Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2016

Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες για τον Τσακαλώτο- Απομακρύνεται η υποδόση

http://www.parapolitika.gr/sites/default/files/styles/sc_640x430/public/article/2016-09/e9b612c77a484b87502ac6bbf2b683f32.jpg?itok=hYAIFb3P
Οι παράλογες καθυστερήσεις της Ελλάδας στα προαπαιτούμενα και ο ρόλος του ΔΝΤ




Το απόλυτο deja vu! Η Αθήνα υπόσχεται ταχεία εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, οι Ευρωπαίοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου νέων καθυστερήσεων, το ΔΝΤ ακονίζει τα νύχια του, η δόση απομακρύνεται και η αβεβαιότητα σε αγορές και επενδυτές επανέρχεται. Oσοι πίστεψαν ότι το ταξίδι του Ευ. Τσακαλώτου στις Βρυξέλλες και η συνεδρίαση του Euroworking Group θα ήταν μια... ευχάριστη νότα πριν από την επιστροφή των επικεφαλής, πλανήθηκαν πλάνην οικτράν και είναι ενδεικτικό ότι ακόμα και το non paper του υπουργείου Οικονομικών απέπνεε μια ασυνήθιστη και μάλλον ξινή απογοήτευση.
Η ουσία είναι ότι η ελληνική πλευρά δέχθηκε τα πρώτα επίσημα «χάδια» για τις καθυστερήσεις, που σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, είναι ανεξήγητες, ειδικά σε θέματα που έχουν προ πολλού αποφασιστεί και πέρα από την προφανή μετατροπή της τυπικής -κατά την κυβερνητική άποψη- διαδικασίας σε θρίλερ, βαραίνει πολύ το κλίμα στο μέτωπο του χρέους, όπου οι περισσότεροι εταίροι εμφανίζονται «παγωμένοι».
ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ
Παρά τη διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποίησε δημοσίως ο Π. Μοσκοβισί, χαρακτηρίζοντας δύσκολα κάποια από τα προαπαιτούμενα, η αλήθεια είναι ότι πίσω από τις κλειστές πόρτες ζητήθηκαν εξηγήσεις για τους λόγους των καθυστερήσεων, χωρίς να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις, εξ ου και η «οδηγία» της Κομισιόν για τη δημιουργία «κόκκινης» γραμμής, προκειμένου να επιλύονται εν τη γενέσει τους τα όποια προβλήματα.
Αυτό που επιβεβαιώνουν νεότερες πληροφορίες είναι ότι υπάρχει μεγάλη δυσφορία για τους χειρισμούς στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων και ειδικά για τις καθυστερήσεις στη σύσταση του Υπερταμείου, ενώ εκνευρισμό έχει προκαλέσει η απροθυμία της ελληνικής πλευράς να μεταβιβάσει το 5% του ΟΤΕ στο ΤΑΙΠΕΔ, παρά τις προσωπικές δεσμεύσεις που είχε αναλάβει ο Ευ. Τσακαλώτος έναντι του Π. Μοσκοβισί. Το πρώτο εμφανές σήμα ότι κάτι δεν πάει καλά, είναι η παραδοχή του Ελληνα υπουργού Οικονομικών ότι η υποδόση μπορεί να καθυστερήσει μια-δυο μέρες.
Είναι, όμως, τόσο απλά τα πράγματα; Με βάση την απόφαση του Eurogroup στις 25 Μαΐου (η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης έγινε στις 17 Ιουνίου), η δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και την εξυπηρέτηση χρεολυσίων. Για το πρώτο σκέλος θα πρέπει να υπάρξει θετική έκθεση από τα ευρωπαϊκά όργανα για την ομαλή εκκαθάριση των οφειλών (τον Ιούλιο έγιναν πληρωμές περίπου 1 δισ. ευρώ), ενώ για το δεύτερο σκέλος θα πρέπει να καλυφθούν τα 15 προαπαιτούμενα, κάτι που ακόμα δεν φαίνεται στον ορίζοντα. Το μόνο παρήγορο είναι ότι οι δανειακές υποχρεώσεις χαρακτηρίζονται διαχειρίσιμες, αν και σίγουρα τα περίπου 1,8 δισ. ευρώ δεν περισσεύουν.
ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ
Το κακό σενάριο είναι ότι οι καθυστερήσεις θα είναι τέτοιες, που στην πραγματικότητα η ενδιάμεση αξιολόγηση θα «κολλήσει» με τη δεύτερη αξιολόγηση, οπότε σε αυτή την περίπτωση θα γίνουν μαλλιά-κουβάρια η υποδόση, το προσχέδιο του Προϋπολογισμού, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, οι αποφάσεις για τα εργασιακά και πάνω απ’ όλα οι συζητήσεις για το χρέος, που ήδη δεν πάνε καλά. Το λιγότερο κακό σενάριο είναι να κλείσουν κακήν κακώς τα προαπαιτούμενα έως το τέλος του μήνα, να πάει πιο πίσω η εκταμίευση της δόσης -πέρα από το 48ωρο που λέει η Αθήνα- και βέβαια να καθυστερήσει η επιστροφή των επικεφαλής για τη δεύτερη αξιολόγηση.
ΤΟ ΔΝΤ
Οσον αφορά στα σενάρια περί νέας εμπλοκής με το ΔΝΤ, αυτά δεν επιβεβαιώθηκαν. «Αλλο ο Μάρτιος του 2016, όταν έληγε το πρόγραμμα του Ταμείου, κι άλλο τώρα», λένε χαρακτηριστικά πηγές, που σημειώνουν ότι η πρόσκληση στα κλιμάκια του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων είναι μια τυπική διαδικασία και δεν υπήρξε σκέψη να μην αποσταλεί προσκλητήριο στην Ουάσιγκτον. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου προανήγγειλε, μάλιστα, την άφιξη της Ντ. Βελκουλέσκου στις 12 Σεπτεμβρίου, αποφεύγοντας να δεσμευθεί για το πόση διάρκεια θα έχει η παραμονή του κλιμακίου στην Αθήνα. Αντιθέτως, φαίνεται ότι κερδίζει έδαφος η γραμμή για «τσαμπουκά» στο πεδίο των πρωτογενών πλεονασμάτων και η αναζήτηση συμμάχων στο ευρωπαϊκό στρατόπεδο, χωρίς να είναι σαφές αν η Αθήνα προτίθεται να τραβήξει το σχοινί, δηλαδή να καταθέσει μονομερώς Μεσοπρόθεσμο με χαμηλότερους στόχους για το 2019 και το 2020.
Εμπλοκή με την Κεντρική Τράπεζα
Επιβεβαιώνοντας πλήρως τις πληροφορίες του «MP», που αποκάλυψαν ότι η Αθήνα είναι πυρ και μανία με τη στάση της ΕΚΤ στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους και της συμμετοχής της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE), νεότερες πληροφορίες από αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι η έκθεση της ΕΚΤ όχι μόνο δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθεί, αλλά συν τοις άλλοις θα εκπονηθεί κατόπιν εορτής! Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η ΕΚΤ πρώτα θα περιμένει την κατάληξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ευρωπαίων- ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος και στη συνέχεια θα εκπονήσει τη δική της έκθεση, η οποία δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα, αλλά θα είναι έγγραφο εσωτερικής χρήσης. «Ακόμα δεν υπάρχουν καν μέτρα για το χρέος προς εξέταση», αναφέρουν στο «MP» οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι βάσει Κανονισμού η ΕΚΤ δεν μπορεί να ανάψει πράσινο φως για συμμετοχή στο QE αν το χρέος δεν είναι βιώσιμο.
Ποιος είναι ο κίνδυνος; Πολύ απλά, να επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για παράταση των συζητήσεων και πέραν του Δεκεμβρίου, άρα ακόμα κι αν ληφθούν τελικά αποφάσεις, η ΕΚΤ να ανάψει πράσινο φως για το QE κατόπιν εορτής, αφού το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης λήγει τον Μάρτιο του 2017! Ηδη ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών έχει πάει περίπατο, αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο Ευ. Τσακαλώτος μιλώντας στο Bloomberg τον Ιούνιο είχε εκτιμήσει ότι έως τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα θα έχει μπει στο QE, εκτίμηση που προφανώς έχει ακυρωθεί εκ των πραγμάτων.
Το μόνο που... σώζει την παρτίδα είναι το ενδεχόμενο νέας παράτασης του Προγράμματος της ΕΚΤ, καθώς όπως επισημαίνουν με νόημα οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές, «ο ευρωπληθωρισμός δεν είναι ακόμα εκεί που θέλουμε -κοντά στο 2%- άρα δεν αποκλείεται τίποτε...».


*δημοσιεύθηκε στο MoneyPro της εφημερίδας Παραπολιτικά
Του Γιώργου Παππού
   parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου