Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Κ.Περιστέρη: Ηφαιστίωνα «δείχνουν» τα ευρήματα στο λόφο Καστά της Αμφίπολης

http://www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2015/09/amfipoli-peristeri141-2-701x475.jpg
Κατά παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα το μνημείο στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, όπως αποκάλυψε η Κ. Περιστέρη




Νέα στοιχεία από την Αμφίπολη δειχνουν ότι στο ταφικό μνημείο κατασκευάστηκε για να ταφεί ο Ηφαιστίωνας. Αυτό προκύπτει από όσα είπε η επικεφαλής αρχαιολόγος της ανασκαφής στον τύβο Καστά, Κατερίνας Περιστέρη, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε την Τετάρτη 30/9 το απόγευμα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με τίλο «Ερευνώντας τον τύμβο Καστά Αμφίπολης: 2012-2014».
Συγκινημένη με φωνή που έσπαγε, η Κατερίνα Περιστέρη παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανασκαφή στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης.

http://www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2015/09/peristeri_3.jpg

Στον επίλογο της ομιλίας της, αποκάλυψε ότι οι αρχαιολόγοι εντόπισαν ευρήματα με την σφραγίδα του προσωπικού αρχιτέκτονα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Δεινοκράτη.
Μεταξύ άλλων, η κυρία Περιστέρη ανέφερε ότι βρέθηκε το μονόγραμμα του Αντίγονου του Μονόφθαλμου και του Ηφαιστίωνα.
Επισήμανε ότι ο τύμβος έχει υποστεί πολυάριθμες λεηλασίες μέχρι τον καιρό των τελευταίων Μακεδόνων και υπογράμμισε ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν την ύπαρξη λατρευτικού χώρου εντός του μνημείου για μεγάλο ήρωα.
«Υπάρχουν τρεις επιγραφές που αποτελούν συμβόλαια έργου του ταφικού μνημείου. Οι επιγραφές γράφουν: «παρέλαβον» και έχουν το μονόγραμμα του Ηφαιστίωνα» είπε η Κατερίνα Περιστέρη, παρουσιάζοντας μία από τις επιγραφές. «Αυτό δηλώνει ότι πρόκειται για συμβόλαιο κατασκευής έργου και πλούσια εργολαβία» τόνισε.

http://www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2015/09/amf1.jpg

http://www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2015/09/amf15.jpg

http://www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2015/09/amf10.jpg

http://www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2015/09/amf000.jpg

Επίσης αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια των ανασκαφών βρέθηκαν νομίσματα σε καλή κατάσταση, όπως για παράδειγμα του Αλέξανδρου και του Κασσάνδρου. Ωστόσο σημείωσε ότι τα περισσότερα νομίσματα που βρέθηκαν είναι καμένα ή κατεστραμμένα.
«Πέρα από την καταστροφή που έχει δεχθεί το μνημείο, έχει σημασία η μοναδικότητά του. Πρόκειται για ένα τεράστιο ταφικό συγκρότημα, με εξαιρετικά γλυπτά» είπε η Κατερίνα Περιστέρη.
Σύμφωνα με τον αρχιτέκτονα της ανασκαφής στην Αμφίπολη, κ. Μιχάλη Λεφαντζή, ο οποίος έκανε μία εκτός προγράμματος τοποθέτηση στην εκδήλωση του ΑΠΘ για τον Τύμβο Καστά, ήταν ο ίδιος ο Μέγας Αλέξανδρος που έδωσε την παραγγελία για την κατασκευή του μνημείου. Και την έδωσε στον κορυφαίο αρχιτέκτονα της εποχής του, τον Δεινοκράτη.
Όπως αποδεικνύεται, δε, από επιγραφές, οι οποίες βρίσκονταν, μάλιστα, σε κοινή θέα κοντά στον Λέοντα της Αμφίπολης επί 80-90 χρόνια, το ταφικό μνημείο ήταν αφιερωμένο στον αδελφικό φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τον Ηφαιστίωνα.
Ο Τύμβος Καστά δημιουργήθηκε επί ενός προϋπάρχοντος γηλόφου, αλλά και εντός μιας παλαιότερης νεκρόπολης.

http://www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2015/09/%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B7-%CE%B1%CE%BC%CF%86%CE%B9%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7-%CE%B1%CF%80%CE%B8.jpg
Κατάμεστη η αίθουσα τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. και ο κοσμος που έμεινε απ’εξω κατευθύνθηκε στο αμφοθέατρο της πολυτεχνικής σχολής για να παρακολουθήσει την παρουσίαση μεσω τηλεοπτιης προβολής (φωτο απο ΑΠΕ ΜΠΕ/PIXEL/Σωτήρης Μπαρμπαρούσης)

Ο Δεινοκράτης περιέκλεισε σε έναν τεράστιο κυκλικό περίβολο τις παλαιότερες ταφές και δημιούργησε ένα μεγαλοπρεπές λατρευτικό μνημείο, αφιερωμένο στον Ηφαιστίωνα.
«Όπως φανερώνουν οι επιγραφές, το ταφικό μνημείο ήταν αφιερωμένο στον αδελφικό φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηφαιστίωνα», σημείωσε, αποφεύγοντας, παράλληλα, την έννοια «επιγραφή» και χαρακτηρίζοντάς τη «οικοδομικό συμβόλαιο της εποχής», το οποίο και εκπληρώθηκε, όπως είπε.

http://www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2015/09/amfipoli-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1-%CE%97%CF%86%CE%B1%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AF%CF%89%CE%BD%CE%B1-1.jpg
«Όπως φανερώνουν οι επιγραφές, το ταφικό μνημείο ήταν αφιερωμένο στον αδελφικό φίλο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Ηφαιστίωνα»

Όπως εν συνεχεία εξήγησε, ισχυροποιώντας τη θέση του για την αφιέρωση του μνημείου στον Ηφαιστείωνα, η επιβεβαίωση της παρουσίας του Λέοντα της Αμφίπολης στην κορυφή του τύμβου καταδεικνύει ότι το μνημείο είναι χαρακτηριστικό αφιέρωμα σε κάποιον χιλίαρχο, ο οποίος αντιστοιχούσε στον σημερινό πρωθυπουργό, και εκείνη την εποχή ο Ηφαιστίωνας ήταν τέτοιος. Σημειώνεται ότι ο Ηφαιστίωνας ήταν ναύαρχος, αλλά και ο χιλίαρχος του εταιρικού ιππικού.
Κατά τον κ. Λεφαντζή, όπως και την κυρία Περιστέρη, δεν υπάρχει πλέον κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι το μνημείο της Αμφίπολης είναι της ελληνιστικής εποχής.
Η κυρία Περιστέρη, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι βρέθηκε και το μονόγραμμα του Αντίγονου του Μονόφθαλμου. Το μονόγραμμα «ΑΝΤ» αρχικώς εκτιμήθηκε ότι αφορά τον Αντίγονο τον Μονόφθαλμο, αν και τέτοιου τύπου τυπικά μονογράμματα στους ορθοστάτες του περιβόλου υπήρχαν από την εποχή του Αντίγονου Γονατά έως του Μονόφθαλμου. Εντούτοις, στην εποχή του πρώτου, που ήταν μεταγενέστερη (πέθανε το 239 π.Χ.), δεν ήταν δυνατόν, σύμφωνα με τους ανασκαφείς, να κατασκευαστεί έναν τέτοιο τεράστιο έργο διότι δεν υπήρχαν χρήματα. Ως εκ τούτου, επισήμανε ο κ. Λεφαντζής, ο χρονικός προσδιορισμός του μνημείου περιορίζεται στα πέντε-έξι χρόνια μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου (323 – 319 π.Χ.), οπότε αρχίζει η οικονομική κάμψη και οι διάδοχοι διαμοιράζουν το κράτος του Μακεδόνα στρατηλάτη στον Τριπαράδεισο (321 π.Χ.).
Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της παρουσίασης, η κυρία Περιστέρη είπε ότι υπάρχει μία δυαδικότητα στο μνημείο, την «οποία δεν μπορούμε ακόμα να εξηγήσουμε», χωρίς να επεκταθεί περαιτέρω, αλλά δίνοντας νέα τροφή στα σενάρια περί διπλού τάφου στον οποίο θα μπορούσαν να είναι θαμμένοι ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Ηφαιστίωνας.
Παρουσίασε, δε, μέρος της ζωγραφιστού επιστυλίου, το οποίο ήταν τοποθετημένο στον τάφο της Αμφίπολης και απεικονίζει «τον νεκρό», έναν Μακεδόνα ιππέα, σε σκηνή μάχης και ακριβώς δίπλα εμφανίζεται μία υπερμεγέθη λεοντοκεφαλή, παρόμοια με αυτήν που είχε στο κράνος του ο Μέγας Αλέξανδρος. Σε άλλο σημείο, σύμφωνα με την ίδια, φαίνονται δύο υδρίες και μία Σφίγγα, όμοια με αυτή που είναι γλυπτή στην είσοδο του τάφου που τις φυλάει.
Παράλληλα, για πολλοστή φορά επισήμανε ότι ο τύμβος έχει υποστεί πολυάριθμες λεηλασίες μέχρι τον καιρό των τελευταίων Μακεδόνων. Επισήμανε, ακόμη, ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν την ύπαρξη λατρευτικού χώρου εντός του μνημείου για μεγάλο ήρωα.
Σε αποστροφές του λόγου της κατά τη διάρκεια της 55λεπτης διάρκειας ομιλία της, η κ.Περιστέρη έκανε λόγο για “διακοπή των εργασιών τους τελευταίους μήνες”, στην “ελπίδα” της για συνέχιση της χρηματοδότησης και ολιγωρία των υπευθύνων στο τομέα της συντήρησης των ευρημάτων. Δεν παρέλειψε επίσης να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τις παρούσες στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ κ.Λίνα Μενδώνη -τέως γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού- , την κ. Άννα Παναγιωταρέα (που είχε αναλάβει την “επικοινωνία” του ανασκαφικού έργου), τον περιφερειάρχη κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα (για την οικονομική ενίσχυση της ανασκαφής), την υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκροτήσης (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά αλλά και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ για την παρουσία του στην εκδήλωση.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ακόμη απο τις Σέρρες, ο Μητροπολίτης Σερρών & Νιγρίτης Θεολόγος, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Γιάννης Μωϋσιάδης, ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης, ο Δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Σερρών.

anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου