Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Σε τροχιά σύγκλισης

http://www.topontiki.gr/sites/default/files/article/pod_0705_005_cmyk.jpg
Με τη συνδρομή του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ - την ύστατη ώρα - η κυβέρνηση κατέβαλλε χτες προσπάθειες, ενόσω εξελισσόταν η κρίσιμη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ, να ανοίξει τη στρόφιγγα της βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης, να αποσπάσει δηλαδή μια θετική εξέλιξη αναφορικά με τα έντοκα γραμμάτια του Δημοσίου.




 Σε παράλληλο χρόνο μια δεύτερη κοινή δήλωση των τριών θεσμών ενίσχυσε το πολιτικό μήνυμα περί προόδου των συζητήσεων οδηγώντας την ΕΚΤ να ανακοινώσει αύξηση του ELA κατά 2 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο ποσό το τελευταίο διάστημα.
Νωρίς το απόγευμα δόθηκε στη δημοσιότητα κοινή δήλωση των Γιούνκερ και Τσίπρα, ύστερα από τηλεφωνική τους επικοινωνία, στην οποία γίνεται λόγος για πρόοδο στις συνομιλίες επί των μεταρρυθμίσεων στην κατεύθυνση της επιτυχούς ολοκλήρωσης της αξιολόγησης. Στη δήλωση επισημαίνεται η σημασία της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού ώστε αυτό «να καταστεί δίκαιο, δημοσιονομικά βιώσιμο και αποτελεσματικό στην κατεύθυνση αποφυγής της φτώχειας της τρίτης ηλικίας». Γίνεται επίσης λόγος για «σύγκλιση» απόψεων γύρω από τον ρόλο «ενός μοντέρνου και αποτελεσματικού συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Aπό μηχανής Γιούνκερ
Στην ουσία ο Γιούνκερ ανέλαβε για μια ακόμη φορά διαμεσολαβητικό ρόλο, προσφέροντας ένα πολιτικό σινιάλο στον Μάριο Ντράγκι, ώστε να μπορεί να προχωρήσει σε κινήσεις χαλάρωσης της χρηματοδοτικής στρόφιγγας.
Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της δήλωσης, ως προς το συνταξιοδοτικό/εργασιακό, η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα ότι δέχεται να ανοίξει η συζήτηση με τους θεσμούς σε αυτά τα πεδία για τα οποία και οι δύο πλευρές βάζουν κόκκινες γραμμές, χωρίς όμως περαιτέρω διευκρινίσεις ή αναφορά σε κάποιο χρονοδιάγραμμα. Τις τελευταίες μέρες άλλωστε με δημόσιες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών διαμηνύεται ότι η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, αλλά διεκδικεί την άνεση χρόνου, διότι πρόκειται για ένα δομικό ζήτημα το οποίο δεν μπορεί να κλείσει μέσα σε έναν μήνα, εν όψει δηλαδή της τελικής συμφωνίας.
Τηλεφωνική συνομιλία είχε χθες ο πρωθυπουργός και με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με κυβερνητικούς κύκλους να υποστηρίζουν υπήρξε «πολύ καλό κλίμα» και επιβεβαιώθηκε η κοινή θέληση για μια «αμοιβαία επωφελή λύση».
Σχεδόν παράλληλα με την κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιούνκερ υπήρξε κοινή δήλωση των τριών θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ) στην οποία σημειώνεται:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μοιράζονται τον ίδιο στόχο, να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιτύχει δημοσιονομική σταθερότητα και ανάπτυξη. Οι θεσμοί συνεχίζουν να εργάζονται στενά προς την επίτευξη αυτού του στόχου. Και οι τρεις θεσμοί εργάζονται σκληρά για να επιτύχουν απτή πρόοδο στις 11 Μαΐου».
Με άλλα λόγια οι θεσμοί αφενός επιχειρούν να κλείσουν τη συζήτηση περί μεταξύ τους διαφωνιών και αντιφάσεων («μοιράζονται τον ίδιο στόχο» για τον οποίο εργάζονται «στενά») απαντώντας στη σχετική ρητορική της κυβέρνησης με αποκορύφωμα το non paper της Τρίτης (αλλά και το δημοσίευμα των «F.T.»), αφετέρου αποκαλύπτουν την πρόθεσή τους (και όχι δέσμευση πάντως) να καταγραφεί «απτή πρόοδος» στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών στο Eurogroup της Δευτέρας.
Σήμερα θα συνεχιστούν οι συζητήσεις στο Brussels Group, ενώ την Παρασκευή στις 4 θα πραγματοποιηθεί EuroWorking Group εν όψει του Eurogroup της Δευτέρας. Οι εξελίξεις αυτές:
♦ Αποτελούν ένα σήμα ότι υπάρχει θετική κινητικότητα με ορίζοντα τη Δευτέρα, οπότε αναμένεται μια περαιτέρω θετική εξέλιξη ως προς τη ρευστότητα μέσω της ΕΚΤ. Ωστόσο είναι δύσκολο να υπάρξει κάποια απόφαση για τα έντοκα αν δεν διαφανεί ότι ανοίγει ο δρόμος για τη συμφωνία, ενώ σε εκκρεμότητα φαίνεται να μένει η συζήτηση για το «κούρεμα» των ενεχύρων.
♦ Ήρθαν μία μέρα μετά το non paper της κυβέρνησης με το οποίο επιχειρούσε να επιστρέψει την πίεση προς τους θεσμούς λέγοντας ότι η Αθήνα είναι έτοιμη να κάνει τις κινήσεις καλής θέλησης που της αναλογούν, αλλά οι θεσμοί είναι αυτοί που έχουν την ευθύνη της μη επίτευξης συμβιβασμού λόγω της ασυνεννοησίας μεταξύ τους.

Κρίσιμο παρασκήνιο
Τις θετικές εκτός απροόπτου εξελίξεις της Τετάρτης ξεκλείδωσαν οι συνομιλίες Τσίπρα με τους αξιωματούχους και τους ηγέτες της Ε. Ε. κατά κύριο λόγο, μετά τη συνάντηση των Δραγασάκη - Τσακαλώτου, η οποία από μόνη της δεν έφερε το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς οι δύο κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες προσέκρουσαν, κατά πληροφορίες, στην «τεχνοκρατική» ακαμψία του προέδρου της ΕΚΤ.
Το ραντεβού με τον Ντράγκι πάντως κλείστηκε αφότου ο Αλέξης Τσίπρας είχε διαπιστώσει στις συνομιλίες του με τις Μέρκελ και Λαγκάρντ τη Δευτέρα ότι δεν υπήρχε διάθεση πολιτικής διαμεσολάβησης προς την ΕΚΤ, με δεδομένες τις πάγιες «αποτρεπτικές» διακηρύξεις της ΕΚΤ περί της ανεξαρτησίας της. Για αυτό, την ίδια ώρα, έπαιξε πιο αποφασιστικά το χαρτί των «στρατηγικών αντιφάσεων» των θεσμών που είχε ήδη αρχίσει να εμφανίζεται στη ρητορική διαφόρων στελεχών τις προηγούμενες μέρες (Σκουρλέτης, Σακελλαρίδης), προκειμένου να κλιμακώσει την πίεση προς τους θεσμούς, ώστε να προχωρήσουν σε κάποιου είδους πολιτική πρωτοβουλία με στόχο το ξεκλείδωμα της ρευστότητας.
Να σημειωθεί εδώ πως ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες, που το τελευταίο διάστημα επιχειρούν να ασκήσουν πολιτική πίεση στον Μάριο Ντράγκι, θεωρούν ότι η απόφαση χρηματοδοτικής ασφυξίας της Αθήνας είναι πολιτική, ξεφεύγει δηλαδή από την εφαρμογή των κανόνων της ΕΚΤ, στον βαθμό που το προβλεπόμενο όριο για την έκθεση των συστημικών τραπεζών σε έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου είναι τα 15 δισ., ενώ μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει κάνει χρήση αυτού του εργαλείου χρηματοδότησης ώς τα 9 δισ. περίπου, δηλαδή απομένουν άλλα 6 δισ. για να προσεγγίσει το επιτρεπτό όριο.
Καταλυτικά πάντως στις εξελίξεις των τελευταίων ωρών φαίνεται να επέδρασε και η επίμονη προειδοποίηση Τσίπρα ότι δεν επαρκούν τα χρήματα για να πληρωθεί η δόση των 740 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 12 Μαΐου και πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να καλύψει αυτή της την υποχρέωση από κονδύλια που προορίζονται για μισθούς και συντάξεις.

topontiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου