Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

«Μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» με τις τηλεοπτικές άδειες- Βγάζουν τις κάλπες από τη… ντουλάπα;

http://thecaller.gr/wp-content/uploads/2016/10/tsipras_kalpi.jpg
Όταν ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε στους δημοσιογράφους, επιστρέφοντας από την Κίνα, την περίφημη φράση του Μάο «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» δεν φανταζόταν ότι όλο αυτό θα γυρνούσε πάνω του και μάλιστα με αφορμή τις τηλεοπτικές άδειες, στις οποίες είχε επενδύσει πολιτικά.



Έτσι λοιπόν, οι αλυσιδωτές αντιδράσεις από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας φτάνουν ακόμη και σε εκλογικά σενάρια, τα οποία κάποιοι ταυτίζουν με «σενάρια απόδρασης» του Αλέξη Τσίπρα από το Μαξίμου.
Γεγονός είναι ότι οι πρώτες σκέψεις για πρόωρες εκλογές έπεσαν στο τραπέζι πριν από μερικές ημέρες, χωρίς να έχει ακόμη γίνει γνωστή ασφαλώς η απόφαση του ΣτΕ ή να έχει προεξοφληθεί από κάπου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αφορμή ήταν δημοσκόπηση-κόλαφος που έφτασε στο Μαξίμου και έδειχνε πλήρη και πρωτοφανή κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στην πρόθεση ψήφου, με τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα-ρεκόρ (έως και 20 μονάδες!), όσο και στα ποιοτικά στοιχεία.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού ψέλλισαν τότε το επιχείρημα ότι η φθορά θα μεγαλώνει ενόσω η κοινωνική δυσαρέσκεια θα διογκώνεται από τις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, τις περικοπές στις συντάξεις κτλ. και τα δυσάρεστα μέτρα που έρχονται από τη διαπραγμάτευση και τη δεύτερη αξιολόγηση, με τα εργασιακά και τα καινούργια «φασούλια», όπως είναι η μείωση του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Οι πρόωρες εκλογές, ωστόσο, προϋποθέτουν ένα αφήγημα, το οποίο αναζητείται, ιδιαίτερα εάν «στραβώσει» και η διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς ή εάν ναυαγήσουν τα μεγάλα σχέδια για διευθέτηση του χρέους και ένταξη των ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ πριν από το τέλος του έτους.
Τι καλύτερο λοιπόν από την απόφαση του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, αφού τα έχει όλα: διαπλοκή, συμφέροντα που πολεμούν την κυβέρνηση, οικονομικές εξαρτήσεις, παράκεντρα που δεν αφήνουν τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να ολοκληρώσουν το έργο της «κάθαρσης».
Άλλο ένα επιχείρημα είναι η στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία ζητάει επίμονα τις εκλογές. Και στην πολιτική πάντοτε κάποιος ζητά αυτό που στην πραγματικότητα θέλει να αποφύγει, οπότε, σύμφωνα με τους συνεργάτες του πρωθυπουργού, η προσφυγή στις κάλπες τελικά θα δημιουργούσε πρόβλημα στη ΝΔ και όχι στην κυβέρνηση.
Στην όλη ιστορία, υπάρχει ακόμη ένα «συν», τουλάχιστον όπως το βλέπουν πέριξ του Μαξίμου: το ενδεχόμενο να μη σχηματιστεί κυβέρνηση και να οδηγηθούμε σε επαναληπτική εκλογική αναμέτρηση σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος που ψηφίστηκε τον Ιούνιο, δηλαδή η απλή αναλογική.
Όπερ σημαίνει – με βάση τις αριθμητικές ισορροπίες – πως κυβερνητική λύση χωρίς ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρχει, είτε είναι πρώτο είτε δεύτερο κόμμα και κατ’ αυτόν τον τρόπο παγιώνεται στην εξουσία. Μακιαβελικό, αλλά αληθινό…

Του Αιμίλιου Περδικάρη
       thecaller.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου