Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

Δεν θέλουν Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στη Ροδόπολη

http://i0.wp.com/www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2016/01/%CE%A3%CF%84%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%B5%CE%B4%CE%BF-%CE%92%CE%B1%CF%83%CE%B9%CE%BB%CE%B5%CE%B9%CE%AC%CE%B4%CE%B7-%CE%A1%CE%BF%CE%B4%CF%8C%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B7.jpg?fit=701%2C391
Οι κάτοικοι της Ροδόπολης αντιδρούν στην προοπτική μετατροπής του παροπλισμένου στρατοπέδου «Βασιλειάδη» σε Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών.




Αρχικά το 2012, υπήρξε απόφαση της τοπικής Κοινότητας Ροδοπόλεως και του Δημοτικού Συμβουλίου Σιντικής (Δήμαρχος τότε ο Αποστολος Καρύδας), υπέρ της λειτουργίας Κέντρου Φύλαξης Λαθρομεταναστών στο πρώην στρατόπεδο Βασιλειάδη. Στη συνέχεια όμως και με την ραγδαία αύξηση των «κυμάτων» προσφύγων από την Ασία, οι κάτοικοι της περιοχής άλλαξαν γνώμη και πέρυσι στις 10/6/2015 με ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο Σιντικής, μετά από εισήγηση του νέου Δημάρχου κ. Φωτη Δομουχτσίδη, ανακάλεσε την απόφαση, για τη χρήση του στρατοπέδου για τη φιλοξενία μεταναστών.
Ηρθαν όμως στο φως, δημοσιεύματα, στις αρχές της εβδομάδας, ότι η Κυβέρνηση ψάχνει για χώρους δημιουργίας  Κέντρων Φιλοξενίας Μεταναστών και στα ονόματα περιλαμβανόταν και του στρατοπέδου της Ροδόπολης. Αυτό «θορύβησε» τους κατοίκους οι οποίοι και άρχισαν τις αντιδράσεις.
Πάντως να συμπληρώσουμε πως η πιθανότητα να δημιουργηθεί Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών στη Ροδόπολη είναι μικρή, καθώς η περιοχή είναι απομονωμένη από Κεντρικές οδικές αρτηρίες και τη μεγαλύτερη πιθανότητα συγκεντρώνει η δημιουργία του Κεντρου Φιλοξενίας να γίνει στο ν.Πιερίας (όπου και εκεί οι φορείς αντιδρούν).
Σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη (14/1), στη Ροδόπολη θα βρεθεί ο σύμβουλος του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, Συνταγματάρχης Παύλος Αδακτυλίδης, προκειμένου να «επιθεωρήσει» τις εγκαταστάσεις του παροπλισμένου στρατοπέδου «Βασιλειάδη»

Δηλώσεις του Δημάρχου Σιντικής Φώτη Δομουχτσίδη

Ο δήμαρχος Σιντικής Φώτης Δομουχτσίδης σε δηλώσεις του στην ιστοσελίδα  protothema.gr δηλώνει ότι: «Είμαστε αντίθετοι στο ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί το πρώην στρατόπεδο για Κέντρο Φιλοξενίας Μεταναστών. Η Ροδόπολη είναι ένα μικρό χωριό 800 κατοίκων, που δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος λειτουργίας ενός τέτοιου κέντρου που μόνο προβλήματα θα δημιουργήσει», ενώ επισημαίνει πως όταν το στρατόπεδο λειτουργούσε, φιλοξενούσε 120 με 150 άτομα προσωπικό.
«Πόσους μετανάστες θέλουν να μεταφέρουν; Θα είναι περισσότεροι από τους κατοίκους της Ροδόπολης και θα μεταφέρουν το πρόβλημα σε μια περιοχή δίπλα στα σύνορα με την Βουλγαρία;» καταλήγει στις δηλώσεις του ο κ.Δομουχτσίδης, ζητώντας από τους βουλευτές του νομού Σερρών, ανάμεσα και τους δύο από τα συγκυβερνώντα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, να τοποθετηθούν δημόσια.

Ιστορικό

Το στρατόπεδο «Βασιλειάδη» λειτουργούσε έως τα τέλη του 2012 ως Κέντρο Νεοσυλλέκτων, οπότε και λόγω κρίσης έβαλε λουκέτο. Υπήρξε τότε αίτημα του δήμου Σιντικής να παραχωρηθούν οι εγκαταστάσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση για οικο-τουριστικούς λόγους, μια και η Ροδόπολη γειτνιάζει με τον υγρότοπο της Κερκίνης και την οροσειρά του Μπέλες, η απάντηση όμως ήταν αρνητική. 


anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου