Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

Στην Κίνα ο Τσίπρας για προσέλκυση επενδύσεων

http://www.topontiki.gr/sites/default/files/styles/article_main/public/article/2016-07/tsipras-.jpg?itok=IYXGe8uZ
Με στόχο την αναβάθμιση της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Κίνα, κυρίως στον τομέα των μεταφορών και των υποδομών, ...




 ... όπου οι Κινέζοι έχουν σηματοδοτήσει το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στις μεταφορές και ιδιαιτέρως για τα λιμάνια Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης αλλά και το σιδηροδρομικό δίκτυο αναχωρεί για το Πεκίνο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδεία υπουργών και επιχειρηματιών.
Ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κεκιάνγκ τη Δευτέρα, την οποία θα ακολουθήσουν η υπογραφή των συμφωνιών και δηλώσεις στον τύπο.
Θα υπογραφούν μια σειρά από μνημόνια συνεργασίας, τα οποία θα αφορούν στην εκπαίδευση, την έρευνα και τεχνολογία, τη συνεργασία των εθνικών βιβλιοθηκών, τις πολιτιστικές ανταλλαγές και τη συνεργασία των δημόσιων τηλεοπτικών δικτύων των δυο χωρών.
Επίσης θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας της Τράπεζας της Ελλάδος με την China Development Bank καθώς και ανάμεσα στο Enterprise Greece και τον αντίστοιχο φορέα με αντικείμενο τις εξαγωγές προϊόντων και τις επενδύσεις. Η επίσημη επίσκεψη ξεκινά το Σάββατο και ολοκληρώνεται την Τετάρτη.
Τα κυβερνητικά στελέχη που θα συνοδεύσουν τον πρωθυπουργό είναι  η κυβερνητικής εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης  Μπαλτάς, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, και  ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας. Επίσης, στην αποστολή μετέχει  η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.
Την κυβερνητική αποστολή θα πλαισιώσουν θεσμικοί φορείς κι επιχειρηματίες από τον χώρο του τουρισμού, του real estate, της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας, της ναυτιλίας, των τεχνολογιών και της υγείας.
Η κυβέρνηση προσδίδει πολύ μεγάλη σημασία στο ταξίδι αυτό δεδομένης της συγκυρίας κατά την οποία, μετά την αξιολόγηση επιχειρείται να διαμορφωθεί κλίμα προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα, που θεωρείται ότι θα συμβάλλουν στην πορεία προς την ανάκαμψη. Η κινεζική πλευρά ενδιαφέρεται για επενδύσεις στις μεταφορές και ιδιαιτέρως ενδιαφέρεται για τα λιμάνια Πειραιά, Θεσσαλονίκης και Αλεξανδρούπολης αλλά και τους σιδηροδρόμους.
Πέρα από τις σχετικές συζητήσεις, μνημόνια συνεργασίας αναμένεται να υπογραφούν στους τομείς του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και της έρευνας, των τεχνολογιών,  τις εξαγωγές προϊόντων. Συμφωνίες αναμένεται να υπάρξουν και ανάμεσα στους επιχειρηματίες που μετέχουν στην αποστολή με Κινέζους επιχειρηματίες.
Την Κυριακή 2 Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας θα επισκεφτεί ένα μεγάλο τεχνολογικό πάρκο στο Πεκίνο και μετά θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Σινικό τείχος.
Ο πρωθυπουργός με τον ομόλογό του Λι Κεκιάνγκ θα μιλήσουν σε επιχειρηματικό φόρουμ το πρωί της Δευτέρας, ενώ το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Αλέξης Τσίπρας θα ξεναγηθεί στην «Απαγορευμένη πόλη», θα επισκεφτεί τον Οργανισμό Τροφίμων στην Κίνα και θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Κίνας Ξι Γιν Πινγκ, όπου αναμένεται και η υπογραφή κοινής δήλωσης με θέμα τη στρατηγική σχέση των δυο χωρών.
Το βράδυ της Τρίτης, η ελληνική αποστολή θα μεταβεί στη Σαγκάη, όπου ο πρωθυπουργός θα συναντήσει στελέχη της COSCO, αλλά και επιχειρηματίες από το χώρο της ναυτιλίας και των νέων τεχνολογιών, καθώς και Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στη Κίνα.

ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ WEB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου