Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2016

Σε εξέλιξη η δίκη των 13 σωφρονιστικών υπαλλήλων των Φυλακών Νιγρίτας που κατηγορούνται για τον θάνατο του βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι

http://www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2016/01/%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%B9-%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CE%9D%CE%B9%CE%B3%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B1%CF%82.jpg
Την ερχόμενη Τρίτη 12/1 θα συνεχιστεί στο Μικτό Ορκωτό δικαστήριο Θεσσαλονίκης η δίκη των 13 σωφρονιστικών υπαλλήλων που κατηγορούνται για τον θάνατο του Αλβανού βαρυποινίτη Ιλία Καρέλι.




Η δίκη ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα 4/1 μετά τις συνεχείς αναβολές που είχαν δοθεί το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
Να σημειωθεί ότι ο κατάλογος των μαρτύρων κατηγορίας αριθμεί 65 άτομα και μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται συνάδελφοι των κατηγορουμένων από τις φυλακές Μαλανδρίνου και Νιγρίτας, αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών, όπως επίσης ένας ξάδελφος του θύματος.

Πρώτη ημέρα


Την Δευτέρα κατά τη διάρκεια της δίκης όλοι οι κατηγορούμενοι ήταν παρόντες στην αίθουσα του δικαστηρίου, εκτός από έναν, που παρίστατο δια πληρεξούσιου δικηγόρου. Κληθέντες να διατυπώσουν ενώπιον του δικαστηρίου την υπερασπιστική τους θέση, οι κατηγορούμενοι, στο σύνολό τους, δήλωσαν ότι αρνούνται τις σε βάρος τους αποδιδόμενες πράξεις.
Την Δευτέρα εξετάσθηκαν δύο μάρτυρες. Ο πρώτος μάρτυρας συμμετείχε στη μεταγωγή του Ιλ. Καρέλι από την ‘Αμφισσα στη Νιγρίτα, ενώ ο δεύτερος -μαζί με συναδέλφους του- είχαν παραλάβει τον 42χρονο κρατούμενο από τις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου ο ίδιος νωρίτερα είχε δολοφονήσει τον σωφρονιστικό υπάλληλο Γιώργο Τσιρώνη, και τον μετέφεραν στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας, όπου έμεινε δυο νύχτες μέχρι να πραγματοποιηθεί η μεταγωγή.
http://www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2016/01/%CE%94%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CE%98%CE%B5%CF%83%CF%83%CE%B1%CE%BB%CE%BF%CE%BD%CE%AF%CE%BA%CE%B7%CF%82.jpg

Δεύτερη ημέρα

Την Τρίτη κατέθεσαν μάρτυρες δύο αστυνομικοί και ένας σωφρονιστικός υπάλληλος που ήρθαν σε επαφή με τον Καρέλι πριν την μεταγωγή του στις φυλακές Νιγρίτας.
Συγκεκριμένα πρώτος κατέθεσε ο αναπληρωτής διοικητής του αστυνομικού τμήματος Ιτέας στο οποίο μεταφέρθηκε οχτώ ώρες μετά τη δολοφονία του σωφρονιστικού υπαλλήλου Γ. Τσιρώνη, ο Καρέλι.
Ερωτηθείς από το δικαστήριο αλλά και από τους δικηγόρους των κατηγορουμένων αν διέκρινε τα βαριά τραύματα που φέρεται να έχει στις φωτογραφίες που τραβήχτηκαν πριν να εισέλθει στις φυλακές Νιγρίτας, ο αστυνομικός είπε πως είδε κάποια τραύματα στο χέρι και στους ώμους αλλά η υπηρεσία δεν έκρινε αναγκαία την μεταφορά του σε κάποιο νοσοκομείο και επιπλέον δεν το ζήτησε και ο ίδιος. Ο αστυνομικός τόνισε ότι είχαν διαταχθεί να βρίσκονται σε συνεχή οπτική επαφή με τον Αλβανό βαρυποινίτη αλλά δεν είδε τις ώρες της υπηρεσίας του να συμβαίνει κάτι περίεργο.
Χωρίς σαφείς απαντήσεις σχετικά με τα τραύματα του Καρέλι που φαίνονται στις φωτογραφίες κινήθηκε και η κατάθεση του αστυνομικού που μετέφερε τον Ι. Καρέλι από τις φυλακές Μαλανδρίνου στο αστυνομικό τμήμα Ιτέας.
«Διαταχθήκαμε να πάμε στις φυλακές Μαλανδρίνου, εισήλθαμε στις φυλακές μόνο όμως στο χώρο παραλαβής κρατουμένων» Ο ίδιος ανέφερε πως ο Καρέλι είχε τραύματα στο χέρι, στον αγκώνα, στην ωμοπλάτη και σημάδια στο πρόσωπο αλλά δεν έδωσε στοιχεία για το πώς προκλήθηκαν τα τραύματα αυτά. Επανέλαβε τα όσα είπε ο χθεσινός μάρτυρας που βρισκόταν στο αστυνομικό όχημα με το οποίο μεταφέρθηκε ο Καρέλι στο αστυνομικό τμήμα Ιτέας, ότι δηλαδή ο Καρέλι ρωτήθηκε αν επιθυμεί να διακομιστεί στο νοσοκομείο και πως ο Καρέλι απάντησε «Όχι δεν θέλω τίποτα, θέλω να κοιμηθώ».
Ενδιαφέροντα στοιχεία έδωσε ο σωφρονιστικός υπάλληλος στις φυλακές Μαλανδρίνου που παρέλαβε τον Καρέλι από το κελί του μαζί με άλλους σωφρονιστικούς υπαλλήλους μετά την δολοφονία του Τσιρώνη και τον μετέφεραν σε ειδικό χώρο εκτός πτέρυγας.
Όπως είπε, ειδοποιήθηκε από έναν συνάδελφο να πάει στις φυλακές πιο νωρίς από την ώρα που κανονικά έπιανε υπηρεσία. «Έφτασα στις φυλακές γύρω στη 13:00 το μεσημέρι» (η δολοφονία έγινε στις 12 το μεσημέρι).
Ο σωφρονιστικός υπάλληλος παραδέχθηκε πως δεν υπήρχε εντολή διευθυντή να προσέλθουν στο κελί του Καρέλι (ο διευθυντής ήταν άρρωστος) και άρα προσήλθαν αυθορμήτως.
«Μαζί με τους συναδέλφους μπήκαμε στο κελί όπου εκεί είδαμε μια λίμνη αίματος και ο Καρέλι είχε αίματα στα ρούχα και στο σώμα του» Σύμφωνα με τον ίδιο ο Καρέλι είχε μέχρι τότε ένα μοναδικό τραύμα στο χέρι του όπου το είχε καλύψει με μία πετσέτα και καπνό.
Το σημαντικό στοιχείο που αποκάλυψε ο σωφρονιστικός υπάλληλος είναι ότι σε όλο τον διάδρομο από το κελί μέχρι και το ειδικό χώρο που κρατήθηκε ο Καρέλι για οχτώ περίπου ώρες μέχρι να μεταφερθεί στο αστυνομικό τμήμα Ιτέας υπήρχαν κάμερες.
Το οπτικό υλικό της διαδρομής αυτής δεν βρίσκεται στα χέρια του δικαστηρίου, άγνωστο μέχρι στιγμής γιατί. Ο σωφρονιστικός υπάλληλος παραδέχθηκε επίσης ότι στις φυλακές Μαλανδρίνου δεν υπάρχει γιατρός και τον ρόλο αυτόν τον παίζουν σωφρονιστικοί υπάλληλοι κάτι που έρχεται σε αντίθεση με όσα δήλωσαν χθες μάρτυρες αστυνομικοί ότι τον Καρέλι τον είδε γιατρός πριν μεταφερθεί στο αστυνομικό τμήμα Ιτέας.
Ενδιαφέρον είναι και το στοιχείο που έδωσε ότι απ`όλους τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους έχει ζητηθεί DNA και άρα αποδεικνύεται αυτό που ρώτησαν χθες και οι δικηγόροι των κατηγορουμένων ότι σε εξέλιξη βρίσκεται και άλλη έρευνα και ενδεχομένως και άλλη δικογραφία από την εισαγγελία της Άμφισσας, πράγμα που δεν γνώριζε μέχρι χθες το δικαστήριο. Ανοιχτό άφησε επίσης το ενδεχόμενο δικηγόρος των κατηγορουμένων ότι ο εν λόγω μάρτυρας ενδέχεται να είναι κατηγορούμενος για την ίδια υπόθεση από άλλη έρευνα, κάτι όμως που αρνήθηκε ο ίδιος.

Η έρευνα του δικαστηρίου κινείται μέχρι στιγμής στην κατεύθυνση να αποδειχθεί αν ο Καρέλι χτυπήθηκε η και βασανίστηκε όχι μόνο στις φυλακές Νιγρίτες, όπου και απεβίωσε αλλά και πιο πριν σε άλλες φυλακές και αστυνομικά τμήματα.
http://www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2016/01/%CE%9A%CE%B1%CF%81%CE%AD%CE%BB%CE%B9-%CE%91%CE%BB%CE%B2%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82.jpg

Τρίτη ημέρα: Δίωξη ασκήθηκε για αξιόποινες πράξεις που τελέστηκαν πριν τη μεταγωγή του βαρυποινίτη στη Νιγρίτα

Η δίκη διακόπηκε για να συνεχιστεί την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου όπου κατέθεσαν και άλλοι μάρτυρες μεταξύ αυτών και ο διευθυντής των φυλακών Μαλανδρίνου.
Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου, με ύποπτους σωφρονιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Μαλανδρίνου, ασκήθηκε από την εισαγγελία πλημμελειοδικών ‘Αμφισσας. Αυτό προκύπτει με έγγραφο που διαβιβάστηκε από τις δικαστικές Αρχές της ‘Αμφισσας προς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης. Σχετικό αίτημα είχαν υποβάλει προ ημερών συνήγοροι υπεράσπισης των κατηγορουμένων.
Όπως έγινε γνωστό κατά τη τρίτη μέρα της ακροαματικής διαδικασίας, η δίωξη ασκήθηκε in rem, δηλαδή δεν είναι προσωποποιημένη, ενώ αφορούσε τα αδικήματα των βασανιστηρίων, της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και της οπλοφορίας-οπλοχρησίας.
Κατά την παραπάνω ενημέρωση, πάντως, η κυρία ανάκριση που ακολούθησε στην ‘Αμφισσα δεν κατέληξε σε συγκεκριμένους κατηγορούμενους, με συνέπεια η εκεί δικογραφία να επιστρέψει στον εισαγγελέα, που με τη σειρά του διέταξε να συνεχιστεί η ανάκριση και στο πλαίσιο αυτό ζήτησε να ληφθούν δείγματα DNΑ από σοφρωνιστικούς υπαλλήλους των φυλακών Μαλανδρίνου. Μεταξύ αυτών είναι δεσμοφύλακας που ομολόγησε ότι χτύπησε τρεις φορές με γκλοπ τον Ιλ. Καρέλι σε ειδικό θάλαμο όπου μεταφέρθηκε, ομολογία την οποία επανέλαβε ενώπιον του ΜΟΔ, όπου εξετάστηκε ως μάρτυρας κατηγορίας, επειδή -όπως είπε- ήταν απείθαρχος και εξύβριζε.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής των φυλακών Μαλανδρίνου, καταθέτοντας στο ίδιο δικαστήριο, εκτίμησε ότι σωστά αποφασίστηκε η μεταγωγή του Αλβανού βαρυποινίτη στη Νιγρίτα, διότι στο Μαλανδρίνο υπήρχε κίνδυνος συνάδελφοί του να χειροδικήσουν εναντίον του.
Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί την Τρίτη, 12 Ιανουαρίου.

Ιστορικό της υπόθεσης

Υπενθυμίζεται πως στο εδώλιο κάθονται 13 δεσμοφύλακες, στους οποίους αποδίδεται η πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων, εκ των οποίων επήλθε ο θάνατος ατόμου κατά συναυτουργία. Για την ίδια υπόθεση κατηγορείται και ο τότε διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας που αντιμετωπίζει το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή.
Οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι κατηγορούνται ότι υπέβαλαν τον Ιλία Καρέλι σε βασανιστήρια προκειμένου να τον τιμωρήσουν για τη δολοφονία – λίγες μέρες πριν μεταχθεί στη Νιγρίτα – συναδέλφου τους στις φυλακές Μαλανδρίνου, όπου κρατείτο ο βαρυποινίτης.
Στο παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Σερρών αναφέρεται, μεταξύ άλλων:
«Ο Αλβανός κρατούμενος Ιλία Καρέλι, ο οποίος, στις 25 Μαρτίου 2014, τραυμάτισε θανάσιμα τον σωφρονιστικό υπάλληλο των φυλακών Μαλανδρίνου Γιώργο Τσιρώνη, μετήχθη στις 27 Μαρτίου 2014 από το Γενικό Κατάστημα Κράτησης Μαλανδρίνου στο Κατάστημα Κράτησης Νιγρίτας. Κατά την άφιξή του στις φυλακές Νιγρίτας και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο χώρο αναμονής από τις 15.55 μέχρι και τις 18.32, οπότε οδηγήθηκε στο χώρο κράτησής του, σωφρονιστικοί υπάλληλοι των φυλακών Νιγρίτας υπέβαλαν τον κρατούμενο συστηματικά και αδιαλείπτως σε βασανιστήρια, προκείμενου να τον τιμωρήσουν για τον θάνατο του συναδέλφου τους. Αποτέλεσμα των πράξεών τους ήταν να προκληθούν στον Αλβανό κρατούμενο θλαστικές εκχυμώσεις καθώς και κάταγμα του σώματος του στέρνου. Το συγκεκριμένο κάταγμα και οι πράξεις βασανισμού, στις οποίες συστηματικά τον υπέβαλαν, ήταν ικανό να επιφέρει, τελικά, λίγες ώρες αργότερα, τον αρρυθμιογόνο θάνατο του Ιλία Καρέλι».
Τέλος, υπενθυμίζεται πως έξι από τους παραπάνω κατηγορούμενους είχαν κριθεί αρχικά προσωρινά κρατούμενοι και στη συνέχεια αποφυλακίστηκαν υπό όρους. Οι υπόλοιποι εμπλεκόμενοι είχαν αφεθεί -από την πρώτη στιγμή- ελεύθεροι, στη συντριπτική τους πλειονότητα με περιοριστικούς όρους.


anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου