Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2015

Σέρρες: Μία απεργία, τρεις συγκεντρώσεις, ίδια αιτήματα…

http://allanea.gr/wp-content/uploads/2015/11/apergia11121.jpg
Τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται σήμερα στην πόλη των Σερρών, στο πλαίσιο της 24ωρης γενικής απεργίας.




Συγκεκριμένα, το εργατικό κέντρο του νομού, μαζί με το νομαρχιακό τμήμα της ΑΔΕΔΥ, την ομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών, τον φαμακευτικό σύλλογο και τους αγροτικούς συλλόγους πρόκειται να συγκεντρωθούν στη διασταύρωση των οδών Μεραρχίας και Θεσσαλονίκης, μπροστά στο κτίριο του εργατικού κέντρου.
Από την άλλη το ΠΑΜΕ οργανώνει τη δική του συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας. Ενώ η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κάπου ενδιάμεσα, στην πλατεία Κρονίου.
Τα αιτήματα
«Η κυβέρνηση αθετώντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις συνεχίζει τις πολιτικές της τιμωρητικής λιτότητας, της φτώχειας και της εξαθλίωσης, εφαρμόζοντας ένα νέο σκληρό μνημόνιο με επαχθείς όρους, προχωρώντας σε νομοθετήματα που καταργούν κάθε παροχή και κοινωνική ασφάλεια» αναφέρει η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας.
Η ΑΔΕΔΥ, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο διεκδικούν μεταξύ άλλων:
  • Κατοχύρωση και διεύρυνση του δημόσιου-κοινωνικού και αναδιανεμητικού ασφαλιστικού συστήματος με διατήρηση των συνταξιοδοτικών παροχών του.
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την επαρκή στελέχωση των Δημοσίων Υπηρεσιών, με έμφαση στους τομείς της Υγείας, Παιδείας, Αυτοδιοίκησης και Ασφαλιστικών ταμείων, με παράλληλη αύξηση της χρηματοδότησης και διατήρηση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα τους.
  • Επανακατάταξη στα μισθολογικά κλιμάκια όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο με άμεσο «ξεπάγωμα» των μισθών. Νέο μισθολόγιο με αποκατάσταση των απωλειών και ακώλυτη μισθολογική- βαθμολογική εξέλιξη.
  • Καθιέρωση δίκαιου και αξιοκρατικού συστήματος επιλογής προϊσταμένων.
ΣΥΡΙΖΑ εναντίον ΣΥΡΙΖΑ
Από το εντυπωσιακά στοιχεία της σημερινής κινητοποίησης, είναι η προτροπή του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή στην απεργία, εναντίον της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ!
Σε σχετική του ανακοίνωση ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει:
Καλούμε τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στην απεργία των συνδικάτων στις 12 του Νοέμβρη
  • Πρέπει να αντισταθούμε στα σχέδια για περικοπές στις συντάξεις, την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και του χρόνου ασφάλισης
  • Λέμε όχι στην κατάργηση του αφορολόγητου στο πετρέλαιο για τους αγρότες, στην υπερφορολόγηση και στην αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, μέτρα που εξαθλιώνουν τους αγρότες του νομού Σερρών, ο οποίος είναι κατ’ εξοχήν αγροτικός νομός
  • Λέμε ΟΧΙ στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας και στην εκχώρηση των «κόκκινων» δανείων σε διεθνείς κερδοσκόπους
  • Λέμε όχι στη συνέχιση της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, στη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και στη διατήρηση της ενοικιαζόμενης και εκ περιτροπής εργασίας
  • Η γενική απεργία στις 12 του Νοέμβρη πρέπει να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα σε κυβέρνηση και δανειστές ότι ο λαός, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι και η νεολαία δεν αντέχουν άλλη λιτότητα
  • Θέλουμε ζωή ανθρώπινη, εργασία με δικαιώματα και μισθούς για να μπορούμε να ζήσουμε. Θέλουμε κοινωνικές παροχές για μας και τα παιδιά μας. Θέλουμε αξιοπρεπείς συντάξεις και απαιτούμε διαφάνεια στη δημόσια ζωή, κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα, δημοκρατία και αξιοπρέπεια
  • Ζητάμε αύξηση μισθών και άμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751€, μείωση του εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας και προσλήψεις προσωπικού – με πλήρεις και σταθερές εργασιακές σχέσεις – επαναφορά του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ΣΣΕ, κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής, εκ περιτροπής και ενοικιαζόμενης εργασίας.
Το ΠΑΜΕ
Στη δική του ανακοίνωση, το ΠΑΜΕ τονίζει:
  • Όχι στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης
  • Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Μπλόκο στους πλειστηριασμούς!
  • Τέρμα πια στη φοροληστεία! Κάτω οι φόροι, σημερινοί και προηγούμενοι!
  • Απαιτούμε άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων. Όχι στις ομαδικές απολύσεις!
  • Όχι στους μισθούς πείνας. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ, κανένας χωρίς   συλλογική σύμβαση, κανένας ανασφάλιστος!
  • Κάλυψη των απωλειών τώρα! Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων! Κατάργηση όλων των αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων.
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ
Από την πλευρά της η ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. αναφέρει μεταξύ των αιτημάτων:
Αποκλειστικά δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα, με κριτήριο τις κοινωνικές ανάγκες με αυτοδίκαιη ασφάλιση όλων.
Σύνταξη στα 60 (55 για τις γυναίκες) ή στα 30 χρόνια εργασίας.
Πλήρης ασφάλιση για κάθε είδους ελαστική απασχόληση και τις περιόδους της ανεργίας, με το κόστος στους εργοδότες και το κράτος.
Καμιά σύνταξη κάτω από 900 ευρώ.
Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
Να επιστραφούν στα ασφαλιστικά ταμεία όλα όσα τους έκλεψαν (όπως τα 11 δις του PSI, τα αποθεματικά που πήραν τον πρώτο εξάμηνο του ‘15, τα 70 δις ευρώ που λεηλατήθηκαν έως το 2010 με τα δομημένα ομόλογα κλπ.).
Οι δημοσιογράφοι
Στην απεργία συμμετέχουν οι δημοσιογράφοι, με απόφαση της ομοσπονδίας (ΠΟΕΣΥ) από τις 6 σήμερα το πρωί, έως την ίδια ώρα της Παρασκευής. Μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ αναφέρει:
Διεκδικούμε δουλειά, αξιοπρεπείς ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση για όλους και σοβαρή, αξιόπιστη και δημοκρατική ενημέρωση με βάση τις αληθινές ανάγκες της κοινωνίας.
Ζητάμε συλλογικά δικαιώματα, που θα εγγυώνται την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία των εργαζομένων στα ΜΜΕ και της Ενημέρωσης.



δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Ελεύθερο Βήμα” των Σερρών
    allanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου