Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Αποζημίωση σερραίων αγροτών από τις πλημμύρες γιοκ! : Η Π.Ε. Σερρών ξεκαθαρίζει πως η χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. δεν είναι δυνατή !!!

http://i2.wp.com/www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2015/05/%CE%9C%CF%89%CF%8B%CF%83%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%BC%CF%8D%CF%81%CE%B5%CF%82-%CE%A3%CE%AD%CF%81%CF%81%CE%B5%CF%82.jpg?resize=481%2C268
Από το Γραφείο Τύπου του Αντιπεριφερειάρχη δόθηκε απάντηση στο δημοσίευμα μας με τίτλο «ποιος κοροϊδεύει ποιον» που δημοσιεύθηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας μας «σερραϊκή ΕΒΔΟΜΑΔΑ» την Παρασκευή 22/5/2015, (σ.σ. είχε προηγηθεί και δημοσίευση στον ιστοτόπο μας anexartitos.gr, την περασμένη Κυριακή)



 και αφορούσε την συμπλήρωση και κατάθεση φακέλου, από την Αντιπεριφέρεια Σερρών & την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, σχετικά με τη καταγραφή των ζημιών που υπέστη η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών από τις πλημμύρες και τον κατακλυσμό των χωραφιών από την υπερχείλιση των νερών του ποταμού Στρυμόνα.
Στην αρχή της απάντησης το γραφείο τύπου της αντιπεριφέρεια Σερρών κάνει λόγο για «διευκρινήσεις» ώστε να «μην υπάρχει παραπληροφόρηση» (σ.σ. από ποιόν;;;)
Στη πρώτη «διευκρίνιση» διατείνεται πως «η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν κορόιδεψε ποτέ κανέναν…» και πως «είχαμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως η μεμονωμένη χρηματοδότηση του Νομού Σερρών από το εν λόγω Ταμείο ήταν αδύνατη» (σ.σ.Πότε και σε ποιους το «ειχε ξεκαθαρίσει», γιατί εμείς τουλάχιστον τώρα πρώτη φορά διατυπώνεται η άποψη από την Αντιπεριφέρεια ότι δεν είναι δυνατή η χρηματοδότηση.
Επίσης γιατί το απέκρυψαν από την ανακοίνωση για την υποβολή του φακέλου των ζημιών στην κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία;;;
Αν ήθελε η Περιφέρεια να είναι ξεκάθαρη απέναντι στους Σερραίους πολίτες θα μπορούσε να το αναφέρει μη «καλλιεργώντας» φρούδες ελπίδες στους πληγέντες αγρότες, οι οποίοι με βάσει την ανακοίνωση, περιμένουν από την κυβέρνηση την… αποζημίωση)


Στη δεύτερη διευκρίνηση αναφέρει πως: «θεωρήσαμε χρέος μας να ετοιμάσουμε και να υποβάλουμε το σχετικό φάκελο, ώστε αν υπάρχει έστω και μία περίπτωση να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας για καταστροφές από θεομηνίες» (σ.σ. Κατ’ αρχάς θεωρούμε πως δεν ήταν «χρέος» αλλά «υποχρέωση» να υποβληθεί ο φάκελος με τις ζημίες από την Περιφέρεια, καθώς στο δημοσίευμά μας δεν στηλιτεύουμε την υποβολή του φακέλου, αλλά τον ΤΡΟΠΟ με τον οποίο έγινε.
Όσο για την αναφορά χρηματοδότησης για ζημίες στο «σύνολο της Επικράτειας» από το Ταμείο Αλληλεγγύης εκεί χάνουμε «πανηγυρικά», αφού στις ζημίες δηλώνεται ο χρόνος που έγιναν και η έκταση περιορίζεται σε επίπεδο Περιφέρειας. Γι’ αυτό και υπάρχει η χρονική προθεσμία για την υποβολή της αίτησης προς την Ε.Ε.) Στην επόμενη παράγραφο κάνει λόγο ότι ουσιαστικά «εξαναγκάστηκαν» να συντάξουν το φάκελο (σ.σ. αναιρώντας ουσιαστικά το «χρέος» που αναφέρουν στη προηγούμενη παράγραφο) από τη «σκληρή» αντιπολίτευση που άσκησε ο περιφερειακός σύμβουλος Αθανάσιος Μπαζδάνης και «ομολογούν» πως για να δείξουν ότι δεν «ολιγωρούν» κατέθεσαν το φάκελο των ζημιών.
Μας μέμφουν δε γιατί «δεν ασκήσαμε κριτική και στις τοποθετήσεις του κ. Μπαζδάνη» (!!!)
Καταλήγοντας στην απάντηση για την «εντυπωσιακή ακρίβεια των αριθμών» τη δικαιολογούν ως «άθροισμα των γινομένων των ποσοτήτων των διαφόρων εργασιών επί των αντιστοίχων τιμών μονάδας» και η στρογγυλοποίηση γίνεται … «κατά βούληση». (σ.σ. Το εφάρμοσε μόνο η Π.Ε. Σερρών καθώς για τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες τα ποσά είναι στρογγυλοποιημένα σε επίπεδο εκατό χιλιάδων, ενώ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης τα ποσά είναι στρογγυλοποιημένα σε επίπεδο … εκατομμυρίου (130.000.000€ οι ζημιές + 90.000.000€ οι παράπλευρες ζημιές))
Αποφεύγει να απαντηθεί το ερώτημα των ζημιών στις άλλες περιοχές της Κεντρικης Μακεδονίας καθώς η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών εμφανίζεται με ζημίες 25.000.000 ευρώ (περίπου) ενώ οι υπόλοιπες (Κιλκις, Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Πιερίας, Χαλκιδικής) εμφανίζουν συνολικές ζημίες 75.000.000 ευρώ (τριπλάσιες από την Π.Ε. Σερρών) χωρίς επισημαίνουμε να έχει δημοσιοποιηθεί ή να διαμαρτυρηθεί κανείς από αυτές(!!!)
Αναλυτικά η απάντηση αναφέρει:
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΡΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Ταχ.Δ/νση :
Διοικητήριο, Μεραρχίας 36 Ταχ.Κωδ. : 62110 Τηλέφωνο : 2321350300 FAX : 2321350466
Προς: κ. Χρήστο Πλακιά Διευθυντή Εφημερίδας «Σερραϊκή Εβδομάδα» Λευκώνας – Σερρών
Απάντηση σε δημοσίευμα
Διαβάζοντας δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας σας «Σερραϊκή εβδομάδα», στο φύλλο της Παρασκευής 22 Μαΐου 2015, που φέρει τον τίτλο «Ποιος κοροϊδεύει ποιον;» ( το οποίο μάλιστα αποτελεί και πρωτοσέλιδο) θεωρούμε υποχρέωσή μας να απαντήσουμε, δίνοντας τις απαραίτητες διευκρινίσεις, ώστε να μην υπάρχει παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης.
Στο συγκεκριμένο άρθρο μέμφεστε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την πρωτοβουλία της να υποβάλει στο αρμόδιο υπουργείο φάκελο για ένταξη των ζημιών από θεομηνίες σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες στο Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε., υποστηρίζοντας μάλιστα- όπως προκύπτει τόσο από το τίτλο του δημοσιεύματος όσο και από το περιεχόμενό του- ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας εμπαίζει τους Σερραίους πολίτες.
Θα θέλαμε λοιπόν καταρχάς να διευκρινίσουμε πως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν κορόιδεψε ποτέ κανέναν, μένοντας πιστή στην έντιμη σχέση που έχει χτίσει όλα αυτά τα χρόνια με τους πολίτες. Αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα από το γεγονός πως από την έναρξη της συζήτησης σχετικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης από το Ταμείο Αλληλεγγύης, είχαμε ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως η μεμονωμένη χρηματοδότηση του Νομού Σερρών από το εν λόγω Ταμείο ήταν αδύνατη, καθώς δεν καλύπτεται το προαπαιτούμενο 1,5% του Α.Ε.Π.
Ωστόσο, θεωρήσαμε χρέος μας να ετοιμάσουμε και να υποβάλουμε το σχετικό φάκελο, ώστε αν υπάρχει έστω και μία περίπτωση να χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας για καταστροφές από θεομηνίες, να υπάρχουν αναλυτικά τα στοιχεία που αφορούν στην Κεντρική Μακεδονία (γι’ αυτό άλλωστε και πριν το αρμόδιο Υπουργείο, ο φάκελος υποβλήθηκε και στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδος, όπως αποφασίστηκε να πράξουν όλες οι Περιφέρειες που υπέστησαν αντίστοιχες ζημιές με αυτές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας).
Επιπλέον, το συγκεκριμένο θέμα είχε γίνει «σημαία» του Περιφερειακού Συμβούλου Σερρών της αντιπολίτευσης Αθανάσιου Μπασδάνη, ο οποίος με αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης κατακεραύνωνε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την «ολιγωρία» της να καταθέσει το σχετικό φάκελο.
Έπρεπε λοιπόν να δοθεί ένα τέλος σ’ αυτές τις αδικαιολόγητες επιθέσεις από πλευράς του συγκεκριμένου Περιφερειακού Συμβούλου, ο οποίος χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς ισχύει για την χρηματοδότηση από το συγκεκριμένο Ταμείο , εκτόξευε τα βέλη του κατά της Περιφέρειας επειδή τάχα αυτή αδιαφόρησε.
Εντύπωση προκαλεί πάντως το γεγονός πως τότε δεν υπήρξε κάποιο αντίστοιχο δημοσίευμα από εσάς με το οποίο να στηλιτεύετε τις χωρίς γνώση και στοιχεία τοποθετήσεις του κ. Μπασδάνη, αφού απ’ ότι φαίνεται γνωρίζετε πολύ καλά το θέμα. Και αναρωτιόμαστε αν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας δεν είχε υποβάλει το σχετικό φάκελο τότε δεν θα αναγκαζόταν να αποδείξει και πάλι «ότι δεν είναι ελέφαντας», καλούμενη να απαντήσει στο γιατί ολιγώρησε και δεν τον συνέταξε ώστε να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από το Ταμείο Αλληλεγγύης;
Τέλος, επειδή κάνετε ιδιαίτερη αναφορά και στην «εντυπωσιακή ακρίβεια» των αριθμών σχετικά με τα ποσά των ζημιών, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως στην ολοκληρωμένη και ακριβή σύνταξη μελετών ο προϋπολογισμός προκύπτει ως το άθροισμα των γινομένων των ποσοτήτων των διαφόρων εργασιών επί των αντιστοίχων τιμών μονάδας.
Αυτό το άθροισμα ποτέ δεν είναι στρογγυλοποιημένο, υπάρχει όμως η δυνατότητα να στρογγυλοποιηθεί κατά βούληση με ανάλογη προσθήκη «απροβλέπτων», χωρίς η στρογγυλοποίηση ή μη να έχει κάποια σημασία.
           Από το Γραφείο Τύπου του Αντιπεριφερειάρχη

anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου