Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Αυλαία εκπτώσεων χωρίς ελπίδα

http://www.sertharros.gr/wp-content/uploads/2015/07/SERRES-BITRINA-%CE%B1%CE%BD%CF%84%CE%AF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%BF-590x260.jpg
Χάθηκε πριν… αρχίσει η εκπτωτική περίοδος
Σερραίοι έμποροι μιλούν στο «Σ.Θ.»




Με τους χειρότερους οιωνούς άνοιξε χθες η αυλαία των θερινών εκπτώσεων, παρότι το ύψος της έκπτωσης στα είδη ένδυσης και υπόδησης φθάνει έως και το 70%. 
Οι Σερραίοι έμποροι είναι απαισιόδοξοι, πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση και η αστάθεια στη χώρα μας είναι η αιτία να χαθεί άλλη μία εκπτωτική περίοδος η οποία ενδυνάμωνε έστω και κατ’ελάχιστον τα ταμεία των αυτοαπασχολουμένων. 
Το μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού συλλόγου κυρία Κυριακή Μηλίγκα δήλωσε στο «Σ.Θ.» ότι ο εμπορικός κόσμος δεν περιμένει κάτι ιδιαίτερο από τις θερινές εκπτώσεις
«Η αγορά είναι νεκρή, ο κόσμος ζει με αβεβαιότητα και δεν έχει χρήματα για να κάνει αγορές από την στιγμή που οι τράπεζες είναι κλειστές. Φροντίζει με τα ελάχιστα χρήματα που παίρνει να κυλά η καθημερινότητα του (φαγητό, είδη πρώτης ανάγκης). Πιστεύω ότι η εκπτωτική αυτή περίοδος χάθηκε για τους εμπόρους». 
Απαισιόδοξος εμφανίστηκε και ο γνωστός Σερραίος έμπορος Γιώργος Χατζηδημητριάδης. Πιστεύει ότι υπό άλλες συνθήκες υπήρχε μία αμυδρή ελπίδα να κινηθεί η αγορά την περίοδο των εκπτώσεων.
«Σήμερα αυτή η ελπίδα δεν υπάρχει, διότι ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Εμείς ως έμποροι αν το καταναλωτικό κοινό επισκεφθεί τα καταστήματα μας είμαστε έτοιμοι να κάνουμε την κατάλληλη έκπτωση που φθάνει σε ορισμένα είδη έως και το 70%. Όταν τα ταμειακά διαθέσιμα είναι ισχνά και ο οικογενειάρχης κινεί τα έξοδα του σπιτιού του με 50 ευρώ είναι λογικό ότι δεν είναι σε θέση να διαθέσει ούτε δέκα ευρώ για να πάρει κάποιο είδος στον τομέα της ένδυσης και της υπόδησης», ανέφερε.

«Η χαριστική βολή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις»
Ο κ. Χατζηδημητριάδης εκτιμά ότι απραξία των τελευταίων ετών και η αναδουλειά σε συνδυασμό με το κλείσιμο των τραπεζών πρόσφατα ήταν η χαριστική βολή για τις μικρομεσαίες οικογενειακές επιχειρήσεις. 
«Το έχω δηλώσει και άλλες φορές. Οι περισσότεροι οικογενειακές εμπορικές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να σταθούν αν δεν έχουν στην άκρη κάποια αποθεματικά. Δεν θα μπορέσουν να σταθούν στο χώρο, ειδικά αν έχουν μεγάλα οικονομικά ανοίγματα. 
Αυτό είναι κάτι πολύ άσχημο, διότι όταν ένας επαγγελματίας έχει διαγράψει μία πορεία 30 ετών σε ένα αντικείμενο δουλειάς και είναι σε ηλικία 50 και 60 ετών δεν έχει άλλη επιλογή στη αγορά εργασίας. Μένει στο περιθώριο, δεν έχει συντάξιμα χρόνια για να μπορέσει να συνταξιοδοτηθεί». 
Ο κ. Χατζηδημητριάδης συμπληρώνει ότι το κόστος του νέου μνημονίου για τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι δυσβάστακτο διότι η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών αυξήθηκε (από 26% σε 28%) και επιπλέον απωθεί νέους ανθρώπους να δημιουργήσουν επιχειρήσεις.
Δ.Ν.


sertharros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου