Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου εντός της πόλης των Σερρών

http://www.sertharros.gr/wp-content/uploads/2015/10/Tzelepis_Vouli-1024x478.jpg
Δέσμευση κατά τη συζήτηση της επίκαιρης Ερώτησης του Μ. Τζελέπη

 
Ο Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ν. Σερρών, κ. Μιχάλης Τζελέπης με την υπ’ αριθμόν Α.Π.: 460/29-01-2016 Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε σχετικά με την «σύνδεση του Ν. Σερρών με το φυσικό αέριο», η οποία συζητήθηκε στην Ολομέλεια της Παρασκευής 5-2-2016, πέτυχε την δημόσια δέσμευση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Πάνου Σκουρλέτη από το βήμα της Βουλής για «την επέκταση του φυσικού αερίου εντός της πόλης των Σερρών μήκους 57 χιλιομέτρων».

Στην αρχή της Επίκαιρης Ερώτησης, ο Βουλευτής περιέγραψε στον Υπουργό την υφιστάμενη κατάσταση. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: 
«Με αφορμή τη δημοσιοποίηση από την πλευρά της ΔΕΠΑ και ιδιαίτερα του Διευθύνοντος Συμβούλου, του κ. Κιτσάκου, των σχεδίων της ΔΕΠΑ για την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε περιοχές που δεν ήταν συνδεδεμένες με το φυσικό αέριο, ο Νομός Σερρών δεν συγκαταλέγονταν  στις υπό-επέκταση περιοχές. 
Ως γνωστόν από τον Νομό Σερρών περνάει ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου από τις βαλκανικές χώρες σε ένα μήκος πλέον των 80 χιλιομέτρων. Στον Νομό Σερρών βρίσκεται ο μετρητικός σταθμός φυσικού αερίου -και μάλιστα είναι ενταγμένος για να αναβαθμιστεί- και παρ’ όλα αυτά ο Νομός Σερρών δεν έχει σύνδεση με το φυσικό αέριο, έξω από τη Βιομηχανία Ζάχαρης και το Γενικό Νοσοκομείο Σερρών».Για τους παραπάνω λόγους, ο κ. Τζελέπης τόνισε την αναγκαιότητα της σύνδεσης του Ν. Σερρών με το φυσικό αέριο «προκειμένου να βελτιωθούν οι όροι διαβίωσης των πολιτών, αλλά και οι όροι καλυτέρευσης της λειτουργίας των επιχειρήσεων σε σχέση με τον ανταγωνισμό που υφίστανται οι επιχειρήσεις από τα όμορα κράτη, με τον χαμηλό ΦΠΑ και το χαμηλό κόστος εργασίας. 
Και λόγω, όμως, των χαμηλών θερμοκρασιών στον Νομό Σερρών είναι αναγκαιότητα- για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος-να γίνει η σύνδεση του Νομού, και των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, με το φυσικό αέριο. Άλλωστε, ο Νομός Σερρών είναι τελευταίος ως προς το ΑΕΠ της χώρας. Υπολείπεται κοντά στο 1,6 δις σε σχέση με το μέσο όρο του ΑΕΠ της χώρας».Απευθυνόμενος προς τα Υπουργικά έδρανα, ο Βουλευτής Ν. Σερρών ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό να τον ενημερώσει «για τις προθέσεις από πλευράς Υπουργείου, όπως επίσης και για τις ενέργειες που μπορούν και πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε και η Κεντρική Μακεδονία να είναι σε προτεραιότητα, αλλά ιδιαίτερα ο Νομός Σερρών, για να συνδεθεί με τον αγωγό φυσικού αερίου».Ο Υπουργός, ανταποκριμένος στα Ερωτήματα που του έθεσε ο Βουλευτής, απάντησε ότι: «Η εικόνα όπως την περιγράψατε, κύριε Τζελέπη, είναι αυτή ακριβώς. Σχεδιάζεται, λοιπόν, να υπάρξει η επέκταση του δικτύου εντός της πόλης των Σερρών, μήκους 57 χιλιομέτρων».Στην Δευτερολογία της Επίκαιρης Ερώτησης του, ο κ. Τζελέπης αφού αρχικά προέβη σε μία αναδρομή όλων των ενεργειών που έχουν γίνει κατά το παρελθόν για τη σύνδεση του Νομού με το φυσικό αέριο, και πιο συγκεκριμένα ανέφερε: 
«Το 2006, με Υπουργό Ανάπτυξης τον κ. Σιούφα, είχαν γίνει εγκαίνια σχεδόν της εταιρείας παροχής αερίου στο Νομό Σερρών. Κανένα αποτέλεσμα. Το 2013 εξαγγέλθηκε και πάλι ότι συνδέεται ο Νομός με εταιρεία παροχής αερίου, με έδρα τις Σέρρες. 
Το αποτέλεσμα: Δεν βρέθηκε στρατηγικός επενδυτής να μπει, μαζί με την Περιφέρεια, και να αναλάβουν το κόστος των δικτύων». Στη συνέχεια, ο Βουλευτής αιτήθηκε να του γνωστοποιήσει ο Υπουργός «το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου για τον Ν. Σερρών όπως επίσης έθεσε και το ζήτημα της χρηματοδότησης για να μην μείνει το έργο της επέκτασης με τα πενήντα επτά χιλιόμετρα δικτύου φυσικού αερίου  για άλλη μια φορά στα χαρτιά».Στο τέλος της τοποθέτησής του, ο Βουλευτής επεσήμανε την επιτακτική ανάγκη σύνδεσης του Νομού με το φυσικό αέριο και όπως υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος ο Νομός να σταθεί, εάν δεν συνδεθεί άμεσα». 
Κλείνοντας, ο κ. Τζελέπης ζήτησε από τον Υπουργό να τον ενημερώσει για το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να εξαγγείλει η Περιφέρεια γιατί όπως τόνισε «μπορεί οι προθέσεις του Υπουργείου να είναι καλές, αλλά, δυστυχώς, και ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλύτερες προθέσεις».


sertharros.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου