Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Reuters: Η Αθήνα καίει τους φίλους της στην Ευρώπη

http://www.voria.gr/filestore/modules/news/2/2/222513/pic-0-norm.jpg
Η ελληνική κυβέρνηση έχει «κάψει» πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς που στην αρχή είχαν θετική διάθεση έναντι των νεοφερμένων από την Αθήνα, γράφει το πρακτορείο




  Οι συμπάθειες που η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να είχε στους ευρωπαϊκούς κύκλους σιγά-σιγά εξανεμίζονται, τονίζει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, «όταν ο Αλέξης Τσίπρας κατέκτησε τη νίκη στις εκλογές του Ιανουαρίου έγινε για ένα μικρό διάστημα το ίνδαλμα της ευρωπαϊκής αριστεράς. Η γαλλική Liberation έκανε λόγο "για το νέο πρόσωπο της Ευρώπης", ενώ όλοι ήθελαν μια φωτογραφία με τον Έλληνα πρωθυπουργού και τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Μόλις 100 ημέρες αργότερα, η συμπάθεια για τον ΣΥΡΙΖΑ και για την Ελλάδα στην Ευρώπη έχει σε μεγάλο βαθμό εξανεμιστεί».
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι ιδεολογικές επιθέσεις, οι αντιφατικές δηλώσεις, οι διαρροές ευαίσθητων εγγράφων και οι σκληρές διαπραγματευτικές τακτικές «έκαψαν» πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Μάρτιν Σουλτς, που στην αρχή είχαν θετική διάθεση έναντι των «νεοφερμένων από την Αθήνα».
«Νομίζαμε ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει επιτέλους τους Γερμανούς να καταλάβουν ότι η υπερβολική λιτότητα οδηγεί την Ευρώπη στα χέρια των εξτρεμιστών. Αλλά με τον τρόπο που οι Έλληνες συμπεριφέρθηκαν, κανείς δεν θέλει να συνδεθεί μαζί τους», λέει στο Reuters υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος χώρας του Νότου.
Το άρθρο συνεχίζει τονίζοντας πως ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, χαιρέτισε τον Έλληνα πρωθυπουργό σαν ένα «μήνυμα ελπίδας, όχι μόνο φόβου». Ωστόσο, σημειώνει, μέσα σε λίγες ημέρες, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ, Γιάννης Βαρουφάκης εξαγρίωσε τον Ιταλό ηγέτη δηλώνοντας: «Ας το παραδεχτούμε, η κατάσταση του ιταλικού χρέους δεν είναι βιώσιμη».

Το πρακτορείο μεταφέρει δηλώσεις Πορτογάλου υπουργού ότι η κεντροδεξιά κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους της αν δοθεί στην Ελλάδα κάποια «έκπτωση» στις επώδυνες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στην αγορά εργασίας, μεταρρυθμίσεις που η Λισαβόνα αναγκάστηκε να υλοποιήσει το πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης.

Ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο χαρακτήρισε το εκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ ένα "παραμύθι για τα παιδιά", ενώ ο Τσίπρας κατηγόρησε Λισαβόνα και Μαδρίτη ότι υπονομεύουν τις διαπραγματεύσεις.

Παρουσιάζοντας το οικονομικό πρόγραμμα του σοσιαλιστικού κόμματος τον περασμένο Απρίλιο, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Αντόνιο Κόστας πήρε αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζοντας ότι θα εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τις χώρας όσον αφορά το έλλειμμα και το χρέος.

Στην Ισπανία, το κόμμα των Podemos, το οποίο μέχρι πρόσφατα ο ηγέτης του Πάμπλο Ινγκλέσιας χαρακτήριζε καθρέπτη του ΣΥΡΙΖΑ, έχει σιωπηρά αποστασιοποιηθεί, αναφέρει το πρακτορείο. Σε συνέντευξη του στο Reuters το Μάρτιο, ο Ινγκλέσιας αναγνώρισε ότι οι δύσκολές διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της έδειξαν ότι υπάρχουν περιορισμένες δυνατότητες να αλλάξει η οικονομική πολιτική στην Ευρώπη.

Στις χώρες της Βαλτικής, οι οποίες υπέμεναν σκληρή λιτότητα μετά την παγκόσμια κρίση του 2008, υπάρχει ακόμα λιγότερη συμπάθεια για την Ελλάδα, αναφέρει το Reuters.

Ο υπουργός Οικονομικών της Λιθουανίας, δήλωσε ότι οι ελληνικές απειλές για χρεοκοπία ή αναδιάρθρωση του χρέους αποτελούν ένα πολιτική πρόβλημα για η χώρα του, όπου ο κατώτατος μισθός είναι στο μισό και η μέση σύνταξη στο ένα τέταρτο σε σύγκριση με την Ελλάδα.

Αντίθετη σε παραχωρήσεις είναι και η Λετονία, με έναν εκπρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Janis Reirs να αναφέρει ότι "θα πρέπει να υπάρχει η ίδια, ισότιμη μεταχείριση προς την Ελλάδα όπως με τις άλλες χώρες (που έλαβαν πακέτα διάσωσης)".

voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου