Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Αμφίπολη: Σοκ με την αιφνιδιαστική συνταξιοδότηση της Κατερίνας Περιστέρη!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiSiWZUp3FfaYTYDfAQRy2BqtMMst84LVTd6XCPTvIivbtj4sqlJYqmhic38QZi_gTuFnDZUuHwEK45pGqa5aIvQf8ye9yb4KSgbhVL6pZLoDEVEsryDvykTINdPB21H0uMh2Dn7dZDhvKF/s640/ef709de1a95d90a96dd9111209795edb_L.jpg
Σοκ προκαλεί στο πανελλήνιο η ανακοίνωση της συνταξιοδότηση της αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρης 26 ημέρες πριν εκπνεύσει το 2015 και λίγες ημέρες πριν ψηφιστεί το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που της έδινε το δικαίωμα παραμονής για άλλα επτά χρόνια.



Το Υπουργείο Πολιτισμού σε έγγραφο του ανακοινώνει στην Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών ότι με βάση τον ισχύοντα νόμο και λόγω συμπλήρωσης 35εντατίας αποχωρεί. Άγνωστες όμως παραμένουν ακόμη οι ενέργειες στις οποίες θα προβεί, αφού η ίδια επιθυμεί την παραμονή της στο δημόσιο, θέλοντας να ολοκληρώσει το όραμα της. Και αυτό δεν είναι άλλο από τη συνέχιση των ανασκαφών στον τύμβο Καστά, κάτι στο οποίο επιμένει από την πρώτη στιγμή.

Όλα αυτά όμως συμβαίνουν δέκα ημέρες πριν τη σύσταση της «επιτροπής διαχείρισης» της ανασκαφής, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί εντός του Δεκεμβρίου.


Ο αρχικός σχεδιασμός της Γ.Γ Μαρίας Βλαζάκη επί υπουργίας Νίκου Ξυδάκη «περί ολιστικής προσέγγισης» των ανασκαφών στην Αμφίπολης και της «επιτροπής καπέλο», υλοποιούνται τώρα επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά, ενώ δεν είναι τυχαία τα ονόματα που ακούγονται.


Σύμφωνα με πληροφορίες τη θέση της προϊσταμένης στην Εφορία Σερρών δεν αποκλείεται να αναλάβει η Διευθύντρια τους Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης Τζένη Βελένη αφού όμως προϋπάρξει ένα μεταβατικό στάδιο ορισμένων μηνών με την τοποθέτηση αναπληρώτριας Διευθύντριας που ίσως είναι αρχαιολόγος από την Εφορία Σερρών.


Στην επιτροπή διαχείρισης όμως ακούγεται έντονα το όνομα του συζύγου της, ομότιμου καθηγητή αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ Γιώργου Βελένη ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν θα συμμετέχει η προϊσταμένη της Εφορίας των Αιγών Αγγελική Κοτταρίδη.


Σε περίπτωση συνταξιοδότησης της Κατερίνα Περιστέρη η ίδια διατηρεί τα πνευματικά δικαιώματα της ανασκαφής ενώ βάση νόμου έχει το δικαίωμα να συνεχίσει της έρευνες της. Ωστόσο όμως όλες οι διαδικασίες θα εγκρίνονται από τη νέα προϊσταμένη της εφορίας Αρχαιοτήτων Σερρών και πρωτίστως από τη διάθεση συνεργασίας που θα έχει.


Η ανακάλυψη του Μακεδονικού τάφου της Αμφίπολης θα φέρει όμως πάντα τη δική της σφραγίδα όπως και του Μανώλη Ανδρόνικου στη Βεργίνα. Και αυτό δεν μπορεί να της το στερήσει κανείς.

  του Γιώργου Ροδάκογλου
        thousandnews.gr

 amfipolinews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου