηφίσω στις εκλογές του συλλόγου στις 12/10/2014.


Στην προσπάθεια  επιβεβαίωσης της εγκυρότητας αυτής της πληροφορίας, έλαβα γνώση από τον Ιατρικό σύλλογο της Κοζάνης αλλά και της Αθήνας, ενός νόμου από το 1957 που τονίζει ότι οι αλλοδαποί γιατροί δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεστε.

Πως είναι δυνατόν να είμαι νόμιμο μέλος ενός συλλόγου, να πληρώνω εισφορές, να καλούμαι σε συναντήσεις και στις εκλογές να είμαι ανύπαρκτη;

Πως γίνεται να είμαι αποδεκτή σαν γιατρός αλλά όχι σαν ψηφοφόρος; Άρα ποιο είναι το νόημα της εγγραφής σε ένα σύλλογο;




Στο σημείο αυτό θα ήθελα να τονίσω τη ειρωνεία της κατάστασης, διότι πρόσφατα ψηφίστηκε ο πολυσυζητημένος αντιρατσιστικός νόμος και αναρωτιέμαι, ρατσισμός είναι μόνο όταν κάποιος με βρίζει λόγω χρώματος, όταν με ξυλοκοπά επειδή δεν έχουμε την ίδια θρησκεία ακόμα και να με σκοτώσει επειδή τόλμησα να έρθω στη χώρα του; Ο ρατσισμός είναι όλα αυτά αλλά είναι ΚΑΙ να μου στερείς το δικαίωμα να έχω φωνή στον επαγγελματικό μου χώρο, είναι να δημιουργείς εσκεμμένα ένα κενό ανάμεσα σε κατά τα άλλα ίσους συναδέλφους ευελπιστώντας να με βάλεις στη θέση μου (που θεωρείς ότι είναι κάτω, με σκυμμένο το κεφάλι και χωρίς φωνή).

Αντί λοιπόν να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας και να λέμε ΘΕΩΡΗΤΙΚΑ ότι είμαστε όλοι ίσοι, μήπως ήρθε ο καιρός να το πράξουμε κιόλας. Είμαστε όλοι ίσοι και καλώ τους συλλόγους, σωματεία και ενώσεις να το δείξουν έμπρακτα.

Σαν γιατρός έδωσα έναν όρκο, να φέρομαι σε κάθε άνθρωπο ως ίσο και να ζω σύμφωνα με αυτόν εντός και εκτός εργασίας. Γι’ αυτό καλώ όσους συμφωνούν με αυτό να μεριμνήσουν στην κατάργηση αυτού του άδικου νόμου όχι μόνο για μένα αλλά για να δώσουμε το αληθινό του νόημα στον όρκο του Ιπποκράτη».

protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου