Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

Δωρεάν πατσάς, τσιγαρίδες κι άφθονη μουσική στο Μόδι Θεσσαλονίκης

http://www.seleo.gr/media/k2/items/cache/cd655e42bc8f733d34bafc0d62267156_L.jpg
Ανήμερα των Θεοφανείων αναβιώνουν και τα Λουγκατζάρια στο Μόδι από τον Πολιτιστικό Σύλλογο. Μετά τον Αγιασμό των υδάτων στο ρέμα του χωριού το χοιρινό κρέας έχει την τιμητική του!


      Σύμφωνα με την παράδοση τα Λουγκατζάρια (μεταμφιεσμένοι κάτοικοι του χωριού) περνούσαν το πρωί των Θεοφανείων από όλα τα σπίτια του Μοδίου για να ευχηθούν με τραγούδι καλή χρονιά και να μεταφέρουν το Αγιασμένο νερό από το ρέμα.
Στη συνέχεια πήγαιναν στην κεντρική πλατεία και άναβαν μεγάλη φωτιά. Εκεί έστηναν γλέντι με παραδοσιακή μουσική, άφθονο κρασί και μεζέδες και χόρευαν όλοι μαζί ως το βράδυ.


Τα τελευταία χρόνια το έθιμο αναβιώνει και πάλι με πρωταγωνιστές τους κατοίκους του Μοδίου που συνοδεύουν το έθιμο με ζωντανή παραδοσιακή μουσική, τσιγαρίδες - λουκάνικα και κρασί στην κεντρική πλατεία του χωριού.


Αρχικά θα σερβιριστεί πατσάς από… αγριογούρουνα, ενώ το μεσημέρι, θα ανάψει η παραδοσιακή μεγάλη φωτιά στην κεντρική πλατεία του Μοδίου, όπου θα ψηθούν οι τσιγαρίδες και άλλοι εκλεκτοί μεζέδες, ενώ η μουσική και τα πειράγματα θα δίνουν τον τόνο στο γλέντι που ακολουθεί.
Καλή χρονιά !!!
strymonikostoday.gr
     seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου