Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

«Χαμένοι» στο τρίγωνο ΔΝΤ, Βερολίνου και Φραγκφούρτης

http://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_118924/rrrr_7.w_l.jpg
«Πάγος» για ακόμη μία φορά στις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για ταχεία ολοκλήρωση της β'αξιολόγησης και προσδιορισμό μέτρων για το χρέος.




«Πάγο» στις προσδοκίες της ελληνικής κυβέρνησης για ταχεία ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και για προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους φαίνεται πως βάζουν για ακόμη μία φορά οι Θεσμοί και οι εσωτερικές αντιθέσεις τους.
Σε μυστική συνάντηση που έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο, στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τη συμμετοχή υψηλόβαθμων εκπροσώπων των Θεσμών (και ειδικότερα του Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ, του Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM, του Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ και του Μάριο Μπούτι από την ΕΚΤ), η εικόνα ενός σοβαρού αδιεξόδου επιβεβαιώθηκε. Όπως αποκάλυψε το πρακτορείο ΜΝΙ, στη συζήτηση τέθηκαν στο τραπέζι τα διάφορα πιθανά σενάρια για το ελληνικό χρέος, τη δεύτερη αξιολόγηση και το ρόλο του ΔΝΤ.
Τα συμπεράσματα της συνάντησης ήταν τα εξής: Πρώτον, αναφορικά με το θέμα του χρέους το πολιτικό αδιέξοδο παραμένει. Δεύτερον, στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ, οι αμφιβολίες του Ταμείου παραμένουν καθώς εκτός από το θέμα του χρέους ο κ. Τόμσεν εμφανίζεται ιδιαίτερα επιφυλακτικός ως προς το αν ο περίφημος «κόφτης» αποτελεί επαρκές εργαλείο για να επιτευχθούν οι στόχοι έως το 2018. Τρίτον, οι εκτιμήσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση είναι αρκετά απαισιόδοξες, παραπέμποντας την ολοκλήρωση της μετά το πέρας του έτους. Τέταρτον, οι επικεφαλής των Θεσμών σχεδιάζουν να συναντηθούν στην Ουάσιγκτον το επόμενο διάστημα προκειμένου να συζητήσουν τι μέλλει γενέσθαι με την Ελλάδα, δεδομένων των προαναφερθεισών διαφορών τους.

Τα παραπάνω φαίνεται πως ενισχύουν τους χειρότερους φόβους της κυβέρνησης, έτσι όπως εκφράστηκαν τις προηγούμενες μέσω διαρροών από το υπουργείο Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες, αξιωματούχος του ανωτέρω υπουργείου ανέφερε πως στην περίπτωση που στο τελευταίο Eurogroup του έτους, στις 7 Δεκεμβρίου, δεν ληφθεί απόφαση για τη δεύτερη αξιολόγηση και τα μέτρα για το χρέος, θα δημιουργηθεί αβεβαιότητα, θα πληγούν οι επενδύσεις και η δύσκολα η Ελλάδα θα περιληφθεί στο πρόγραμμα του QE του Μάριο Ντράγκι.

http://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_118924/upl57fd16486b66f.jpg
Ευκλείδης Τσακαλώτος, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Πιερ Μοσκοβισί κατά τη διάρκεια παλαιότερης συνεδρίασης του Eurogroup

Στο επίκεντρο διεθνών ΜΜΕ και οίκων το ελληνικό ζήτημα

Εν τω μεταξύ, η απόφαση περί τμηματικής εκταμίευσης της δόσης, οι δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης και το διαφαινόμενο αδιέξοδο αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα απασχολούν τόσο τα διεθνή ΜΜΕ όσο και τραπεζικούς οίκους.
Η Deutsche Welle ερμηνεύει ως μια έμμεση πολιτική προειδοποίηση για το μέλλον της δεύτερης αξιολόγησης και την αναγκαιότητα τήρησης των όλων των ανειλημμένων δεσμεύσεων την απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας.
Ενώ η ΗSBC εκτιμά πως τα «δύσκολα» για την ελληνική κυβέρνηση έρχονται, καθώς στη δεύτερη αξιολόγηση, στην οποία συμπεριλαμβάνονται ζητήματα «φωτιά» που αφορούν κυρίως την αγορά εργασίας, αναμένεται πλήθος καθυστερήσεων. Aντίστοιχη είναι και η εκτίμηση του οίκου Fitch, ο οποίος σε ανάλυσή του τονίζει πως παρότι οι σχέσεις Αθήνας-δανειστών βελτιώνονται, τα ρίσκα εκτροχιασμού του προγράμματος παραμένουν.

Τη μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε πάντως το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ επανέφερε τα σενάρια περί Grexit, στον απόηχο της διάστασης απόψεων για το ελληνικό ζήτημα μεταξύ Βερολίνο και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. «Στην καλύτερη περίπτωση η αποχώρηση του ΔΝΤ θα μπορούσε να αποτελέσει την αρχή για μια ειλικρινή συζήτηση σχετικά με ένα γενναιόδωρο κούρεμα χρέους για την Ελλάδα - με παράλληλη αποχώρησή της από τη νομισματική ένωση», σημειώνεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.

http://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_118924/upl57fd171985e1f.jpg
H απόφαση περί τμηματικής εκταμίευσης της δόσης, οι δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της δεύτερης αξιολόγησης και το διαφαινόμενο αδιέξοδο αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα απασχολούν τόσο τα διεθνή ΜΜΕ όσο και τραπεζικούς οίκους

ΜΝΙ: Πολιτικό αδιέξοδο στο χρέος, θα καθυστερήσει η β' αξιολόγηση

Στη μυστική συνάντηση που είχαν οι Τόμσεν, Κερέ, Ρέγκλινγκ και Μπούτι για το ελληνικό ζήτημα αναφέρεται δημοσίευμα του γερμανικού πρακτορείου ΜΝΙ.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το πρακτορείο, επικαλούμενο πηγές με γνώση της κατάστασης, δεν υπάρχει ακόμη απόφαση για το αν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.
Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις του γερμανικού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος δήλωσε ότι το Ταμείο όχι μόνο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα αλλά και θα συμβάλλει χρηματοδοτικά εντός του 2016, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται.
Οι πηγές που μίλησαν στο ΜΝΙ ανέφεραν πως  αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία απόφαση για χρηματοδοτική είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Προσέθεταν δε πως στο θέμα του ελληνικού χρέους, ένα θέμα στο οποίο επιμένει το Ταμείο, «έχουμε φτάσει σε ένα πολιτικό αδιέξοδο».
Η διαφωνία εντός των Θεσμών φαίνεται πως είναι τόσο μεγάλη που, σύμφωνα με τις πηγές του MNI, οι επικεφαλής των θεσμών σχεδιάζουν να συναντηθούν στην Ουάσιγκτον το επόμενο διάστημα προκειμένου να συνεχίσουν τις συζητήσεις.
Οι αξιωματούχοι διευκρίνισαν μάλιστα ότι δεν «βλέπουν» ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πριν το τέλος του χρόνου.

Τόνιζαν δε ότι στους κόλπους των Ευρωπαίων η βούληση για συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα «αποδυναμώνεται», παρά το γεγονός ότι πολλά κοινοβούλια στη βόρεια Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένου του Γερμανικού – επικύρωσαν το τρίτο Μνημόνιο με προϋπόθεση τη μελλοντική εμπλοκή του ΔΝΤ.

http://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_118924/upl57fd172437ffb.jpg
Κλάους Ρέγκλινγκ και Πόουλ Τόμσεν

DW: Πολιτικό μήνυμα η τμηματική εκταμίευση

«Η αναβολή της έγκρισης του συνόλου της δόσης των 2,8 δις ευρώ στην Ελλάδα, στη συνεδρίαση του Εurogroup στο Λουξεμβούργο, αποτελεί αναμφισβήτητα μια αρνητική εξέλιξη, η οποία δεν ήταν αναμενόμενη», αναφέρει η Deutsche Welle και προσθέτει:
«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έκριναν μετά από εισήγηση των θεσμών ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τα 15 προαπαιτούμενα και αποφάσισαν την εκταμίευση 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ από το σύνολο των 2,8 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αποφάσισαν να μην αποδεσμεύσουν τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ, που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου γιατί η κυβέρνηση δεν προσκόμισε τα απαραίτητα παραστατικά για τις πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών από την προηγούμενη δόση.
Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης επιχείρησαν χθες το βράδυ να υποβαθμίσουν την αναβολή αυτή, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα τεχνικό ζήτημα, το οποίο θα επιλυθεί μέχρι το τέλος του μήνα και η δόση θα εκταμιευθεί. Ωστόσο, η χθεσινή εξέλιξη προέκυψε την τελευταία στιγμή, γιατί όλοι γνώριζαν ότι χρονικά η κυβέρνηση δεν ήταν σε θέση να προσκομίσει παραστατικά πληρωμών ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου που έγιναν το Σεπτέμβριο.
Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης διαβεβαίωνε στις Βρυξέλλες ότι δεν πρόκειται να υπάρξει πρόβλημα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ακόμη και ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση εμφανίστηκε αισιόδοξος για την εκταμίευση του συνόλου της δόσης χθες το βράδυ», τόνίζεται στο δημοσίευμα της DW.

«Είναι σαφές ότι κάτι μεσολάβησε την τελευταία στιγμή και κάποιες χώρες «μπλοκάροντας» την εκταμίευση όλου του ποσού, θέλησαν να στείλουν το πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση, ενόψει και της δεύτερης αξιολόγησης, ότι πρέπει να τηρεί στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της» καταλήγει η DW.

http://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_118924/upl57fd17786c0f0.jpg
«Είναι σαφές ότι κάτι μεσολάβησε την τελευταία στιγμή και κάποιες χώρες «μπλοκάροντας» την εκταμίευση όλου του ποσού, θέλησαν να στείλουν το πολιτικό μήνυμα στην κυβέρνηση» αναφέρει η DW

HSBC: Καθυστερήσεις στη β' αξιολόγηση, ξεχάστε το QE του Ντράγκι

Πολλές καθυστερήσεις αναμένονται στη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος , που θα ξεκινήσει σύντομα, καθώς σε αυτήν συμπεριλαμβάνεται η δύσκολη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας. Αυτό εκτιμά η τράπεζα HSBC σε ανάλυσή της, τονίζοντας ότι το γεγονός πως δεν υπάρχουν σημαντικές αποπληρωμές χρέους μέχρι τον Ιούλιο του επόμενου έτους, αυξάνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα καθυστερήσεων.
Την ίδια στιγμή, η HSBC εκτιμά πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να βιαστεί για να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE, καθώς δεν θα μπορεί να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων μεσούσης της αξιολόγησης.
Το Eurogroup σημείωσε ότι η δεύτερη αξιολόγηση αναμένεται να αρχίσει σύντομα, ενώ κάλεσε «τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τις εργασίες τους με τους θεσμούς σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης εν εύθετω χρόνω, και χαιρετίζει την πρόθεση των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα του Οκτώβρη».
Σύμφωνα με την HSBC, ο κρίσιμος παράγοντας φορά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που αφορούν την αγορά εργασίας. Και τούτο διότι, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει περιπλοκές, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν είχε δεσμευθεί για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 20% και επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τονίζει η τράπεζα. Η HSBC αναφέρεται μάλιστα και στις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, ο οποίος προσφάτως χαρακτήρισε το ΔΝΤ «ακραίο παίκτη», ενώ υπογράμμισε ότι «θέλουμε να επαναφέρουμε τις συλλογικών συμβάσεις».
Θα μπορούσαμε να δούμε περαιτέρω καθυστερήσεις και σε αυτό δεν βοηθά το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει καμία σημαντική αποπληρωμή χρέους μέχρι τον Ιούλιο του επόμενου έτους. Αυτό επίσης σημαίνει ότι θα υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις στην ένταξη της Ελλάδας στο QE, σημειώνει η HSBC.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η τράπεζα, η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης του προγράμματος.
Το παράθυρο ευκαιρίας θα είναι μικρό και με δεδομένες τις πιθανές καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση, «αμφιβάλλουμε ότι η ΕΚΤ θα σπεύσει να αγοράσει» (σσ. ομόλογα), σημειώνει η HSBC.

Αυτές οι καθυστερήσεις θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις συνομιλίες ελάφρυνσης του χρέους με την ευρωζώνη, καθώς και την πιθανή συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, καταλήγει στην ανάλυσή της η τράπεζα.

http://www.thetoc.gr/images/articles/3/article_118924/upl57fd180c2c3ce.jpg
Το παράθυρο ευκαιρίας θα είναι μικρό και με δεδομένες τις πιθανές καθυστερήσεις στη δεύτερη αξιολόγηση, «αμφιβάλλουμε ότι η ΕΚΤ θα σπεύσει να αγοράσει» (σσ. ομόλογα), σημειώνει η HSBC.

Fitch: Παραμένουν τα ρίσκα

Η πρόσθετη εκταμίευση χρημάτων από το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, που συμφωνήθηκε χθες, αναδεικνύει τη βελτίωση φέτος στις σχέσεις της Ελλάδας με τους επίσημους πιστωτές της, καθώς και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch.
«Η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου στηρίζει επίσης την ιδιωτική κατανάλωση, συμβάλλοντας στην πρόβλεψή μας για μία συγκρατημένη αύξηση του ΑΕΠ (Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) φέτος, την οποία θα ακολουθήσει ρυθμός ανάπτυξης 1,8% το 2017», σημειώνει ο οίκος σε ανάλυσή του.
Με τη συνολική καταβολή των 2,8 δις. ευρώ θα ολοκληρωθεί η εκταμίευση της δεύτερης δόσης, ύψους 10,3 δις. ευρώ, του προγράμματος βοήθειας από τον ESM, αναφέρει ο Fitch. «Η τελευταία έγκριση δείχνει ότι οι σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των επίσημων πιστωτών της παραμένουν σε πιο στερεή βάση από ότι το 2015, ιδιαίτερα αν ληφθούν υπόψη οι εμπροσθοβαρείς όροι πολιτικής του προγράμματος του ESM», προσθέτει.
Ο Fitch σημειώνει ότι η πρόοδος αναφορικά με την επίτευξη των προαπαιτούμενων ήταν βραδύτερη από το αναμενόμενο, αν και αυτά είναι λιγότερο απαιτητικά σε σχέση με τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν με την πρώτη αξιολόγηση, όπως η ασφαλιστική μεταρρύθμιση και η μεταρρύθμιση της φορολογίας εισοδήματος. «Θεωρούμε ότι αυτό αντανακλά τις ανταγωνιστικές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης και τη σχετικά αδύναμη εγχώρια πολιτική ιδιοκτησία (ownership) του προγράμματος». Η πλειοψηφία των προαπαιτούμενων νομοθετήθηκε τον τελευταίο μήνα σε ένα νομοσχέδιο, με την προηγούμενη καθυστέρηση να αντανακλά τη μικρή κυβερνητική πλειοψηφία και την ιδεολογική αντίθεση της Βουλής σε κάποιες μεταρρυθμίσεις του προγράμματος, σημειώνει ο οίκος.

«Εκτιμούμε ότι η κυβέρνηση έχει επαρκή διαθέσιμα (περιλαμβανομένης μίας ενδεχόμενης δημιουργίας νέων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου), για να χρηματοδοτηθεί έως το δεύτερο τρίμηνο του 2017. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα ότι οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση θα επεκταθούν στο επόμενο έτος», σημειώνει ο Fitch. Ο κίνδυνος εκτροχιασμού του προγράμματος παραμένει υψηλός, αναφέρει, προσθέτοντας: «Οι στόχοι για το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα (1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018) θα είναι σταδιακά δυσκολότερο να επιτευχθούν. Η προοπτική ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους θα μπορούσε να γίνει ένας σημαντικός προωθητικός παράγοντας συμμόρφωσης με το πρόγραμμα, εάν κινητροδοτήσει τις ελληνικές Αρχές να επιτύχουν τους όρους του. Ωστόσο, θεωρούμε ότι αυτό θα μπορούσε να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα, εάν η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός έχουν την άποψη ότι μία σημαντική ελάφρυνση του χρέους είναι μακρινή ή απίθανη».

thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου