Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2016

Πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε δομές στη Θεσσαλονίκη έφτιαξαν έπιπλα και τα πωλούν στην 81η ΔΕΘ (ΦΩΤΟ)

http://www.seleo.gr/media/k2/items/cache/9ec691f7a1e5521962ae813a7a05097b_L.jpg
Πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε δομές φιλοξενίας στη Θεσσαλονίκη, με μεγάλο μεράκι έφτιαξαν έπιπλα και με ένα πλατύ χαμόγελο, τα έστησαν στην 81η ΔΕΘ, περιμένοντας να τα πουλήσουν.




Μια διαφορετική γωνιά υπάρχει φέτος στην 81η ΔΕΘ, στο περίπτερο των δομών αλληλεγγύης. Στο συγκεκριμένο περίπτερο φιλοξενούνται οι κατασκευές προσφύγων που είναι διαθέσιμες για πώληση.

http://www.seleo.gr/images/arxeio/81deth/prosfiges_deth_05.jpg

Συγκεκριμένα, πέντε Σύριοι από την δομή φιλοξενίας της Softex, κατασκεύασαν με μεγάλη όρεξη τραπέζια, καρέκλες, πίνακες, παιχνίδια και κούνια για μωρό, ώστε να μπορέσουν να μαζέψουν λεφτά και να εξασφαλίσουν κάποιες ημέρες της ζωής τους στην Ελλάδα. Εμείς γνωρίσαμε, τρεις από τους πέντε πρόσφυγες που κατασκεύασαν όλα τα έπιπλα.

http://www.seleo.gr/images/arxeio/81deth/prosfiges_deth_07.jpg

Ο Τάρε, είναι 19 χρονών και ήρθε από την Συρία μόνος του, αφήνοντας πίσω την οικογένεια του. Ρωτώντας τον, πως ήταν αυτό το δύσκολο ταξίδι, απαντάει «Ήρθα από την Τουρκία με βάρκα στην Ελλάδα. Ήταν δύσκολο ταξίδι. Την ώρα που είσαι στην βάρκα, αν κάνεις ένα λάθος, έπεσες στη θάλασσα».
Ο Αλί, είναι 26 χρόνων και στάθηκε λίγο πιο τυχερός, διότι στη Softex είναι μαζί με την οικογένεια του. Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους δυο, ο Μαχμέτ, θέλει να μείνει στην Ελλάδα, καθώς «δεν έχει και άλλη επιλογή» όπως σχολίασε ο Τάρε.Όπως και ο Τάρε, ο 24χρονος Μαχμέτ ήρθε μόνος του στην Ελλάδα.

Από αριστερά προς δεξιά, ο Τάρε, ο Αλί και ο Μαχμέτ

http://www.seleo.gr/images/arxeio/81deth/prosfiges_deth_01.jpg

Η κατασκευή των επίπλων, σε αυτά τα νέα παιδιά έδωσε ιδιαίτερη χαρά. Ο Τάρε και Μαχμέτ είναι η πρώτη φορά που κατασκεύαζαν αντικείμενα από ξύλο, ενώ ο Αλί, στη Συριά ασχολιόταν με αυτό. «Δεν είναι δύσκολο να το κάνεις. Αν ασχοληθείς μπορείς» δηλώνουν οι τρεις πρόσφυγες στο Seleo.

http://www.seleo.gr/images/arxeio/81deth/prosfiges_deth_02.jpg

Το περισσότερο που εργάστηκαν για μια κατασκευή είναι δυο ημέρες και πρόκειται για το μεγάλο τραπέζι, που ενδιαφέρθηκαν πολλοί επισκέπτες. Όλα τα έπιπλα είναι κατασκευασμένα από ξύλο, τα μοντάρουν και τα βάφουν μόνοι τους οι πέντε πρόσφυγες, ενώ τα υλικά τους τα προσφέρει η ΜΚΟ InterVolve. Στο κάμπ, που διαμένουν, έχουν ακόμα περισσότερα έπιπλα που έφτιαξαν τόσο καιρό.

http://www.seleo.gr/images/arxeio/81deth/prosfiges_deth_09.jpg

«Η συγκεκριμένη δράση είναι ένας τρόπος που σκεφτόμαστε να εφαρμόσουμε σε όλα τα κάμπ, μέχρι να υπάρξουν καλύτερες συνθήκες και να πάνε αλλού, για να δώσουμε στους πρόσφυγες δουλειά και να μπορέσουν να ασχοληθούν με κάτι» αναφέρει στο Seleo η Μαρία Τοπαλίδου, μέλος της Ομάδας Αλληλεγγύης και «Καλαθάκι». Η κυρία Τοπαλίδου, μας ενημέρωσε ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται για τα έπιπλα και ενθουσιάζεται όταν μαθαίνει ότι τα έφτιαξαν πρόσφυγες. Τα χρήματα από τις πωλήσεις, θα πάνε όλα κατευθείαν στις τσέπες των πέντε προσφύγων. 

http://www.seleo.gr/images/arxeio/81deth/prosfiges_deth_04.jpg

http://www.seleo.gr/images/arxeio/81deth/prosfiges_deth_08.jpg

http://www.seleo.gr/images/arxeio/81deth/prosfiges_deth_06.jpg

http://www.seleo.gr/images/arxeio/81deth/prosfiges_deth_03.jpg

seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου