Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Η Μαύρη Επέτειος της 21ης Απριλίου – 48 χρόνια μετά

http://www.seleo.gr/media/k2/items/cache/4c0dd28d3c35da8b5597b6c5a1e78c5f_L.jpg
Από τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος έγιναν δεκάδες συλλήψεις πολιτικών και αντιφρονούντων -Πρώτος συλληφθείς ήταν ο αρχηγός της ΕΡΕ Παναγιώτης Κανελλόπουλος – Κορμός και βασική «δεξαμενή» του χουντικού καθεστώτος ήταν ο ΙΔΕΑ (Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών)




Μία από τις πλέον μελανές σελίδες της νεότερης ιστορίας της,  θυμάται σήμερα 21η Απριλίου, η Ελλάδα, καθώς συμπληρώνονται 47 χρόνια από το πραξικόπημα των συνταγματαρχών και την εγκαθίδρυση της επταετούς Χούντας.
Το πραξικόπημα εκδηλώθηκε κατά τη νύχτα μεταξύ 20ης και 21ης Απριλίου, εν μέσω μίας ιδιαίτερα ταραχώδους πολιτικής περιόδου και περίπου ένα μήνα πριν τις βουλευτικές εκλογές που είχαν προκηρυχθεί για τα τέλη Μαΐου.
Τεθωρακισμένα οχήματα του Στρατού βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας και περικύκλωσαν την Πλατεία Συντάγματος, ενώ ταυτόχρονα στρατιώτες κατέλαβαν το ραδιομέγαρο της δημόσιας ραδιοφωνίας.
Από τις πρώτες ώρες του πραξικοπήματος έγιναν δεκάδες συλλήψεις πολιτικών και αντιφρονούντων. Στο «στόχαστρο» των Συνταγματαρχών βρέθηκαν κυρίως πρόσωπα που πρόσκειντο στο χώρο του κέντρου και της αριστεράς.
Πρώτος συλληφθείς ήταν ο επικεφαλής της ΕΡΕ Παναγιώτης Κανελλόπουλος.

Ηγέτες του πραξικοπήματος ήταν οι συνταγματάρχες Γεώργιος Παπαδόπουλος, Νικόλαος Μακαρέζος και Στυλιανός Παττακός.

http://www.efylakas.com/wp-content/uploads/2010/04/xounta.jpg

Κορμός και βασική «δεξαμενή» του χουντικού καθεστώτος ήταν ο ΙΔΕΑ (Ιερός Δεσμός Ελλήνων Αξιωματικών), μία ακραία εθνικιστική οργάνωση αξιωματικών που ιδρύθηκε στους κόλπους του στρατεύματος κατά τη μεταπολεμική περίοδο.
Το τέλος της δικτατορίας ήλθε στις 24 Ιουλίου του 1974, με την επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι, που συνοδεύεται από το σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας και σηματοδοτεί την έναρξη της περιόδου της Μεταπολίτευσης.

seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου