Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Ετοιμος να πέσει στη Γη ο διαστημικός σταθμός της Κίνας

http://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_116904/etoimos-na-pesei-sti-gi-o-diastimikos-stathmos-tis-kinas.w_l.jpg
Ο βάρους 6,5 τόνων διαστημικός σταθμός δεν ελέγχεται πλέον από τους Κινέζους και πρόκειται να μπει στην γήινη ατμοσφαιρα. Αδύνατο να προβλεφτεί το σημείο της πτώσης




Οι κινεζική διαστημική υπηρεσία έχει χάσει τον έλεγχο του πρώτου διαστημικού εργαστηρίου της που έστειλε σε τροχιά γύρω από την Γη και το βάρους 8,5 τόνων όχημα υπολογίζεται ότι θα μπει στην γήινη ατμόσφαιρα και θα συντριβεί.
Αξιωματούχοι του διαστημικού προγράμματος ανακοίνωσαν ότι το Tiangong-1, θα μπει στην ατμόσφαιρα κάποια στιγμή στα τέλη του 2017. «Σύμφωνα με τους υπολογισμούς και τις αναλύσεις μας, το μεγαλύτερο μέρος του διαστημικού εργαστηρίου θα καεί κατά την πτώση χωρίς να προκαλέσει προβλήματα» ανέφερε στο κρατικό πρακτορείο Xinhua η Γου Πινγκ, αναπληρώτρια διευθύντρια του Γραφείου Μηχανικής Επανδρωμένων Αποστολών.
Το Tiangong-1, ένας μεταλλικός κύλινδρος μήκους 10,3 μέτρων, κινείται σε ύψος 370 χιλιομέτρων και η πορεία του παρακολουθείται συνεχώς προκειμένου να αποφευχθεί μια σύγκρουση με δορυφόρους που βρισκονται σε τροχιά.
Εκτοξεύτηκε το 2011 προκειμένου να δοκιμαστούν τεχνολογίες πρόσδεσης σε τροχιά που θα επιτρέψουν την κατασκευή ενός κινεζικού διαστημικού σταθμού μέσα την επόμενη δεκαετία. Οι δοκιμές πέτυχαν και στο Tiangong-1 συνδέθηκαν επιτυχώς το μη επανδρωμένο σκάφος Shenzhou-8 και οι επανδρωμένες αποστολές Shenzhou-9 και 10.
Τον περασμένο Μάρτιο τερματίστηκε η αποστολή του σκάφους με την διακοπή της επικοινωνίας του με τη Γη.  Ο αντικαταστάτης του, το Tiangong-2  εκτοξεύτηκε με επιτυχία την περασμένη Πέμπτη και βρίσκεται ήδη σε τροχιά. Εκεί θα φιλοξενηθούν για 30 ημέρες δύο αστροναύτες τον ερχόμενο Οκτώβριο.

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου