Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Λένε ΟΧΙ στη διάλυση του γενικού νοσοκομείου Σερρών

http://i0.wp.com/www.anexartitos.gr/wp-content/uploads/2015/11/%CE%9D%CE%BF%CF%83%CE%BF%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B5%CE%B9_%CE%A3%CE%B5%CF%81%CF%81%CF%8E%CE%BD_00.jpg?fit=701%2C327
Οι επτά σύλλογοι (Αναπήρων Πολιτών – Σύλλογος Γυναικών – Σύλλογος Διαβητικών– Σύλλογος Καρκινοπαθών– Σύλλογος Κινητικά Αναπήρων– Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών-Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ) Ν. Σερρών που τη περασμένη εβδομάδα εξέδωσαν τη διακήρυξή τους, ...




οργανώνουν τη πρώτη παρέμβασή τους στη Δημόσια Υγεία, οργανώνοντας συγκέντρωση διαμαρτυρίας τη προσεχή Τετάρτη (9/3)  στο Νοσοκομείο Σερρών για τη κατάσταση που επικρατεί σε αυτό.
Στη νέα ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού οι επτά σύλλογοι αναφέρουν:
Όλοι εμείς, οι σύλλογοι ευπαθών ομάδων και χρονίως πασχόντων, τα σωματεία και οι σύλλογοι των εργαζομένων στις δομές υγείας, της πρόνοιας και του φαρμάκου, διάφορες αγωνιστικές κινήσεις και μεμονωμένοι άνθρωποι από αυτούς τους χώρους, αποφασίζουμε να ενώσουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας ώστε να αποτρέψουμε, την πλήρη απαξίωση του νοσοκομείου και των κέντρων υγείας στο νομό μας, τη διάλυση της  δημόσιας υγείας και πρόνοιας, την καρατόμηση της κοινωνικής ασφάλισης.
Την τελευταία 5ετία με την επίθεση που έχει δεχθεί ο χώρος της Υγείας – Πρόνοιας, την υποβάθμιση των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας και τη επιδείνωση των συνθηκών εργασίας των Υγειονομικών, το Νοσοκομείο Σερρών έχει υποστεί μια μεγάλη υποβάθμιση, που καθιστά τη λειτουργία του επικίνδυνη.
Οι συνεχείς μειώσεις στον προυπολογισμό,  η αποχώρηση και μη πρόσληψη προσωπικού έχουν κάνει τη λειτουργία του Νοσοκομείου ασφυκτική τόσο για τους ασθενείς, όσο και για τους εργαζόμενους.

ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
  • Σε σύνολο 161 οργανικών θέσεων ειδικών ιατρών, υπηρετούν 73 ειδικοί ιατροί
  • Σε  σύνολο 90 θέσεων ειδικευομένων, υπηρετούν 61
Αυτό έχει ως συνέπεια τμήματα του Νοσοκομείου να λειτουργούν με 1-2 γιατρούς, να μην μπορούν να καλυφθούν τα προγράμματα εφημεριών, να μη λειτουργεί το σύνολο των χειρουργικών κλινών, η αναμονή για ραντεβού σε εξωτερικά ιατρεία ή προγραμματισμένα χειρουργεία να είναι πολύμηνη.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο υπόλοιπο προσωπικό με μεγάλες ελλείψεις σε Νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ τμήματα της λειτουργίας του Νοσοκομείου έχουν εκχωρηθεί σε ιδιώτες (καθαριότητα, διανομή γευμάτων, φύλαξη) με προσωπικό που αμείβεται με ψίχουλα, δουλεύει σε συνθήκες γαλέρας και το κόστος για το Νοσοκομείο είναι σχεδόν το ίδιο με το να είχε μόνιμο προσωπικό για τις παραπάνω θέσεις.
 ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ
Είναι μεγάλος ο κίνδυνος αναστολής της λειτουργίας της ΜΤΝ καθώς ο μοναδικός Νεφρολόγος και Διευθυντής της ΜΤΝ βρίσκεται σε διαδικασία συνταξιοδότησης. Αυτό πέρα από το κλείσιμο της ΜΤΝ του Νοσοκομείου θα οδηγήσει και στην αναστολή λειτουργίας και των ιδιωτικών ΜΤΝ, οδηγώντας 250 ασθενείς σε αιμοκάθαρση σε εβδομαδιαίο γολγοθά προς ΜΤΝ όμωρων νομών και θέτοντας σε κίνδυνο και τη ζωή ασθενών που θα χρειαστούν επείγουσα αιμοκάθαρση. Η προσωρινή λύση με την απόσπαση Νεφρολόγου από το Νοσοκομείο Πολυγύρου δε λύνει το πρόβλημα

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ
Στον οργανισμό του Νοσοκομείου αναφέρεται η συγχώνευση των Παθολογικών Κλινικών και η κατάργηση του τμήματος Χημειοθεραπείας. Με απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου συνεχίζουν να λειτουργούν οι 2 παθολογικές και το τμήμα Χημειοθεραπείας, αλλά αυτό δεν εξασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας τους.
ΤΜΗΜΑ ΧΗΜΕΙΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ:  Ενώ προβλέπεται από τον οργανισμό ογκολόγος δεν έχει ποτέ προσληφθεί και το τμήμα καλύπτεται από παθολόγο. Το τμήμα χημειοθεραπείας εξυπηρετεί περίπου 3000 ασθενείς/ έτος, έχει 4 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό που δεν επαρκεί να καλύψει τις ανάγκες.

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Την τελευταία 6ετία ο προυπολογισμός του Νοσοκομείου έχει μειωθεί περισσότερο από 70%. Κάθε χρόνο ερχόμαστε αντιμέτωποι με την έλλειψη υλικών και ειδών υγιεινής των ασθενών. Στον Προυπολογισμό του 2016, που είναι ο ίδιος με του 2015, έχουν ενταχθεί και τα φάρμακα υψηλού κόστους, όπως πχ τα χημειοθεραπευτικά, με αντίστοιχη μείωση του ποσού που αντιστοιχεί σε επικουρικό προσωπικό και υλικά.
Ο αγώνας για την ανατροπή της παραπάνω κατάστασης είναι δικός μας και μόνο σε συμμαχία με τον υπόλοιπο λαό, μπορούμε να τα καταφέρουμε!
Όλα τα παραπάνω δεν είναι αποτέλεσμα του «κακού του ριζικού μας», ούτε μιας κακής διαχείρησης από τους κυβερνώντες, αλλά της στρατηγικής της ΕΕ και των κυβερνήσεων της χώρας για το χώρο της Υγείας όπως αυτές αποτυπώνονται στις αντίστοιχες αποφάσεις. Πολιτικές που θέλουν:
Α) εξασφάλιση «βιώσιμων και αποδοτικών συστημάτων Υγείας» μέσω «της οικονομικής βιωσιμότητάς τους και της αλλαγής στον τρόπο λειτουργίας των δημόσιων μονάδων Υγείας». Δηλαδή ραγδαία μείωση της κρατικής χρηματοδότησης των κρατικών μονάδων Υγείας και ενίσχυση της λειτουργίας τους με όρους επιχειρήσεων.
Β) «επένδυση στην Υγεία των πολιτών» μέσω κρατικής παροχής «στοιχειωδών υπηρεσιών». Δηλαδή περιορισμός των υπηρεσιών που παρέχονται δωρεάν από το κράτος στο επίπεδο του «ελάχιστου βασικού πακέτου».
Τώρα απαιτείται η όσο το δυνατό μεγαλύτερη ενότητα και συντονισμός ώστε να μην υλοποιηθούν οι απάνθρωποι σχεδιασμοί που υπάρχουν για την υγεία, την πρόνοια, το φάρμακο και την κοινωνική ασφάλιση. Οι σύλλογοι, τα σωματεία, διάφορες επιτροπές και μεμονωμένοι συνδικαλιστές και αγωνιστές ενωνόμαστε από τα κάτω σε αυτήν την κατεύθυνση, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορετικές αντιλήψεις μπορεί να υπάρχουν.
Απαιτούμε:
  • Άμεση απόσυρση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου, κατάργηση όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών μνημονικών νόμων και διατάξεων.
  • Αποκλειστικό δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας- πρόνοιας με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.
  • Αποκλειστικά δημόσια, καθολική υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση.
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση και το κλείσιμο προνοιακών ιδρυμάτων.

Διεκδικούμε για τις μονάδες Υγείας του Νομού Σερρών:
  •  καμία συγχώνευση και κανένα κλείσιμο κλινικής, Κέντρου Υγείας, Προνοιακού Ιδρύματος
  • κάλυψη όλων των κενών οργανικών θεσεων με προσωπικό μόνιμο, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
  • πρόσληψη όλων των εργολαβικών εργαζομένων σε μόνιμες θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, μονιμοποίηση όλου του επικουρικού προσωπικού.
  • αύξηση του Προυπολογισμού του Νοσοκομείου Σερρών
  • άμεση πρόσληψη Νεφρολόγων στη ΜΤΝ του Νοσοκομείου για την απρόσκοπτη λειτουργία της
  • να μην κλείσει η μονάδα Χημειοθεραπείας του Νοσοκομείου και άμεση πρόσληψη Ογκολόγου
  • να παρέχονται όλα τα χημειοθεραπευτικά φάρμακα από το Νοσοκομείο Σερρών
  • Επαναλειτουργία του Οδοντιατρείου για ΑμΕΑ στο Νοσοκομείο Σερρών
  • Λειτουργία του διαβητολογικού ιατρείου του Νοσοκομείου Σερρών σε καθημερινή βάση.
ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 16 ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΙΣ 10:00 ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΕΡΡΩΝ


 anexartitos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου