Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Τα σημεία συμφωνίας Τσίπρα – Μέρκελ

http://allanea.gr/wp-content/uploads/2015/04/tsiprasmerkel4231.jpg
Για εποικοδομητικό και θετικό κλίμα στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Αγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για το Μεταναστευτικό, κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές, τονίζοντας ότι στη συζήτησή τους καταγράφηκαν τα σημαντικά βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη μεταξύ τους συνάντηση στο Βερολίνο μέχρι σήμερα, σε συνδυασμό με την πρόοδο που έχει υπάρξει στο Brussels Group.




Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπάρχει σύγκλιση απόψεων για το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το τρέχον και το επόμενο έτος της τάξης του 1,2-1,5%, για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων και συμφωνήθηκε επίσης να μετατραπούν σε ανεξάρτητες αρχές η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και η ΕΛΣΤΑΤ. Πάντως, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να επιμένει στις κόκκινες γραμμές για τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και το ΦΠΑ.
Εξάλλου, φαίνεται να υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία να γίνει προσπάθεια επίσπευσης των διαπραγματεύσεων στο  Brussels Group  τις αμέσως επόμενες μέρες ώστε να φανεί αν μπορεί να ικανοποιηθεί το ελληνικό αίτημα για έκτακτο Eurogroup και ενδιάμεση συμφωνία έως το τέλος του μήνα. Στη συνάντηση η κα Μέρκελ συνοδευόταν από τον διπλωματικό σύμβουλό της Μέγιερ Λάντρουτ και ο κ. Τσίπρας από τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.
«Εγώ έκανα όσα σου είχα πει. Κάνε κι εσύ ό,τι μου είπες», διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας στην Γερμανίδα Καγκελάριο, σύμφωνα με ανώτατη κυβερνητική πηγή.
Η ίδια πηγή ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός, που θα συναντηθεί και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, πρόκειται να ζητήσει τήρηση “όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο” και συγκεκριμένα της δέσμευσης ότι εάν η Αθήνα καλύψει το 70% της απόστασης προς μία συμφωνία, οι εταίροι θα καλύψουν το υπόλοποιο 30%. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η πρόοδος που συντελέστηκε τις τελευταίες ημέρες στο Brussels Group δίνει στην ελληνική πλευρά το δικαίωμα να ισχυριστεί ότι έχει καλύψει την απόσταση που της αναλογούσε.
Ο κ. Τσίπρας επρόκειτο επίσης να θέσει ζήτημα εκπλήρωσης των όρων της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει συμφωνία μέχρι το τέλος του τρέχοντος μήνα. Με βάση αυτό ο κ. Τσίπρας επιδιώκει ένα θετικό πολιτικό μήνυμα σήμερα, το οποίο θα ανοίξει τον δρόμο για ένα θετικό κείμενο απο το αυριανό Eurogroup. Με βάση αυτό, επρόκειτο να προτείνει εντατικές διαβουλεύσεις του Brussels Group απο το Σάββατο μέχρι το αργότερο την Τετάρτη, ώστε την Πέμπτη, τελευταία μέρα του μήνα, να συγκληθεί έκτακτο Eurogroup προκειμένου να επικυρώσει μία συμφωνία.
Σε περίπτωση που οι δανειστές επιλέξουν την ρήξη, η ανώτατη κυβερνητική πηγή σχολιάζει ότι “όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά” προσθέτει ωστόσο ότι αν η ρήξη ήταν η επιλογή των εταίρων, γιατί να περίμεναν ως τώρα και να μην το είχαν κάνει απο τον Φεβρουάριο.
Οσον αφορά το θέμα της μετανάστευσης, ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη Σύνοδο, έκανε την ακόλουθη δήλωση: 
«H τραγωδία στη Λαμπεντούζα και η τρομακτική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε καθημερινά στο Αιγαίο, υπογραμμίζουν την ανάγκη να αναπτύξει η ΕΕ μια αποτελεσματική και ανθρώπινη πολιτική για τη μετανάστευση, στη βάση της αλληλεγγύης, ιδίως για τα μεσογειακά κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή».


πηγή: kathimerini.gr
       allanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου