Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

Παύλος Πολάκης: Ο... πολλάκις προκλητικός και ύποπτος

http://www.parapolitika.gr/sites/default/files/article/2016-09/o-polakis-vouli-facebook.jpg
Η διαδρομή του αν. υπουργού Υγείας, τα διπλά - «μαύρα» ταμεία οι βόλτες με το κότερο και οι σχέσεις με τον Φώτη Μπόμπολα




Παλληκαράς με τις πλάτες του Αλέξη Τσίπρα, της Μπέτυς Μπαζιάνα και της οικογένειας Μπόμπολα ξιφουλκεί κατά δημοσιογράφων και «βοθροκάναλων της διαπλοκής». Ο λόγος για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, που εμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2015 στην κεντρική πολιτική σκηνή, εγκαταλείποντας τον Δήμο της Χώρας Σφακίων, στον οποίο είχε επανεκλεγεί μόλις λίγους μήνες νωρίτερα.
Ο λεβεντόκορμος Κρητικός (αν και τελευταίως λόγω εξουσίας έχει πάρει μερικά παραπανίσια κιλά) ανέλαβε να «καθαρίσει» για λογαριασμό του Μαξίμου μετά τη ΔΕΘ, μετατοπίζοντας το κέντρο του ενδιαφέροντος στη διαμάχη του με απλούς δημοσιογράφους, στοχοποιώντας τους ευθέως ως «φερέφωνα του παλιού πολιτικού συστήματος». Επίσης, επανήλθε με τη δήλωση περί «απόπειρας δολοφονίας του χαρακτήρα του» από «δημοσιογράφους-λιβανιστήρια και θεραπαινίδες της διαπλοκής».
Είναι το ίδιο πρόσωπο που δύο καλοκαίρια τώρα μπαινοβγαίνοντας σε κότερα οργώνει με το πρωθυπουργικό ζεύγος τις Κυκλάδες, χρησιμοποιώντας ενίοτε το μικρό σκάφος του για… ξεκάρφωμα. Ο ίδιος που ως δήμαρχος εισέπραξε 64.000 ευρώ ως δωρεά από την οικογένεια Μπόμπολα, ενώ είχε παραδεχτεί δημοσίως σε συνέδριο της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδος ότι διατηρούσε «μαύρο» ταμείο στην οικονομική του υπηρεσία. Μεταξύ των πολλών άλλων «πληγών» που έχει είναι και αυτή της αναισθησιολόγου εξαδέλφης του, στην οποία αποδίδονται ευθύνες για τον θάνατο ενός 4χρονου κοριτσιού, καθώς και για κλοπή ναρκωτικών ουσιών από το Νοσοκομείο του Ηρακλείου της Κρήτης, όπου εξακολουθεί να εργάζεται.
Πιο συγκεκριμένα, ήταν στις 12 Ιουνίου 2013 κατά τη διάρκεια του έκτακτου συνεδρίου της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας που ο Π. Πολάκης, παίρνοντας τον λόγο, παραδέχθηκε δημόσια ότι διατηρεί «μαύρο» ταμείο, για το καλό των συμπολιτών του. «Εγώ έκανα μια συνειδητή επιλογή, μαζί με τους συνεργάτες μου», έλεγε, «την οποία πλέον, εδώ που φτάσαμε, δεν έχω κανένα πρόβλημα, με όλη την ευθύνη αυτής της επιλογής, να την πω δημοσίως και να την πω και σε σας. Διότι, εδώ που μας φτάνουνε, πρέπει να υπάρξει έκρηξη, αλλιώς δεν γίνεται. Εγώ εδώ και έναν χρόνο διατηρώ διπλό ταμείο. Ενα “μαύρο” και ένα “άσπρο”. Ακούστε με προσεκτικά. Δεν νιώθω ότι είμαι παράνομος. Είμαι ο πιο διαφανής που υπάρχει. Οποιοσδήποτε θέλει μπορεί να έρθει και να το δει αυτό το ταμείο. Και τα έσοδά του και τα έξοδά του. Αυτός είναι ο λόγος που έχω κρατήσει μια κοινωνία όρθια».

Με καθυστέρηση και μετά από σχετικές καταγγελίες η Περιφερειακή Διεύθυνση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος Κρήτης ανέλαβε να «ξεσκονίσει» τα οικονομικά του δήμου, ελέγχοντας εξονυχιστικά έσοδα και έξοδα την περίοδο της θητείας του Παύλου Πολάκη, καθώς επίσης τα παραστατικά για τα έργα που έγιναν το ίδιο διάστημα από τη δημοτική Αρχή. Πληροφορίες των «Π» αναφέρουν ότι το πόρισμα του ΣΔΟΕ δεν έχει συνταχθεί ακόμη, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα έπρεπε να διαβιβαστεί αμέσως στην Εισαγγελία και να αναζητηθούν ευθύνες.

http://www.parapolitika.gr/sites/default/files/sitefiles_2016-09/polakis-arkadi.jpg

http://www.parapolitika.gr/sites/default/files/sitefiles_2016-09/10314604_1445033645740112_2467264531609995328_n.jpg

Πιθανόν οι εφοριακοί ακόμη να ψάχνουν τα 64.000 ευρώ της δωρεάς της οικογένειας Μπόμπολα στο δημοτικό ιατρείο. Στο αγγελτήριο θανάτου της Αννας Μπόμπολα, συζύγου του Γεωργίου Μπόμπολα, τον Οκτώβριο του 2013, αναφερόταν μεταξύ άλλων: «Παράκληση της οικογένειας αντί στεφάνων να δοθούν δωρεές στο Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Χώρας Σφακίων». Αυτές οι δωρεές πού πήγαν;

Στο «άσπρο» ή στο «μαύρο» ταμείο; Και πώς αξιοποιήθηκαν από τον τότε δήμαρχο; Η θανούσα καταγόταν από τα γραφικά Σφακιά, που η οικογένεια επισκεπτόταν τακτικά, έχοντας χτίσει δύο σπίτια στο Ασφένδου. Ο κ. Πολάκης διατηρούσε, φυσικά, σχέσεις με τους επιφανείς επισκέπτες του τόπου του και μάλιστα παρίστατο, ως δήμαρχος, σε εκδηλώσεις τους, όπως στη βάπτιση της κόρης του Φώτη Μπόμπολα το φθινόπωρο του 2011. 
Οι συναναστροφές αυτές δεν τον απέτρεψαν από το να καταγγείλει τα ΜΜΕ σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Μαρούσι, τον περασμένο Απρίλιο, όταν ως αναπληρωτής υπουργός Υγείας ξεσκέπαζε οργισμένος παρεμβάσεις στο έργο του. Προφανώς δεν τον ενοχλούσαν ή πίστευε ότι κανείς δεν θυμόταν κάποια σχόλια τον Αύγουστο του 2015 για ένα ταξίδι αναψυχής που έκανε μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και την Μπέτυ Μπαζιάνα με τη θαλαμηγό του Φώτη Μπόμπολα, μεγαλομετόχου ενός εκ των «βοθροκάναλων».

Τότε, μεταξύ 16-18 Αυγούστου, ο Π. Πολάκης άφησε να διαρρεύσουν φωτογραφίες στο Διαδίκτυο με το αγκυροβολημένο στη Σίκινο «φουσκωτό», λέγοντας πως με αυτό έκανε τις μικρές του αποδράσεις από τη Μήλο με το ζεύγος Τσίπρα. Και στη Μήλο πώς πήγαν αφού δεν τους είδε κανένας με το αεροπλάνο ή το πλοίο της γραμμής; Σημειώνεται ότι το ερώτημα παραμένει αναπάντητο από τότε, ενώ διαψεύστηκε πανηγυρικά η έτερη διαρροή Πολάκη, ότι ο κ. Τσίπρας δεν συνέχισε τις διακοπές του με άλλη θαλαμηγό, καθώς ο ιδιοκτήτης της κλινικής εμφύτευσης μαλλιών DHI είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα του φωτογραφίες με τον πρωθυπουργό στο τιμόνι του σκάφους του!
Η δε οικογένεια Μπόμπολα, εκτιμώντας και την προσφορά Πολάκη στη γενέτειρα της αειμνήστου Αννας, στήριξε εμπράκτως την προσπάθειά του με δωρεές παρά το γεγονός ότι στις αρχές του 2013 άγνωστοι δράστες είχαν βάλει φωτιά στα σπίτια της στο Ασφένδου. «Αυτή η υπέροχη θέληση και πράξη της οικογένειας Μπόμπολα φανερώνει -για μια ακόμη φορά- την αγάπη όλων των μελών της προς τα Σφακιά, παρά το λυπηρό γεγονός της πυρπόλησης, και το ότι έτσι αναγνωρίζουν το γεγονός ότι την απαράδεκτη πράξη αυτή δεν είχαν οπωσδήποτε πραγματοποιήσει Σφακιανοί», έγραφαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, που στήριζαν με τα... τσαρούχια -μάλλον τα… στιβάνια- τον τότε δήμαρχό τους.
Αποφασίζομεν και διατάσσομεν
Μπορεί τώρα ο Π. Πολάκης να τρίβει τα χέρια του επειδή εκατοντάδες ρεπόρτερ, τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του μεροκάματου κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους, «εξαρτώμενοι από τα αφεντικά της διαφθοράς», ωστόσο φρόντισε να γίνει ο ίδιος αφεντικό. Σύμφωνα με το κρατικοκαπιταλιστικό μοντέλο που έχει στο μυαλό του και υπό τη νέα ιδιότητά του, πήρε τον Απρίλιο με το έτσι θέλω τις λίστες των επιτυχόντων ιατρών και νοσηλευτών στο ΚΕΕΛΠΝΟ, τις προσάρμοσε αναλόγως και διόρισε αυτούς που ήθελε, απομακρύνοντας επίσης, στη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», τον πρόεδρο του Οργανισμού Θανάση Γιαννόπουλο, ο οποίος φυσικά προσέφυγε στη Δικαιοσύνη και αναμένει την απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων για να επανέλθει.
Πρόσφατα, δε, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γ. Πατούλης, κατήγγειλε ευθέως τον Π. Πολάκη για εγκληματική πολιτική στη δημόσια Υγεία, αφήνοντας και υπονοούμενα για κακοδιαχείριση από πλευράς του, καθώς τα κονδύλια για τα αντιελονοσικά εμβόλια και τους απαραίτητους ψεκασμούς σε περιοχές γύρω από καταυλισμούς μεταναστών δεν έχουν εκταμιευθεί ή τουλάχιστον δεν έχουν δοθεί για τις συγκεκριμένες δράσεις.
Συνέπεια αυτού ήταν να κηρυχθούν 12 δήμοι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ υπάρχει ακόμη αυξημένος κίνδυνος έκδοσης ταξιδιωτικής οδηγίας σε βάρος της Ελλάδας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. «Δεν περιμένω από τον κ. Πολάκη να τα καταλάβει αυτά, αφού στο πανεπιστήμιο τον θυμάμαι να “χτίζει” καθηγητές στα γραφεία τους ως δυναμικό μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Αναλογιστείτε λοιπόν σε ποιον ανέθεσαν την πολιτική Υγείας της χώρας», λέει σήμερα ο κ. Πατούλης. 

Η εξαδέλφη του Nεκταρία και ο θάνατος μιας 4χρονης
Στα τέλη Δεκεμβρίου του 2015, η αναισθησιολόγος Νεκταρία Πολάκη, πρώτη εξαδέλφη του αν. υπουργού, συμμετείχε στο απλό χειρουργείο ενός 4χρονου κοριτσιού, το οποίο τελικώς κατέληξε στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Ηρακλείου. Οι γονείς του παιδιού λίγο αργότερα ανακάλυψαν ότι η συγκεκριμένη γιατρός είχε παραπεμφθεί πειθαρχικά για κλοπή ναρκωτικών ουσιών από το φαρμακείο του νοσοκομείου, καταγγέλλοντας την παρέμβαση του Π. Πολάκη για να αποσιωπηθεί το θέμα.
Στην έκθεσή της η 7η ΥΠΕ (Υγειονομική Περιφέρεια) κατέγραφε ότι, «όπως προκύπτει από τα στοιχεία του πειθαρχικού φακέλου, η Νεκταρία Πολάκη αφαίρεσε με παράτυπο τρόπο από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου 15 αμπούλες πεθιδίνης». Ωστόσο, ο χαρακτηρισμός του αδικήματος της κλοπής ναρκωτικών σκευασμάτων αναφερόταν ως εξής: «Για το πειθαρχικό παράπτωμα της αναξιοπρεπούς ή ανάρμοστης ή ανάξιας για υπάλληλο συμπεριφοράς εντός κι εκτός υπηρεσίας» και ουσιαστικά παρέπεμπε στην αθώωσή της για ένα αδίκημα που η ίδια ομολόγησε ότι διέπραξε. Παράλληλα, η διενεργούμενη εισαγγελική έρευνα ακόμη δεν έχει καταλήξει σε κρίση. Τι κι αν ένα αθώο παιδί έφυγε από τη ζωή κατ’ αυτόν τον αδόκητο τρόπο. 
Η επίθεση στα ΜΜΕ, η παραλίγο χειροδικία και η... αντεπίθεση

http://www.parapolitika.gr/sites/default/files/sitefiles_2016-09/1_9.png

Στις αρχές της εβδομάδας, ο Π. Πολάκης ψάχνοντας επίμονα στα social media βρήκε φωτογραφίες με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη από το προφίλ δημοσιογράφου η οποία μία ημέρα νωρίτερα είχε τολμήσει να διαμαρτυρηθεί για το επικείμενο κλείσιμο του ενημερωτικού μέσου στο οποίο εργάζεται. Και, επειδή υπηρετεί στο «μετερίζι της ανθρωπιάς», σκέφτηκε να την «κολλήσει» στη Ν.Δ., για να δικαιολογήσει την κριτική του κατά των «υπηρετών του παλαιού πολιτικού προσωπικού». Ετσι κατάφερε να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης και κανείς να μην ασχοληθεί με τα όσα είπε (σ.σ.: Δεν είπε) ο κ. Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη. Πέραν τούτων, όπως κατήγγειλε η ΕΣΗΕΑ, η κυβέρνηση επιχείρησε να κάνει κοινωνικό αυτοματισμό, με τον πρωθυπουργό να κουνά το δάχτυλο στην Ευαγγ. Τσικρίκα του Alpha και τον συνδαιτυμόνα υπουργό του να διαπομπεύει όσους απλούς «ρεπόρτερ του δρόμου» φωτογραφίζονται με πολιτικούς τους οποίους «καλύπτουν» δημοσιογραφικά, χωρίς άλλη σχέση μαζί τους. Ο καθείς βέβαια αντιλαμβάνεται ότι η διαπλοκή (κάτι που μηρυκάζει διαρκώς ο Πολάκης) γίνεται μόνο πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων και όχι στα πεζοδρόμια. 
«Βρε, βρε, την κυρία Τσικρίκα, που την “απολύει” η κυβέρνηση επειδή δεν πήρε άδεια το αφεντικό της... Το 2011-’12-’13-’14 δεν πόναγε, δεν δάκρυζε, δεν ρωτούσε, αλλά ως θεραπαινίδα και λιβανιστήρι των παράνομων καναλαρχών και του Σαμαρά έβγαζε μόνο ευτυχισμένες “οικογενειακές” φωτογραφίες», έγραφε ο υπουργός στις αρχές της εβδομάδας. Τη, δε, επομένη δήλωνε βροντόφωνα: «Δεν παίρνω τίποτα πίσω» και τη μεθεπόμενη κατηγορούσε το… σύστημα ότι επιδιώκει την εξόντωσή του, αλλά εκείνος θα σταθεί όρθιος, επειδή κανείς δεν φτάνει το επίπεδο της πολιτικής και επιστημονικής του επάρκειας.

Η απευθείας σχέση του Π. Πολάκη με τον πρωθυπουργό και το σύστημα Μαξίμου τού έδωσε προφανώς το δικαίωμα να υβρίζει χωρίς να αισθάνεται ότι απειλείται με καθαίρεση. Τον Δεκέμβριο του 2015 απείλησε ευθέως με χειροδικία δημοσιογράφο, για τον οποίο αργότερα δήλωνε: «Εκείνη την ώρα, κανονικά έπρεπε να σηκωθώ απάνω και να πάει τρία μέτρα κάτω από τη γη - τρία μέτρα, αλλά κράτησα την ψυχραιμία μου». 
 Τι είχε συμβεί; Στη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου για τα διαφημιστικά κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ, συντάκτης που καλύπτει θέματα Υγείας θέλησε να πάρει τον λόγο την ώρα μιας εν εξελίξει δήλωσης του υπουργού Α. Ξανθού. «Γιατί πετάγεσαι;…», τον ρώτησε αυστηρά ο Π. Πολάκης. «Καλά, μη μας δείρετε τώρα», του απάντησε ο δημοσιογράφος, που λίγο αργότερα ζήτησε από τον υπουργό «να μαζέψει το μαντρόσκυλό του», για να συνεχιστεί η συνέντευξη.
 «Λοιπόν, τα μαντρόσκυλα, τα οποία έχει εξαπολύσει η διαπλοκή για να μπλοκάρει αυτό που γίνεται, δεν μας σταματάνε. Το κατάλαβες; Δεν μας σταματάνε», του είπε αυστηρά ο Πολάκης, παρότι γνώριζε ότι ο συγκεκριμένος ρεπόρτερ δεν είχε καμία σχέση με «συστημικά» ΜΜΕ, όπως αρέσκονται να τα διαχωρίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

του Δημήτρη Γιαννακόπουλου - 
   Εφημερίδα Παραπολιτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου