Στο Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο κατατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η σύμβαση του έργου ΣΔΙΤ απορριμμάτων στις Σέρρες που είναι προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ.
Το έργο, που θα κατασκευαστεί με την μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα), κατακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2014 στην κοινοπραξία εταιρειών Archirodon-Intrakat-Envitec και είναι δυναμικότητας 63 χιλιάδων τόνων απορριμμάτων.
Μετά την υποβολή για προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας της σύμβασης, η επένδυση βρίσκεται στην τελική ευθεία. Εάν το Ελεγκτικό Συνέδριο εγκρίνει τη σύμβαση, όπως συνέβη στην περίπτωση του αντίστοιχου έργου ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο, τότε αναμένεται μέσα στο 2016 να πραγματοποιηθεί η συμβασιοποίηση και κατ’εξακολούθηση η έναρξη κατασκευής της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων.
Ήδη λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών αναμετρήσεων και της επί μακρόν μετέωρης στάσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σχετικά με το εάν θα πρέπει να προχωρήσουν οι ΣΔΙΤ στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων, η υλοποίηση του έργου έχει καθυστερήσει σημαντικά. Και αυτό επειδή, αρχικά προβλεπόταν, το έργο να είναι πλήρως λειτουργικό έως το τέλος του 2015 ώστε να επιλυθεί μόνιμα το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στις Σέρρες.
Η χρηματοδότηση του έργου θα προέλθει από κοινοτικά κονδύλια -έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2010-2014- τις τράπεζες και ίδια κεφάλαια του αναδόχου κοινοπρακτικού σχήματος.
Τα οφέλη
Σύμφωνα με την Επιχείρηση Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Σερρών (ΕΣΑΝΣ), στα οφέλη του έργου περιλαμβάνονται η τόνωση της απασχόλησης με δημιουργία τουλάχιστον 200 θέσεων εργασίας στην περίοδο κατασκευής και 25ετους λειτουργίας, η αποφυγή επιβολής προστίμων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και η δυνατότητα άντλησης εσόδων από την παραγωγή προϊόντων από την επεξεργασία των απορριμμάτων.
Κινητικότητα
Την ίδια στιγμή, κινητικότητα καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις ΣΔΙΤ στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων. Έτσι, σε πλήρη κατασκευαστική δραστηριότητα βρίσκεται η μονάδα διαχείρισης Δυτικής Μακεδονίας που υλοποιεί η σύμπραξη εταιρειών Ηλέκτωρ-Άκτωρ στην Κοζάνη. Είναι προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ και ετήσιας δυναμικότητας 120.000 τόνων.
Ακόμη, το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τη σύμβαση του έργου ΣΔΙΤ, ύψους 160 εκατ. ευρώ, στην Πελοπόννησο με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Περιλαμβάνει την κατασκευή δύο σταθμών μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Κόρινθο και Αργολίδα και τριών μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων, αλλά και τριών χώρων υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ), σε Μεσσηνία, Αρκαδία και Λακωνία.
πηγή: capital.gr
allanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου