Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2016

Σταθάκης στην 1η Σύνοδο Θεσσαλονίκης: Θα έχουμε ρυθμό ανάπτυξης 2,5%-3% για το 2017

http://www.seleo.gr/media/k2/items/cache/eb6ab19b96331053f6ec603202fa4888_L.jpg
Την εκτίμηση πως στο επόμενο έτος η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμούς  2,5% με 3% διατύπωσε ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, κ. Γιώργος Σταθάκης στη 1η Σύνοδο της Θεσσαλονίκης.



Τόνισε μάλιστα πως είναι κοινός τόπος πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημείο καμπής, ήτοι στο σημείο εκείνο που κλείνει ο κύκλος της ύφεσης. Όπως ανέφερε, το δεύτερο τρίμηνο του 2016 είναι το πρώτο με θετικό πρόσημο σε σχέση με το προηγούμενο, ενώ υπάρχει βεβαιότητα ότι η ίδια πορεία θα συνεχιστεί στο τρίτο τρίμηνο, αλλα και ισχυρές ενδείξεις και για το τέταρτο.
Για το θέμα των «κόκκινων δανείων» τόνισε ότι έκλεισε ο κύκλος των νομοθετικών εργαλείων με τα οποία οι τράπεζες θα μπορούν να προχωρήσουν στη διαχείριση τους, ενώ ανέφερε πως οι στόχοι έχουν τεθεί μέχρι το 2019 και αφορούν τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 40%. Σύμφωνα με τον ίδιο, το μόνο που λείπει από την εργαλειοθήκη είναι ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης των χρεών των επιχειρήσεων προς όλους τους πιστωτές.
Όσον αφορά στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, χαρακτήρισε επιτυχημένη την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς χρησιμοποιήθηκαν μόνο 5 δισ.ευρώ, σε σχέση με τα 25 δισ.ευρώ που είχαν προβλεφθεί, ενώ τόνισε πως ο επόμενος σταθμός, και μάλιστα σύντομα, είναι η ένταξη των τραπεζών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που «συμβολίζει την πλήρη επιστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα». Σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, πολύ κοντά βρίσκεται η κυβέρνηση και στην επίτευξη του στόχου για ίδρυση επιχείρησης σε μία ημέρα και μάλιστα γι’ αυτές που δεν απαιτούν συμβολαιογραφική πράξη στα κέντρα μίας στάσης.
Σχετικά με το πρόγραμμα δημοσιονομικής σταθεροποίησης, επισήμανε ότι με βάση τις επιδόσεις του 2015-2016 αυτό εφαρμόζεται και έχει αποτελέσματα. «Δεν υπάρχουν αποκλίσεις, είναι ένα στέρεο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Υπάρχει ισχυρή βεβαιότητα ότι ο βασικός στόχος για δημοσιονομική σταθεροποίηση και τον τρόπο κατανομής των βαρών δείχνει να προχωράει ακριβώς όπως είχε σε αδρές γραμμές σχεδιαστεί» είπε χαρακτηριστικά.
Για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, σημείωσε πως σύντομα αναμένεται και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, «που συμβολίζει την πλήρη επιστροφή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην κανονικότητα».

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που αφορούν το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων, ο υπουργός επισήμανε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στην επίτευξη του στόχου για την ίδρυση επιχείρησης σε μία μέρα» και μάλιστα γι' αυτές που δεν απαιτούν συμβολαιογραφική πράξη στα κέντρα μίας στάσης. «Είναι έτοιμο το νομοσχέδιο και θα κατατεθεί εντός του Οκτωβρίου. Αυτή τη λειτουργία θα την πάρουν τα επιμελητήρια» κατέληξε.

seleo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου