Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2016

Ερωτήματα από υπαινιγμούς Βουδούρη κατά Μουζάλα για το προσφυγικό

http://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_116094/erwtimata-apo-upainigmous-boudouri-kata-mouzala_3.w_l.jpg
« Πόλεμος» υπαινιγμών ,διαρροών και συγκεκαλυμμένων καταγγελιών έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους αρμόδιους για την διαχείριση των προσφύγων στην Ελλάδα.




" Πόλεμος"  υπαινιγμών ,διαρροών και συγκεκαλυμμένων καταγγελιών έχει ξεσπάσει ανάμεσα στους αρμόδιους για την διαχείριση των προσφύγων στην Ελλάδα, στη σκιά της παραίτησης του Γ.Γ. πρώτης υποδοχής και ταυτοποίησης Οδυσσέα Βουδούρη. Η παραίτηση του έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό.

Βολές και καταγγελίες   

Ο κ. Βουδούρης σε ραδιοφωνικές του συνεντεύξεις την Τρίτη επιβεβαίωσε ότι έχει υποβάλλει την παραίτηση του, απέρριψε τις διαρροές από το περιβάλλον του αρμόδιου υπουργού ότι θέλησε να επιβάλλει ως Διευθύντρια Πρώτης Υποδοχής πρόσωπο της αρεσκείας του και άφησε σαφείς υπαινιγμούς ότι πίσω από τη διαχείριση των προσφύγων στην Ελλάδα υπάρχει οικονομικό όφελος για κάποιους.
Κι αυτό γιατί όπως σημείωσε με έμφαση στην Νορβηγία ένας πρόσφυγας κοστίζει στο κράτος 12.000 ευρώ στην Ελλάδα της κρίσης το αντίστοιχο ξεπερνά τα 15.000 ευρώ.
«Η Νορβηγία έχει περισσότερους πρόσφυγες συγκριτικά με τον πληθυσμό της, από ότι έχουμε εμείς. Πόσο ξοδεύει η Νορβηγική κυβέρνηση, ανά πρόσφυγα και ανά έτος; Ξοδεύει λιγότερο, από τα χρήματα που ξοδεύουμε εμείς. Το μέσο κόστος ενός πρόσφυγα στη Νορβηγία, ανά έτος, είναι της τάξεως των 12.000 (ευρώ). Στην Ελλάδα είναι 15.000» ανέφερε μιλώντας στο Βήμα FM.  Και προέτρεψε...εγκαλώντας τους δημοσιογράφους που δεν έχουν κάνει τη σχετική έρευνα.

« Εχω ενημερώσει τον πρωθυπουργό»   

Ο κ. Βουδούρης ανέφερε επίσης πως του διαμηνύθηκε από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ότι δεν θα υπάρξει απάντηση στην επιστολή παραίτησης του , και έτσι χαρακτήρισε την παραίτηση του δεδομένη.
«Η παραίτησή μου είναι δεδομένη. Έχω ενημερώσει τον πρωθυπουργό. Η αιτία είναι ότι πήρα μία εντολή από τον πρωθυπουργό, η οποία δεν έχει αντικείμενο. Αυτή τη στιγμή, οι δομές είναι ακυβέρνητες. Έρχονται τώρα νέοι υπάλληλοι.. δεν υπάρχει ένας υπεύθυνος να τους πει τι δουλειά θα κάνουν»

Βολές και υπαινιγμοί κατά Μουζάλα

Ερωτηθείς από τον δημοσιογράφο αν είναι ακριβές ότι υπήρξε εμμονή από μέρους του να τοποθετηθεί ως Διευθύντρια Πρώτης Υποδοχής συγκεκριμένο πρόσωπο , όπως αναφέρει το περιβάλλον του υπουργού, το απέρριψε ως ψευδές.
«Μύθευμα. Είναι ψεύδος. Καταρχήν δεν έχω αυτήν την δυνατότητα. Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Υποδοχής, ορίζεται από τον Υπουργό. Εγώ δεν έχω τη δυνατότητα να τους δηλώσω. Κατά τον νόμο, εγώ πρέπει να ορίσω τους Διοικητές στα νησιά που έχουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Για να τους ορίσω όμως, πρέπει να υπογράψει σχετική απόφαση της εκχώρησης των αρμοδιοτήτων»  είπε ο κ. Βουδούρης και σημείωσε ότι επί δίμηνο προσπαθούσε να επικοινωνήσει με τον υπουργό.
Ο κ. Βουδούρης σε επιστολή του προ ημερών προς τον Γιάννη Μουζάλα, τον ενημέρωσε για την κρισιμότητα της κατάστασης στο προσφυγικό γράφοντας «Αγαπητέ Γιάννη σήμερα καθίσταται πλέον επικίνδυνο να σημειώνοντας συνεχίσουμε χωρίς την άμεση εφαρμογή των οργανωτικών μέτρων που προβλέπει ο νόμος. Οι συνθήκες είναι δραματικές όχι μόνο για τους πρόσφυγες και τις τοπικές κοινωνίες αλλά και τη χώρα μας συνολικά…», επισημαίνει.

Εσπασε το φράγμα των  60.000 ο αριθμός των προσφύγων   

Την ίδια ώρα για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης ο αριθμός των προσφύγων έχει ξεπεράσει τις 60.000. Στα νησιά του βορειονατολικού Ανατολικού Αιγαίου βρίσκονται σήμερα 9948 με τους περισσότερους από τους μισούς 5267 να βρίσκονται στη Λέσβο. Στη Χίο, βρίσκονται εγκλωβισμένοι 3598 και στη Σάμο 1083. Το τελευταίο 24ωρο και μέχρι σήμερα το πρωί στη Λέσβο πέρασαν 143, στη Χίο 40 και στη Σάμο κανένας.
Εκθεση της τουρκικής ακτοφυλακής  αναφέρει ότι οι αρχές του γειτονικού κράτους από την αρχή το έτους απέτρεψαν 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες από το να περάσουν το Αιγαίο και να έρθουν στην Ελλάδα.


thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου