Τετάρτη 27 Μαΐου 2015

Ο Ομπάμα έδωσε εντολή σε Λιου να πιέσει για συμφωνία Ελλάδας-δανειστών

http://www.voria.gr/filestore/modules/news/2/2/223933/pic-0-norm.jpg
Με εντολή του προέδρου Ομπάμα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου θα ζητήσει κατά τη σύνοδο των G7 να βρεθεί άμεσα ρεαλιστική λύση με την Ελλάδα




Με εντολή Ομπάμα θα γίνει η παρέμβαση του Τζακ Λιου για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα κατά τη σύνοδο των G7 που ξεκινά σήμερα στη Δρέσδη.
Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση από το αμερικανικό υπουργείο, με εντολή του προέδρου Ομπάμα ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου θα ζητήσει από όλα τα μέρη να καταλήξουν άμεσα σε μια εποικοδομητική ρεαλιστική λύση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στις Βρυξέλλες


Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσινγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, η  προτροπή Λιού, ο οποίος έχει ήδη συνομιλήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ και για την Ελλάδα, θα είναι η λύση να βρεθεί μέχρι τις 5 Ιουνίου.
Στη Δρέσδη τις επόμενες δύο ημέρες θα βρίσκονται οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη (G7 και Ευρωπαϊκή Ένωση). Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γενς Βάιντμαν, καθώς η Γερμανία ασκεί μέχρι το τέλος του 2015 την Προεδρία της Ομάδας, θα υποδεχθούν του ομολόγους τους από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τον Καναδά, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιαπωνία για να συζητήσουν τα βασικότερα ζητήματα της διεθνούς οικονομίας και  ανεπίσημα η διαρκή «ελληνική τραγωδία». Η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα εκπροσωπηθεί από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών  θα συμμετάσχουν ακόμη η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ κυρία Κριστίν Λαγκάρντ, ο επικεφαλής του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ καθώς και μερικοί από τους σημαντικότερους οικονομολόγους, όπως ο Νουριέλ Ρουμπινί, ο Λάρι Σάμερς, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, και ο καθηγητής του Χάρβαρντ Κένεθ Ρογκόφ.

 ΗΠΑ: Συμφωνία με την Ελλάδα, εφόσον η χώρα τηρήσει τις δεσμεύσεις της
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής αναμένεται να πιέσουν τις χώρες της Ευρωζώνης και την Ε.Ε. και κυρίως από τη Γερμανία, να βρεθεί άμεσα μια λύση με την Ελλάδα, η οποία όμως δεν θα σημαίνει σε καμία περίπτωση χρηματοδότηση της Ελλάδας χωρίς ένα αυστηρό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα πρέπει να δεχθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

«Αν υπάρξει αποτυχία στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδος και των πιστωτών της, τότε θα υπάρξει μια σκιά πάνω από το μέλλον του ευρώ. Το ίδιο όμως θα συμβεί και σε περίπτωση που η Ελλάδα λάβει χρηματοδότηση χωρίς να δεσμευθεί ρητώς πως θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της», υπογράμμισε Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters.

Το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg υποστηρίζει πως τόσο η Ε.Ε, όσο και οι ΗΠΑ, θα ζητήσουν από τη Γερμανία να χρησιμοποιήσει το πλεόνασμά της προς όφελος της Ευρωζώνης, ενώ η Γερμανία αναμένεται να υποστηρίξει πως η δημοσιονομική πειθαρχία είναι μονόδρομος για την βιωσιμότητα της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης.


voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου