Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

Συγκλονιστική φωτογραφία: Μπάνιο σε κουτί από φελιζόλ για τα προσφυγόπουλα

http://www.seleo.gr/media/k2/items/cache/4403a05d519880ad46d03f4edc768de7_L.jpg
Στον απέραντο λασπότοπο της Ειδομένης πάνω από 14.000 πρόσφυγες προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από συνθήκες που αγγίζουν τα όρια του απάνθρωπου.




Το πρωί είδε το φως της δημοσιότητας μια συγκλονιστική φωτογραφία με ένα νεογέννητο, ένα βρέφος μόλις λίγων ημερών, μπορεί και ωρών, μέσα στις λάσπες... Η μητέρα σε σκηνή, από εκείνες που έδερνε η βροχή μερόνυχτα... Μια ηλικιωμένη γυναίκα το κρατά σφιχτά και το ξεπλένει, ενώ ένας άντρας μ' ένα μπουκάλι ρίχνει νερό, έξω στο κρύο, Μάρτη μήνα, στην Βόρεια Ελλάδα... Μια από τις δεκάδες εικόνες που μας αφήνουν άφωνους...

http://www.protothema.gr/Images/ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC4yMDEuMTAuMjMwL3Byd2ViZGF0YS9maWxlcy8xLzIwMTYvMDMvMTEvNDU3NjQzMjYzNC5qcGc%3d&t=0&w=820&h=457&a=Center

Λίγο αργότερα, ο αγώνας επιβίωσης αυτών των ανθρώπων αποτυπώθηκε σε μια άλλη φωτογραφία: Μια μητέρα έχει ζεστάνει λίγο νερό σε κάποια φωτιά και έχει βάλει το μικρό της γιο σε ένα κουτί από φελιζόλ, μια αυτοσχέδια μπανιέρα για να τον κάνει μπάνιο σε μια προσπάθεια να τηρηθούν κάποιοι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής.
Στην Ειδομένη και η χθεσινή νύχτα ήταν δραματική. Η βροχή δεν σταμάτησε να πέφτει, πλημμυρίζοντας σκηνές και παρασύροντας ή καταστρέφοντας τα λιγοστά πράγματα που έχουν απομείνει πια στους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους. Πρόσφυγες αλλά και μέλη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πάλευαν όλη τη νύχτα για να προστατεύσουν κυρίως τα παιδιά από τη βροχή, τα λασπόνερα και το κρύο μεταφέροντας ορισμένες από τις σκηνές σε πιο προστατευμένα σημεία.
Το ίδιο σκηνικό αναμένεται και σήμερα σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ.


protothema.gr
    seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου