Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016

«Αλωνίζουν» τα τουρκικά υποβρύχια σε ολόκληρο το Αιγαίο

http://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_118656/alwnizoun-ta-tourkika-upobruxia-se-olo-to-aigaio.w_l.jpg
Τα υποβρύχια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κινούνται και πραγματοποιούν ασκήσεις σε περιοχές οι οποίες έχουν δεσμευθεί και περιλαμβάνουν ελληνικά νησιά & νησίδες.




Εκτός από τον αέρα οι Τούρκοι φαίνεται τώρα ότι προχωρούν και σε υποθαλάσσιες παραβιάσεις. Την είδηση φέρνει στην επιφάνεια σημερινό δημοσίευμα της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο η γειτονική χώρα είχε δεσμεύσει για τον Σεπτέμβριο σχεδόν ολόκληρο το Αιγαίο για ανθυποβρυχιακές ασκήσεις.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Ελλάδα αντέδρασε καταθέτοντας πριν από λίγες ημέρες λεπτομερές υπόμνημα διαμαρτυρίας προς την στρατιωτική επιτροπή του ΝΑΤΟ για την αμφισβήτηση του υφιστάμενου status quo στο Αιγαίο πέλαγος από την Τουρκία.
Από τους αρμόδιους Έλληνες διπλωματικούς και στρατιωτικούς αντιπροσώπους στο ΝΑΤΟ, καταγγέλθηκε η ανεξέλεγκτη δράση τουρκικών υποβρυχίων στον βυθό του Αιγαίου καθ’ όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, από το ΓΕΕΘΑ υπήρξαν εισηγήσεις να επιδοθεί διάβημα επί τούτου, ακόμη και ως το επίπεδο του γενικού γραμματέα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας κ. Γενς Στόλτενμπεργκ.
Στο υπόμνημα διαμαρτυρίας τονίζεται ότι τα υποβρύχια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού κινούνται και πραγματοποιούν ασκήσεις σε περιοχές οι οποίες έχουν δεσμευθεί και περιλαμβάνουν ελληνικά νησιά και νησίδες και την περιβάλλουσα αυτών ελληνική χωρική θάλασσα για τον Σεπτέμβριο και μέρος του τρέχοντος μήνα Οκτωβρίου.
Συγκεκριμένα, τρία υποβρύχια του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού (μεταξύ των οποίων το Dolunay) είχαν δεσμεύσει και κινήθηκαν σε εκτεταμένες περιοχές σχεδόν στο σύνολο του Αιγαίου. Συγκεκριμένα δεσμεύθηκαν περιοχές γύρω από τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τη Χίο, τη Μυτιλήνη, τη Ρόδο, την Κάρπαθο, το Καστελόριζο και τα βόρεια της Κρήτης.
Την ίδια ώρα έξι ελληνικά υποβρύχια (μεταξύ των οποίων το «Πρωτεύς», «Ματρώζος» και «Πιπίνος» κινούνταν, έχοντας λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, προκειμένου να επισημάνουν διά της παρουσίας τους την κυριαρχία της Ελλάδας στον χώρο.

Σύμφωνα με ελληνικές πηγές πίσω από την κίνηση αυτή των Τούρκων βρίσκεται η αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και φυσικά της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ).

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου