Σάββατο 20 Ιουνίου 2015

Σίλβια Κόστα: Η Αμφίπολη να αναγνωριστεί ως μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO

http://i2.wp.com/www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2015/06/Kosta-Grammatikakis-Peristeri-Zagorakis-Amfipoli.jpg?resize=473%2C305
Επίσκεψη στα αρχαιολογικά ευρήματα του λόφου Καστά στην αρχαία Αμφίπολη πραγματοποίησε η πρόεδρος της επιτροπής πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σίλβια Κόστα.



 Όπως ανέφερε σε δηλώσεις της, «βρισκόμαστε εδώ, αυτές τις ευαίσθητες δύσκολες μέρες, ελπίζουμε ο πολιτισμός θα δώσει ελπίδα, θα λειτουργήσει σαν γέφυρα γιατί η Ευρώπη και η Ελλάδα μοιράζονται ένα κοινό πολιτισμό που εν πολλοίς ξεκίνησε από εδώ».
Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση όπως αυτή που ένοιωσαν οι αρχαιολόγοι όταν ανακάλυψαν το μνημείο. Εντυπωσιάστηκα από την ποιότητα και το επίπεδο του έργου”,
δήλωσε η πρόεδρος της επιτροπής Πολιτισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σίλβια Κόστα μετά την έξοδο της από το αρχαιολογικό μνημείο του λόφου Καστά στο οποίο ξεναγήθηκε από την αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη η ίδια και η οκταμελής αντιπροσωπεία της επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Το μέγεθος του μνημείου είναι μοναδικό και η ποιότητα των σφιγγών και των καρυάτιδων είναι εντυπωσιακή” απάντησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Κόστα ερωτηθείσα για το αν είχε συναντήσει παρόμοιο ταφικό μνημείο στην Ελλάδα.
 “Οπωσδήποτε τώρα έχουν χρέος όλοι οι συνάδελφοι στην Ευρώπη να υποστηρίξουν το έργο, να αναγνωριστεί ως μνημείο προστατευόμενο από την UNESCO”,
είπε η πρόεδρος της ευρωπαϊκής Επιτροπής Πολιτισμού ενώ αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις που γίνονται μεταξύ Ελλάδας και εταίρων επεσήμανε:
Ελπίζω να υπάρξει θετική κατάληξη και θετική λύση και συμφωνία Ελλάδος- Ευρώπης και να χρησιμοποιηθούν οι πόροι του κοινοτικού ταμείου για την αναστήλωση του μνημείου. Τα αρχαιολογικά ευρήματα στην Μακεδονία είναι κι ένας άλλος λόγος για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη”, είπε χαρακτηριστικά.
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Θοδωρής Ζαγοράκης, ο οποίος μαζί με τον συνάδελφο του από το Ποτάμι, Γιώργο Γραμματικάκη, είχαν πάρει την πρωτοβουλία για να γίνει η επίσκεψη, δήλωσε ενθουσιασμένος λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Το μνημείο είναι εκπληκτικό, το δυσάρεστο είναι ότι έχουν σταματήσει να γίνονται κάποια πράγματα και ευελπιστούμε να ξεκινήσει πάλι το έργο».
Από τη μεριά του ο κ .Γραμματικάκης , επεσήμανε ότι
«είμαι συγκλονισμένος ευρισκόμενος σε έναν τόπο μεγάλης αρχαιολογικής αξίας και μεγάλης αξίας για την Ευρώπη, γιατί είναι γνωστό ότι οι θεμελιακές αξίες που προσπαθεί σήμερα να υπερασπιστεί η Ευρώπη ξεκίνησαν κάποια στιγμή από χώρους όπως η Αμφίπολη όπως ο λόφος Καστά.
Σήμερα πραγματοποιείται ένα όνειρο της ζωής μου, η ευρωπαϊκή επιτροπή πολιτισμού, να επισκεφθεί αυτά τα μέρη σήμερα και είναι μεγάλη στιγμή και για την Ελλάδα που βρίσκεται σε πιεστικές κι πολλές φορές άδικες συνθήκες να πάρει κουράγιο να καταλάβει ότι ο σεβασμός στον πολιτισμό είναι και σεβασμός στις προαιώνιες ανθρώπινες αξίες».
Την αντιπροσωπεία της επιτροπής του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, συνόδευσε στον λόφο Καστά Μεσολακκιάς, και η πρώην ευρωβουλευτής, αρχαιολόγος Χρυσούλα Παλιαδέλη η οποία επεσήμανε ότι
 «η υποχρέωση απέναντι στη συντήρηση των αρχαιολογικών ευρημάτων της Αμφίπολης και η ανάδειξη τους σε μία επόμενη φάση είναι επείγουσα και ανεξάρτητη από οποιαδήποτε επιλογή παρότι περνάμε δύσκολη οικονομικά περίοδο στη χώρα. Νομίζω ότι υποχρέωση όλων μας είναι να προχωρήσει , αν όχι η ανασκαφή αλλά η συντήρηση».

 anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου